donderdag 9 januari 2020

Michelle Griep - De dochter van de waard

Dover, Engeland, 1808. Officier Alexander Moore gaat undercover als een gentlemen met een gokverslaving om een complot tegen de koning te ontmaskeren. Hij blijkt een natuurtalent, want Johanna Langley ziet in hem een ware oplichter... totdat ze zijn charmes niet langer kan weerstaan.

Het enige wat Johanna wil is de herberg van haar familie behouden. Maar als de rekeningen over elkaar heen buitelen, weet ze niet meer hoe ze die moet betalen. Als ze niet snel genoeg het benodigde bedrag bij elkaar heeft, ligt haar toekomst in het armenhuis, waar ze zonder twijfel gescheiden zal worden van haar tienjarige broertje en hun zieke moeder.

Als ze Alex haar problemen toevertrouwt, wil hij niets liever dan Johanna helpen, maar zijn opdracht - het vinden van de verrader van de kroon - staat voorop, anders zal het voor iedereen afgelopen zijn. Het is het begin van een race tegen de klok voor hen allebei.

In het begin van de 19e-eeuw, 1804 om precies te zijn, had Napoleon Bonaparte zichzelf tot keizer van Frankrijk gekroond. In 1805 raakte Frankrijk in oorlog met Groot-Brittannië. Napoleon kreeg Engeland zelf niet op de knieën, maar hij bedacht een ander plan: door de invoering van het Continentaal Stelsel werd alle handel tussen het Europese continent en Groot-Brittannië verboden, een handelsboycot om de Britse economie te ontwrichten en het land zo tot overgave te dwingen. De Britten hadden kort daarvoor eveneens maatregelen ingevoerd: alle schepen met Franse koopwaar zouden voortaan worden geweerd. In deze tijd van vijandigheid speelt 'De dochter van de waard' zich af.


De Engelse havenplaats Dover vormt het decor voor deze roman. Daar maak je kennis met de familie Langley die de herberg de Blue Hedge Inn bezit. Johanna Langley runt min of meer in haar eentje het inmiddels in slechte staat verkerende logement. Ze hebben nauwelijks gasten en de rekeningen beginnen zich op te stapelen. Sinds de dood van haar vader voelt Johannah zich verantwoordelijk voor haar zieke moeder en jongere broertje Thomas. Je leert haar kennen als een moedige vrouw, die ondanks alle tegenspoed haar vertrouwen op God probeert te stellen.

Een van de weinige gasten die zijn intrek neemt in de Blue Hedge Inn is de knappe Alexander Moore. Hij heeft al heel wat meegemaakt in zijn 25 levensjaren. Ondanks dat is hij een kordaat man en heeft hij zich op weten te werken tot Bow Street-agent in Londen. Hij heeft de opdracht gekregen om een mogelijke verrader van de kroon, een gevaarlijke Fransgezinde met veel connecties, op te sporen in Dover. Hoewel de opdracht uiterst geheim is en zelfs zijn doodvonnis kan betekenen, kan Alex geen weerstand bieden aan de vraag van de magistraat. Hij gaat incognito te werk als een rijke gokker onder de naam Morton.


Alex probeert tot de hogere kringen door te dringen om zo informatie te vergaren. Het blijkt niet altijd even gemakkelijk te zijn om zijn ware identiteit te maskeren, ook niet ten aanzien van Johanna tot wie hij zich steeds meer aangetrokken voelt. Door de levendige beschrijving is de spanning op dergelijke momenten goed voelbaar. Gaandeweg krijgt Alex steeds meer het vermoeden wie de mogelijke verrader zou kunnen zijn. Dit maakt je nieuwsgierig naar de uiteindelijke ontknoping en motiveert je om verder te lezen. Hoe dichter Alex echter bij de waarheid komt, hoe meer hij zelf in de problemen raakt.

Johanna wordt in de war gebracht door het mysterie dat meneer Morton omgeeft: enerzijds is hij charmant, vriendelijk en behulpzaam, anderzijds blijft hij gereserveerd en laat weinig over zichzelf los. En waarom heeft een welgestelde man als hij zijn intrek genomen in hun vervallen herberg? Ze weet niet wat ze er van moet denken, maar ze raakt steeds meer van hem gecharmeerd. Zowel haar verwarring als haar gevoelens worden op een mooie manier in het boek weergegeven.

De eigenaardige meneer Nutbrown en de arrogante muzikant meneer Quail hebben een toevoegende rol in het verhaal, maar zijn nogal storende bijfiguren. Hoewel het tijdperk van de Regency-periode de achtergrond vormt, komt dit niet echt duidelijk naar voren. Verschillende historische feiten laten het verhaal echter wat meer tot leven komen en een aantal verrassende wendingen zorgen voor onvoorspelbaarheid. Al met al is 'De dochter van de waard' een aardige roman over verraad, spannende intrige, vertrouwen en ontluikende liefde, maar wat mij betreft geen hoogvlieger.


Over de auteur
Michelle Griep heeft verschillende boeken geschreven, waarvan 'Dwars door het vuur' en 'De dochter van de waard' in het Nederlands zijn vertaald. 'De dochter van de waard' is het tweede deel van de trilogie 'The Bow Street Runners'. Het eerste deel is helaas niet vertaald. Michelle zegt zelf dat ze al schrijft sinds ze witte muren en kleurkrijtjes ontdekte. Ze is getrouwd en heeft vier kinderen, twee zonen en twee dochters, die ze zelf thuis heeft lesgegeven.

Auteur: Michelle Griep
Titel: De dochter van de waard
Vertaling van: The Innkeeper's Daughter
Vertaler: Margriet Visser
Serie: The Bow Street Runners 2
367 pagina's
Gepubliceerd in 2019
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 435 3123 8

2 opmerkingen: