maandag 11 juni 2018

Ginny L. Yttrup - Gevangen woorden

'Ik verzamel woorden.
Ik bewaar ze in een doosje in mijn hoofd.'

De tienjarige Kaylee Wren praat niet meer sinds haar aan drugs verslaafde moeder haar achterliet bij een wrede man in een afgelegen hut. Met de stilte als haar enige schuilplaats, leert Kaylee woorden uit een woordenboek dat ze in de hut vond.

Sierra Dawn is 34, kunstenares, en alleenstaand. Haar leven wordt beheerst door schuldgevoelens, die een gelukkige toekomst in de weg staan. Ze probeert haar pijn en verdriet te verdringen en controle te houden over haar leven, maar twaalf jaar na de dag dat haar dochter overleed, begint ze die controle langzaam te verliezen. Tot de kwetsbare Kaylee haar pad kruist...

'Gevangen woorden' is het aangrijpende verhaal van Kaylee Wren, een tienjarig meisje dat niet meer heeft gepraat sinds ze is misbruikt door de man bij wie haar drugsverslaafde moeder haar achterliet, en Sierra Dawn, een 34 jarige kunstenares, die al twaalf jaar gebukt gaat onder een enorm schuldgevoel over de dood van haar dochtertje, dat ze heeft verloren aan de gevolgen van drugsmisbruik tijdens haar zwangerschap.


Kaylee leeft in een afgezonderde hut in de bossen, samen met de man die haar misbruikt. Ze blijft hopen en geloven dat haar moeder terug zal komen en is daarom vastbesloten om, ondanks alle gruwelijkheden die ze meemaakt, in de hut te blijven wonen. Ze leeft in stilte met de woorden uit haar woordenboek, die ze in een denkbeeldige doos in haar hoofd bewaart, als haar enige troost. Om te ontsnappen aan de man en de hut gaat Kaylee vaak naar haar speciale plekje, een uitgeholde sequoia-boom midden in het bos. Tijdens het lezen voel je de pijn en de angst die Kaylee doormaakt en het maakt je verschrikkelijk boos en machteloos over het leed wat haar wordt aangedaan.

Sierra leeft al twaalf jaar lang met schuldgevoelens en pijn om het verlies van haar dochtertje Annie. Ze praat hier met niemand over, zelfs niet met haar moeder of haar beste vriendin Ruby, die eveneens kunstenares is. Ze heeft zichzelf nooit kunnen vergeven, en hoe meer jaren er verstrijken, hoe meer de pijn, het verdriet en het schuldgevoel aan haar vreet. Ze is steeds verder afgedwaald van God, bang als ze is om zich over te geven aan Gods plan en de grip op haar leven te verliezen. Alle herinneringen aan het afschuwelijke verlies probeert ze te verdringen en zich te focussen op haar werk als kunstenares. Haar werk is een weerspiegeling van haar ziel; de pijn en het verdriet waar ze niet over praat, komt in haar werk tot uiting. Terwijl je leest, ervaar je de strijd waar Sierra mee worstelt. Ze wil verder met haar leven, alles achter zich laten, maar dat lijkt niet te kunnen.


De levens van Sierra en Kaylee komen samen op het moment dat ze elkaar ontmoeten bij Kaylee's sequoia-boom, op de sterfdag van Annie. Gaandeweg leert Sierra langzaam maar zeker het vertrouwen van Kaylee te winnen. Sierra krijgt vermoedens over wat zich in de hut afspeelt en schakelt hulpdiensten in. Kaylee komt onder pleegzorg te vallen en wordt vanwege de band die Sierra en Kaylee al hebben opgebouwd bij Sierra geplaatst. Door middel van gesprekken en creatieve therapie wordt geprobeerd Kaylee te helpen bij het verwerken van haar trauma's.
Maar dan staat plotseling Kaylee's drugsverslaafde moeder voor de deur en eist haar dochter op. Kaylee, die ondanks alles een enorme verantwoordelijkheid voor haar moeder voelt, wordt heen en weer geslingerd door de liefde die ze voelt voor zowel Sierra als haar moeder. Ze voelt het als haar plicht om haar moeder te helpen, maar ze wil Sierra niet in de steek laten. Sierra, die echt van Kaylee is gaan houden, is bang om Kaylee te verliezen aan haar moeder en wordt verteerd door angst om Kaylee los te moeten laten. Uiteindelijk moeten beiden erkennen dat alleen de Waarheid vrij kan maken.

In korte hoofdstukken lees je steeds afwisselend vanuit het oogpunt van Sierra en Kaylee (in de ik-vorm), met af en toe een hoofdstuk over Kathryn, de moeder van Kaylee. Je wordt tijdens het lezen meegezogen in het verhaal en de emoties van Sierra en Kaylee (en deels van Kathryn). 'Gevangen woorden' is een ontroerend en aangrijpend boek over vergeving, hoop en genezing. Dit boek raakt je zo dat, als je eenmaal begonnen bent met lezen, je het niet meer weg kunt leggen.


Over de auteur
Ginny L. Yttrup weet uit eigen ervaring waar ze over schrijft: 'Tijdens de roerige jaren van mijn jeugd, verloor ik mijzelf in de verhalen die ik las. Door in fantasiewerelden op te gaan, ontvluchtte ik mijn traumatische bestaan en vond ik een plek van rust en veiligheid.' Naast schrijfster is Ginny een veelgevraagd spreker en coach. Ze heeft twee volwassen zoons en woont in Californië. Alles wat ze schrijft baseert ze op haar eigen ervaringen. 'Gevangen woorden' is haar debuutroman.

Auteur: Ginny L. Yttrup
Titel: Gevangen woorden
Vertaling van: Words
Vertaler: Monica van Bezooijen
352 pagina's
Gepubliceerd in 2012
Uitgeverij Voorhoeve
ISBN: 978 90 297 0884 5

2 opmerkingen:

  1. Mooi! Ik heb het boek ook en het maakte heel veel indruk op me!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt! Het is inderdaad een boek dat na het lezen nog lang in je gedachten blijft.

      Verwijderen