1861, Zuid-Georgia. Aan het vertrouwde leven van Abigail Kennedy - de dochter van een rijke plantagehouder - komt een eind wanneer de oorlog tussen de noordelijke en zuidelijke staten uitbreekt. De mannen in haar omgeving melden zich aan voor het leger. Zal haar jeugdvriend Jim voor wie Abigail heimelijk diepere gevoelens koestert ook naar het front vertrekken, of komt de grootste bedreiging voor hun liefde uit een andere richting?
Duizend kilometer noordelijker werkt slavin Stacey zich een slag in de rondte in het huis van haar meester. Zijn vrouw lijkt het echter op haar gemunt te hebben. Wat heeft ze misdaan om het mikpunt van haar spot te worden?
'In liefde verbonden' heeft een historische setting, maar de onderliggende thema's zijn tijdloos. Het verhaal gaat over grensoverschrijdende vriendschap, liefde, trouw, bewustwording van de wereld om je heen en de ontdekking dat niet alles is zoals het lijkt.
Het is 1861. Er breekt oorlog uit tussen de Noordelijke Staten (de Unie) en de Zuidelijke Staten (de Confederatie) van Amerika.
'In liefde verbonden' neemt je mee in deze vier jaar van strijd waarbij het draaide om afschaffing of handhaving van slavernij.
Je leest over meerdere plantages in Georgia en Virginia en maakt kennis met zowel de plantagehouders als een aantal van hun slaven. Ook wordt de situatie aan het oorlogsfront beschreven waardoor je een beeld krijgt van hoe het daar moet zijn geweest: de verschrikkingen van de bloederige strijd, waarbij velen gewond raken of sterven en de werkzaamheden in de veldhospitalen, waar gevochten wordt om het leven van (zwaar)gewonde soldaten te redden en waar zij verzorging krijgen.
Met name de Planter's Home Plantage in Zuid-Georgia, waar Abigail Kennedy woont, en de Anderson Plantage in Virginia, waar Stacey als slaaf werkt, worden uitgelicht.
Je maakt kennis met Abigail, haar ouders en zussen en met verschillende van hun vrienden.
Abigail is, als dochter van een rijke plantagehouder, in weelde opgegroeid. Het is voor haar altijd vanzelfsprekend geweest dat het werk in huis en op de plantage verricht wordt door slaven.
Abigail is al lange tijd verliefd op Jim Ferguson. Ze kent hem al sinds haar kindertijd en ze zijn goed bevriend. Abigails hart breekt als Jims aandacht wordt getrokken door een andere vrouw en hij op haar avances in lijkt te gaan. Ziet Jim haar nu niet meer staan? Voelt hij dan niet dezelfde intense liefde voor haar die zij voor hem voelt?
Om te ontsnappen aan de pijn die ze voelt bij het zien van Jims geliefde en om haar gedachten te verzetten nu Jim aan het front is, gaat Abigail samen met haar zus Melanie tijdelijk bij haar tante Sarah in Savannah wonen. Diens zoon is ook naar het front vertrokken en ze stelt het gezelschap van de meisjes op prijs; het leidt haar af van de angst en de zorgen die ze om haar zoon Marcus heeft en het verdrijft tegelijkertijd de eenzaamheid. Melanie wil al lange tijd verpleegster worden en grijpt de kans aan om te gaan werken in het plaatselijke hospitaal. Abigail, die aanvankelijk alleen met Melanie mee gaat als haar chaperonne, wil zich niet laten kennen door de barse en afstandelijke dokter Michael Clark die in het hospitaal als arts werkzaam is. Ze voelt zich absoluut niet op haar plek in het ziekenhuis en ze kan vaak de aanblik en de geur van de verschrikkelijke verwondingen van de soldaten niet verdragen. Desondanks blijft ze terugkomen om dokter Clark te laten zien dat ze meer in haar mars heeft dan hij van een dochter van een rijke plantagehouder zou verwachten. Uiteindelijk leert ze voorbij Michael Clark's ruwe manier van doen te kijken en er ontstaat een vriendschap tussen hen. Maar kan ze op zijn aanzoek ingaan als hij haar zijn liefde verklaart of zal ze altijd blijven verlangen naar Jim, de man die ze nog steeds liefheeft?
Op de Anderson Plantage in Virginia leer je Stacey kennen, een jonge licht getinte huisslavin van mevrouw Anderson die haar verschrikkelijk behandelt. Ook lees je over haar moeder Ruby en verschillende andere huisslaven. Stacey woont samen met haar moeder in een van de hutten van het slavenkwartier. Ze verlangt er hevig naar te weten wie haar vader is, maar haar moeder wil niet over haar vader of andere familieleden praten en gaat het onderwerp steeds uit de weg. Woont Stacey's vader hier in de buurt? Weet haar vader van haar bestaan af en denkt hij weleens aan haar? Zal Stacey ooit te weten komen wie hij is?
Als Joshua Turner, de neef van mevrouw Anderson uit Maryland, op de plantage komt wonen vanwege het overlijden van zijn ouders verandert dat het leven van Stacey ten goede. Joshua is een Yankee, en is groot voorstander van de afschaffing van de slavernij. Stacey en Joshua raken bevriend, wat uiteindelijk uitgroeit tot meer dan dat. Joshua kan het niet verdragen dat zijn geliefde als slaaf toebehoort aan zijn oom en tante en komt met zijn oom tot een overeenkomst, maar hij betaalt een hoge prijs: hij koopt Stacey van zijn oom en geeft haar de vrijheid, maar in ruil daarvoor moet hij zijn oom beloven om aan het front te gaan vechten tegen het Noorden, hetgeen tegen zijn diepste principes in gaat. Joshua regelt dat Stacey in Savannah kan gaan wonen, in het pension van mevrouw Taylor, een vriendin van hem. Stacey voelt zich door God geroepen om te gaan werken in het plaatselijke ziekenhuis. Hoe moeilijk ze het ook vindt om daar Zuidelijke soldaten te helpen verzorgen, ze besluit toch te gaan. Stacey raakt bevriend met dokter Clark en Abigail, haar eerste blanke vrienden buiten Joshua om. Maar wat als ze achter haar verleden komen en zullen ontdekken dat zij een slavin was? Zullen ze haar dan verachten? En wat moet ze aan met Joshua, die haar in zijn brieven duidelijk laat merken dat hij van haar houdt? Is er wel kans op een toekomst samen? Stacey is en blijft immers een kleurling en een huwelijk tussen een blank en een gekleurd persoon is ondenkbaar en zelfs strafbaar.
Het boek is verdeeld in vier delen, elk met een eigen titel. Er is veel dialoog verwerkt in deze roman, maar dat maakt het verhaal niet saai of langdradig. Wel zorgt de mate van dialoog ervoor dat je een wat minder goed beeld krijgt van de omgeving en het tijdsbeeld. Dit boek beschrijft alle vier de jaren van de Burgeroorlog, een lange periode waarin heel veel gebeurt, maar de verhaallijn blijft nogal globaal. Ook de karakters van de twee hoofdpersonen, Abigail en Stacey, blijven wat oppervlakkig en hadden wat meer uitgediept kunnen worden: beide vrouwen hebben de verschrikkingen van een verwoestende oorlog van dichtbij meegemaakt, en zijn enorm gegroeid. Helaas krijg je niet echt een duidelijk beeld van het groeiproces op zich. Het boek heeft overigens wel een verrassend einde, wat de iets mindere kanten van deze roman weer ten goede komt. Al met al is
'In liefde verbonden' een mooie roman die de Amerikaanse Burgeroorlog wat dichterbij brengt. Dit boek over vertrouwen, vergeving en grensoverschrijdende vriendschap en liefde is een aangenaam debuut.
Over de auteur
Als kind was Eline Rosenhart al druk met het schrijven van verhalen. De youngadultroman
'In liefde verbonden' heeft ze geschreven als 16-jarige gymnasiaste. Na een bezoek aan de Verenigde Staten ontstond het idee om een historische roman te schrijven die zich daar zou afspelen. Drie jaar lang schreef ze aan deze roman en verdiepte ze zich in de Amerikaanse Burgeroorlog. In 2015 volgde haar eerste roman voor volwassenen:
'Ik zal verborgen zijn', een verhaal over twee joodse vrouwen met dezelfde naam - Hadassah - die strijden voor een volk dat wordt bedreigd in haar bestaan. Sinds 2011 woont Eline in Israël waar ze studeert aan de Universiteit van Tel Aviv.
Auteur: Eline Rosenhart
Titel: In liefde verbonden
380 pagina's
Gepubliceerd in 2010
Uitgeverij Voorhoeve
ISBN: 978 90 297 1994 0
Geen opmerkingen:
Een reactie posten