donderdag 19 september 2019

Charles Martin - Hemelwater

Oorlogsveteraan Joseph heeft aan zijn tijd in Vietnam littekens overgehouden die nooit meer helemaal zijn geheeld. Wat hij ook probeert, zijn vroegere leven blijft hem achtervolgen. Nu heeft hij zich teruggetrokken in een huisje in de bergen, met alleen zijn hond Rosco als gezelschap. Iedere ochtend zet hij twee koppen koffie. De eerste drinkt hij op, de tweede gooit hij leeg.

Josephs jeugdliefde Allie bezat ooit familierestaurant Blue Tornado, maar dat is failliet gegaan vanwege de schulden van haar tweede echtgenoot. Wanneer hij tragisch verongelukt, is Allie radeloos. Maar een serie onvoorspelbare gebeurtenissen brengt Joseph weer op haar pad. Ondanks alle geheimen die ze voor elkaar hebben, komen Joseph en Allie toch nader tot elkaar. Maar het verleden laat zich niet zo makkelijk negeren.

Zestiger Joseph 'Jo-Jo' Brooks heeft geen makkelijk leven gehad. Ruim 40 jaar geleden heeft hij gediend in de Vietnamoorlog en de herinneringen tergen hem vandaag de dag nog steeds. Hij leeft een eenzaam en teruggetrokken bestaan in de bergen van Noord-Carolina, samen met zijn hond Rosco. Tijdens nachten wanneer hij niet kan slapen, luistert hij naar het radioprogramma van Suzy True. Zij is de stem van een hele generatie veteranen; zij verwoordt waar velen van hen over zwijgen. Joseph belt al jaren naar haar programma vanwege haar empathie, haar uitzonderlijke vermogen om te luisteren en haar wijze raad.


Aan de westkust van Florida woont Allie, Josephs jeugdliefde. Met hart en ziel runde ze jarenlang haar goedlopende restaurant 'Blue Tornado', maar toen de schulden van haar tweede echtgenoot zich opstapelden, kon ze het niet meer bolwerken. Haar geliefde restaurant ging failliet, hetgeen nog steeds een enorme impact op haar heeft. Het huwelijk van Allie en haar man is in zwaar weer terecht gekomen... Dan krijgt Allie nieuws te verwerken waar ze compleet van ondersteboven is: haar man is op tragische wijze om het leven gekomen. Juist op dat moment kruisen, na jaren, de wegen van Joseph en Allie zich opnieuw. Gaandeweg merken ze dat ze zich nog steeds tot elkaar aangetrokken voelen. Beiden zijn echter getekend door het leven. Daarnaast zorgen geheimen uit het verleden voor een barrière.

'Hemelwater', een vanuit de ik-vorm vertelde roman, volgt de levens van Joseph en Allie. Op een bijzondere en onvoorziene manier komen ze na lange tijd weer met elkaar in contact. Beiden hebben het nodige in hun leven meegemaakt. Ze willen elkaar niet belasten met hun problemen en je merkt dat ze beiden terughoudend zijn. De hoofdstukken wisselen zich af tussen heden en verleden. Door deze afwisseling leer je Joseph en Allie goed kennen en hun keuzes beter begrijpen. Aanvankelijk had ik moeite om in het verhaal te komen; vanwege de grote hoeveelheid informatie en de schrijfstijl bleef de roman voor mij in eerste instantie wat oppervlakkig en afstandelijk en kon het boek mij niet direct boeien. Toch kan het eerste gedeelte niet gemist worden om de verdere verhaallijn goed te kunnen volgen.


Na ongeveer een derde van het boek gelezen te hebben begon het verhaal mij meer te pakken. Gevoelens van de verschillende personages worden meer uitgediept en je raakt dichter bij hen betrokken. Joseph en Allie gaan zich meer voor elkaar open stellen. Pijn uit het verleden komt daardoor weer aan de oppervlakte en ze beseffen beiden dat ze hun verdriet nooit hebben verwerkt. Door de realiteit van dit besef kan er eindelijk een voorzichtige stap gezet worden op de lange weg naar genezing. Ik vond het bijzonder om die weg al lezend mee te beleven.

Bepaalde gebeurtenissen in het tweede gedeelte van het verhaal zorgen voor spanning, waardoor je steeds verder wilt blijven lezen. Ondanks het mindere begin van het boek heeft het verhaal mij uiteindelijk zeker geraakt. 'Hemelwater' van Charles Martin is een indrukwekkende psychologische roman met diverse links naar het geloof, zoals liefde, trouw, opoffering, vergeving en de kracht van de waarheid.


Over de auteur
New York Times bestsellerauteur Charles Martin stapte uit het bedrijfsleven om zich volledig op het schrijven te kunnen richten. Hij is onder meer bekend van de romans 'Ver van huis' en 'Over bergen heen'. Het werk van Charles Martin is in meer dan vijftien talen vertaald. Hij is getrouwd met Christy en ze hebben samen drie zoons. Het gezin woont in Jacksonville, Florida.

Auteur: Charles Martin
Titel: Hemelwater
Vertaling van: Send Down the Rain
Vertaler: Mieke Prins
304 pagina's
Gepubliceerd in 2018
Uitgeverij Kok
ISBN: 978 90 297 2742 6

2 opmerkingen:

  1. Mooie recensie. Bedankt. Ik vind het een mooi thema hebben, dit boek.

    BeantwoordenVerwijderen