vrijdag 8 november 2019

Tessa Afshar - Achter de muren van Jericho

Rachab wordt op jonge leeftijd gedwongen tot prostitutie door de enige man die ze liefhad en vertrouwde: haar vader. Dankzij een zorgvuldig uitgekiend plan weet ze een zekere status te verwerven, maar ooit nog een man vertrouwen? Dat nooit!

Intussen voelen de bewoners van de stad Jericho zich bedreigd. Het volk Israël rukt steeds verder op en overmeestert de ene stad na de andere. Rachab raakt gefascineerd door de God van de Israëlieten. Als Israëlische verspieders bij de poorten van Jericho ontmaskerd dreigen te worden, grijpt Rachab in en verbergt de mannen in haar herberg. In ruil daarvoor sparen de Israëlieten het leven van de Kanaänitische en dat van haar familie als de stad wordt ingenomen. Rachab sluit zich aan bij het volk Israël, maar zal een man ooit de muren rondom haar hart weten af te breken?

'Achter de muren van Jericho' beschrijft het levensverhaal van de Bijbelse Rachab, zoals het geweest zou kunnen zijn. In het Bijbelboek Jozua kun je over haar lezen. De Kanaänitische Rachab woont samen met haar familie in de stad Jericho. Er heerst droogte en om het gezin van de hongerdood te redden wordt Rachab door haar vader gedwongen tot prostitutie. Ze weet een zeker aanzien te verkrijgen, maar haar eenzaamheid wordt met de dag groter.


De inwoners van Jericho raken in angst als de Israëlieten steeds dichter de stad naderen. Ook Rachab hoort verhalen over dit volk en hun machtige God. Ze raakt gefascineerd door deze God en Zijn wonderlijke daden. Als twee Israëlitische verspieders ontdekt dreigen te worden, biedt Rachab hen een schuilplaats op het dak van haar herberg. Daarna helpt ze hen ontsnappen en in ruil daarvoor sparen de Israëlieten haar leven en dat van haar familieleden als Jericho wordt ingenomen. Rachab gaat bij het volk Israël wonen, maar zal de God van de Hebreeën, die haar zo intrigeert, haar zondige verleden kunnen vergeven? En zal haar hart ooit volledige genezing vinden?

De Israëlitische Salmon is leider van de stam van Juda. Hij probeert dicht bij God te leven en Hem te gehoorzamen, maar de grote verantwoordelijkheid van zijn vele taken geeft hem soms flinke druk. Als de stad Jericho is verwoest, komen Rachab en haar familieleden bij het volk Israël wonen. Hoe kon Jozua, hun leider, dit ooit toestaan? Een lichtekooi nota bene! Salmon besluit ver bij haar uit de buurt te blijven, maar Jozua heeft andere plannen: hij plaatst de vreemdelingen uit Jericho onder Salmons hoede. Salmon worstelt hier erg mee. Zal God hier ooit iets goeds uit voort kunnen laten komen?


Rachab is een sterke, maar beschadigde jonge vrouw. Het feit dat haar vader haar dwong tot prostitutie heeft haar leven enorm getekend: enerzijds door schaamte en pijn vanwege het weggeven van haar lichaam aan meerdere mannen, anderzijds doordat haar vertrouwen enorm beschaamd is door haar vader die ze zo lief had en vertrouwde. Om haar manier van leven het hoofd te kunnen bieden heeft Rachab een beschermende muur om zichzelf heen gebouwd. Niemand laat ze in haar hart toe, bang als ze is om (nog meer) gekwetst en afgewezen te worden. Door de uitvoerige beschrijving van Rachabs gevoelens en gedachten leer je Rachab goed kennen en krijg je steeds meer zicht op de verschrikkingen die ze heeft meegemaakt. Wanneer Rachab eenmaal bij de Israëlieten woont, hoopt ze dat haar leven wat aangenamer wordt. Maar de mensen maken het Rachab niet gemakkelijk. Velen hebben een vooroordeel over haar en ze voelt zich niet welkom. Het leed dat haar wordt aangedaan maakte bij mij tijdens het lezen gevoelens van boosheid en machteloosheid los. Maar tegelijkertijd kwam bij mij de vraag boven: hoe zou ik haar behandeld hebben als ik een van de Israëlieten was geweest? Het gaf zeker stof tot nadenken.
Rachab voelt zich aangetrokken door de God van de Hebreeën, maar ze voelt zich niet waardig genoeg om Hem ook haar God te noemen. De strijd die zij in deze periode van haar leven voert is erg mooi en levendig beschreven.

Salmon is een man met een sterke persoonlijkheid. Het leiderschap is een taak dat hem op het lijf geschreven is, maar hij is soms behoorlijk rechtlijnig; zo ook met betrekking tot Rachab. Het frustreert hem des te meer wanneer zijn zus Mirjam met Rachab bevriend raakt. In het verhaal wordt niet alleen Rachabs strijd belicht, maar komt ook duidelijk naar voren dat Salmons leven ook veel strijd kent. Gaandeweg moet Salmon de vraag onder ogen zien: welke weg wil ik volgen? Of beter gezegd: wiens weg wil ik volgen? Het is mooi en bijzonder om te lezen hoe hij tot een antwoord op deze vraag komt.


Rachab en Salmon worden afgeschilderd als reële mensen met zowel goede kanten als tekortkomingen. Daardoor voel je je al snel met hen vertrouwd. En herkennen wij (iets van) hun worstelingen ook niet in ons eigen leven? Maar je leest dat God ook met hen Zijn weg gaat. Wat bemoedigend! Doordat we onszelf kunnen herkennen in Rachab en Salmon komt het verhaal, ondanks dat het zich vele jaren geleden afspeelt, toch heel dichtbij.

Om een roman te schrijven over een bekend Bijbels-historisch verhaal zonder veel van de feiten af te wijken, is al een kunst op zich. Om het boek daarnaast ook nog eens boeiend genoeg te laten zijn, is een grote uitdaging. Tessa Afshar is het gelukt om een prachtige, intrigerende roman te schrijven met, mijns inziens, de juiste balans tussen historie en fictie. Het taalgebruik maakt de historische setting realistischer en Tessa heeft het boek zo geschreven dat ik tijdens het lezen helemaal in het verhaal zat. 'Achter de muren van Jericho' is een pakkende en meeslepende roman over gebrokenheid, vergeving en vertrouwen.


Over de auteur
Tessa Afshar is geboren in Iran en groeide daar op als moslima. Op haar veertiende ging ze naar een Engelse meisjesschool in Amerika. Toen ze haar opleiding aan deze school had afgerond, vestigde ze zich definitief in de Verenigde Staten. Haar leven kreeg een andere wending toen ze christen werd. Ze ging theologie studeren aan de Universiteit van Yale en maakte daar deel uit van het evangelisch genootschap. Tegenwoordig schrijft ze romans en is ze actief als kerkelijk werker in een gemeente in New England.

Benieuwd naar deze roman van Tessa Afshar? Hieronder kun je alvast een boektrailer bekijken.


Auteur: Tessa Afshar
Titel: Achter de muren van Jericho
Vertaling van: Pearl in the Sand
Vertaler: Marianne van Reenen
351 pagina's
Gepubliceerd in 2011
Uitgeverij Voorhoeve
ISBN: 978 90 297 9670 5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten