woensdag 4 maart 2020

Lori Benton - De zoon van de kraai

'Een boek moet wel heel spectaculair zijn, wil het een plekje veroveren tussen de weinige boeken die ik op mijn boekenplank bewaar. Maar De zoon van de kraai is het gelukt.'
- Michelle Griep, auteur - 

Ohio, 1774. De zwangere Clare Inglesby strandt met haar gezin in de bergen. Als haar man hulp gaat halen, komt hij niet meer terug en hun vierjarige zoontje Jacob wordt ontvoerd door Shawnee-indianen. Clare zet alles op alles om Jacob terug te vinden, maar de brute gevechten tussen de kolonisten en de indianen maken het gevaarlijk.

Dan komt Jeremiah Ring op haar pad. Hij is kolonist, maar is ook loyaal aan de indianen. Hij belooft Clare te helpen Jacob terug te vinden. Maar geen van beiden heeft enig idee hoe moeilijk het voor Jeremiah zal worden om zijn belofte te houden.

'De zoon van de kraai', het verhaal van Clare en Jeremiah, speelt zich af te midden van de gebeurtenissen langs de Ohio-rivier in de prerevolutionaire oorlog in 1774.


De 26-jarige hoogzwangere Clare Inglesby vertrekt samen met haar man Philip en hun 4-jarige zoontje Jacob uit Virginia om zich aan te sluiten bij een groep kolonisten om land te claimen in Kentucky. Clare is het niet eens met de roekeloze beslissing van haar man. Al gauw gebeurt er iets vreselijks: als het gezin met hun wagen midden in de wildernis strandt en Philip hulp gaat zoeken, komt hij niet meer terug. Dan wordt Jacob ontvoerd door indianen. Clare is radeloos en vastberaden om haar zoontje terug te vinden, ze weet alleen niet hoe ze het aan moet pakken. De 30-jarige Jeremiah Ring is haar redder in nood. Hij belooft Clare om samen met haar op zoek te gaan naar Jacob, maar ze beseffen niet dat de situatie veel gecompliceerder is dan zij denken.

Clare Inglesby leer je kennen als een sterke, moedige vrouw die zich staande weet te houden te midden van de ellendige situatie waar ze zich in bevindt. Ze vecht er voor om haar zoontje terug te krijgen en haar vastberadenheid en enigszins koppige karakter houden haar op de been. Jeremiah Ring is haar enige houvast en hoewel ze hem niet kent, vertrouwt ze er op dat hij haar naar Jacob zal leiden.

Jeremiah Ring is bemiddelaar tussen de blanken en de indianen en is loyaal aan beide partijen. Hij heeft veel in zijn leven meegemaakt en hij begrijpt Clare's situatie beter dan ze denkt. Clare herinnert hem in vele opzichten aan zichzelf jaren geleden. Over zijn verleden zwijgt hij echter, maar hij bemoedigt haar wel door haar erop te wijzen dat de Almachtige in alles op Zijn tijd zal voorzien. Maar Clare vindt het moeilijk om op God te vertrouwen en haar leven volledig in Zijn hand te leggen. Haar worstelingen, pijn, vertwijfeling en geloofsstrijd zijn met gevoel beschreven.


Tijdens de reis die Clare en Jeremiah maken krijg je een schitterende sfeertekening voorgeschoteld van de prachtige natuur in Ohio. Ook krijg je een goed beeld van het harde leven van de pioniers langs de 18e-eeuwse kolonisatiegrens. Verder maak je in het boek kennis met verschillende indianen-nederzettingen waarbij je veel te weten komt over de gebruiken en gewoonten van de indianen. De bestaande spanningen tussen de kolonisten en de indianen, die vanwege de oorlogsdreiging toenemen, zijn tijdens het lezen duidelijk merkbaar. Deze spanningen worden zowel vanuit het oogpunt van de blanken als van de indianen goed beschreven, waarbij de indianen niet als wraakzuchtige moordenaars worden geportretteerd, zoals vaak het gangbare beeld is dat men van de indianen heeft. Wel moet je soms even goed lezen als het in het verhaal gaat over verschillende namen van plaatsen en rivieren, indianenstammen en oorlogsregimenten, maar als je rustig leest is het verhaal goed te volgen.

Naarmate Jeremiah en Clare dichter bij hun einddoel komen, realiseren ze zich beiden dat Jacob terugkrijgen veel ingewikkelder is dan ze ooit voor mogelijk hadden gehouden. Clare moet onder ogen zien dat volledige overgave aan God het enige is wat ze kan doen, het enige is wat ze moet doen. Om echte vrede en rust te vinden zal ze Hem volkomen moeten vertrouwen en het leven van haar en haar zoontje in Zijn handen moeten leggen. Maar kan ze dat...? Jeremiah heeft ook zijn worstelingen. Hij wordt geconfronteerd met zijn verleden en voelt steeds sterker dat hij Clare er deelgenoot van moet maken, zeker nu hij meer gevoelens voor haar begint te krijgen. Zal hij het verleden dan voorgoed achter zich kunnen laten? En mocht er oorlog uitbreken tussen de kolonisten en de indianen, aan welke kant zal hij dan strijden?

Verschillende historische personages, gebeurtenissen en feiten die een plek in dit boek hebben gekregen, laten de geschiedenis herleven. De karakters van de hoofdpersonen zijn goed uitgewerkt en veel van hun worstelingen kunnen herkenbaar zijn in ons eigen leven. Het is jammer dat het verhaal van één van de bijfiguren een open einde heeft, maar dat is maar een klein minpunt. 'De zoon van de kraai' is een intens aangrijpende roman met een prachtige hoopvolle boodschap die je hart diep raakt.


Over de auteur
Lori Benton is opgegroeid in Maryland, met generaties diepe wortels in Zuid-Virginia en de Appalachen. Haar historische romans brengen lezers terug naar de 18e eeuw, waar ze vakkundig de koloniale en vroege federale periodes van de Amerikaanse geschiedenis tot leven brengt. Ze won met haar boeken de Christy Award en de Inspy Award. Als Lori niet aan het schrijven is, gaat ze graag de wildernis in met haar camera.

Auteur: Lori Benton
Titel: De zoon van de kraai
Vertaling van: Many Sparrows
Vertaler: Daniëlle van Westen
415 pagina's
Gepubliceerd in 2019
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 435 3196 2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten