vrijdag 31 juli 2020

Tamera Alexander - Fluister zacht haar naam

'Er zijn geen Joden of Grieken meer, slaven of vrijen, mannen of vrouwen - u bent allen één in Christus Jezus.'
Galaten 3:28

Olivia Aberdeen, de berooide weduwe van een man die is doodgeschoten als verrader van het Zuiden, wordt nu door de maatschappij gemeden. Ze aanvaardt dankbaar een uitnodiging van 'tante' Elizabeth Harding, een vroegere vriendin van haar moeder, om hoofd van de huishouding te worden. Het is een ontgoocheling voor Olivia als ze de ware reden ontdekt van Generaal Hardings toestemming voor haar komst. Terwijl ze niet de veilige haven vindt die ze heeft verwacht, wordt Olivia overrompeld door haar gevoelens voor Ridley Adam Cooper, een man uit het Zuiden, die allesbehalve een zuidelijke heer lijkt te zijn.

Door sommigen gebrandmerkt als verrader, voert Ridley Cooper, een zoon van het Zuiden die ervoor koos om te vechten voor de Unie, nog steeds een wanhopige strijd om zijn eigen oorlog te beëindigen. Hij is vastbesloten om 'de gave' die Bob Green, het stalhoofd van Belle Meade, bezit te leren. Maar hij draagt geheimen met zich mee, die hun beider leven bedreigen.

Zoals Ridley in het reine probeert te komen met zijn 'verraden' van het Zuiden, zo is Olivia vastbesloten om zich nooit meer te laten bedriegen.

Gedesillusioneerd en geminacht door velen blijft Olivia Aberdeen alleen en berooid achter na de moord op haar man Charles; vermoord vanwege zijn verraad jegens de Confederatie. Olivia is dan ook dankbaar voor het aanbod van 'tante' Elizabeth Harding, een innige vriendin van haar overleden moeder, om haar onderdak te bieden op Belle Meade, de plantage van de familie Harding.


Ridley Cooper heeft tijdens de oorlog aan de kant van de Unie gevochten. Die keuze heeft hem veel gekost en is ook nu nog van grote invloed op zijn leven. Hij is naar Nashville gekomen, een reis van 750 kilometer, met het doel de man te vinden die hij tijdens de oorlog heeft ontmoet met de intentie zijn 'bijzondere gave' te leren.

Op Belle Meade maken Olivia en Ridley al gauw kennis met elkaar en als ze gaan samenwerken in dienst van de plantage-eigenaar generaal William Giles Harding leren ze elkaar beter kennen. Beiden hebben een sterk karakter en je raakt snel bij deze twee boeiende personages betrokken.

Gaandeweg merk je dat het leven van zowel Olivia als dat van Ridley getekend is door de oorlog. Olivia ervaart tegenstrijdige emoties ten aanzien van haar overleden man en ze worstelt ook met gevoelens van angst, schaamte en ongewenstheid. Ridley is verbitterd geraakt en hij heeft het er moeilijk mee dat hij het geheim dat hij met zich meedraagt met niemand kan delen. De gedachten en gevoelens van Olivia en Ridley zijn met aandacht beschreven, waardoor je je goed in hen kunt inleven.

Beide hoofdpersonen maken een persoonlijke groei door in hun leven. Het is mooi en bijzonder om door het verhaal heen te zien hoe ze zich elk afzonderlijk ontwikkelen. Tegelijkertijd voelen ze zich ook steeds meer tot elkaar aangetrokken. Het verleden, met zijn geheimen en angsten, laat hen echter niet zo gemakkelijk los.


Het verhaal speelt zich af in 1866, een jaar na het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Het land ligt in puin en bijna iedereen is wel in meer of mindere mate getroffen door de oorlog. Veel mensen zijn gewond geraakt of hebben een of meer dierbaren verloren. Ondanks de afschaffing van de slavernij heerst er nog steeds raciale ongelijkheid. Kleurlingen worden nog altijd als ondergeschikten behandeld. Juist nu is dit onderwerp weer sterk in de publiciteit.

Naast Olivia en Ridley verschijnen in het boek ook de familie Harding en enkele bedienden van hen ten tonele. De verhaallijnen van de verschillende personages zijn mooi met elkaar verweven. Hoewel de roman 'Fluister zacht haar naam' grotendeels fictief is, bevat het historische gegevens en personages. Er bestaat bijvoorbeeld daadwerkelijk een landhuis met de naam Belle Meade Plantation in Nashville. De leden van de familie Harding, die in dit boek genoemd worden, hebben daar gewoond. In de meeste gevallen zijn de echte namen en posities van de bedienden gebruikt die destijds op Belle Meade hebben gewerkt en gewoond. Door deze historische feiten krijg je een goed en realistisch beeld van de tijd waarin het verhaal zich afspeelt en tevens geeft het een diepere lading aan het verhaal. Het is interessant om niet alleen over de mensen, maar ook over de paarden op de plantage te lezen; Belle Meade was een van de eerste volbloed paardenfokkerijen van het land.

Als je al met eerdere boeken van Tamera Alexander hebt kennis gemaakt, ontdek je wellicht wat bekenden in dit boek. Deze roman, die ongeveer een jaar beslaat, is het eerste deel van de serie 'Belle Meade Plantation'. 'Fluister zacht haar naam' is een verhaal over pijn, verdriet en teleurstellingen, maar ook over dromen, hoop en genezing. Ik ben benieuwd naar de vervolgdelen, dit boek is in ieder geval een aanrader!


Over de auteur
Tamera Alexander is een Amerikaanse schrijfster van christelijke fictie. Ze is het meest bekend vanwege haar Award-winnende driedelige serie 'Fountain Creek Kronieken'. In 2009 brak ze in Nederland door met haar roman 'Ontvlamd', het eerste deel van deze serie die zich afspeelt in het 19e-eeuwse Colorado. Tamera woont samen met haar man in Nashville, Tennessee en ze hebben twee volwassen kinderen.

Nieuwsgierig geworden naar deze roman? Bekijk hieronder de boektrailer voor een eerste indruk.


Auteur: Tamera Alexander
Titel: Fluister zacht haar naam
Vertaling van: To Whisper Her Name
Vertaler: Margriet Visser-Slofstra
Serie: Belle Meade Plantation 1
575 pagina's
Gepubliceerd in 2013
Uitgeverij Van Wijnen
ISBN: 978 90 519 4467 9

4 opmerkingen:

  1. Bedankt voor de mooie recensie. Ik wil hem wel lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt Aritha! Het boek is mijn inziens zeker de moeite van het lezen waard.

      Verwijderen
  2. Heb pas deze schrijfster ontdekt, super staat op mijn favorietenlijstje, ik heb een aantal e-boeken gelezen ( geluisterd) en had moeite om weer terug in het hier en nu te komen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen! Ze schrijft mooi, hè. Ik geniet ook erg van haar boeken.

      Verwijderen