dinsdag 22 juni 2021

Jill Eileen Smith - Michal

Kan hun heldhaftige zoektocht naar echte liefde
de woede van een vader weerstaan?

Michal, de dochter van koning Saul, heeft een bevoorrecht leven - maar wel een leven waarin de onvoorspelbare gemoedstoestand van haar vader en de competitie met haar zeer bekoorlijke oudste zus een grote rol spelen. Als jong meisje valt Michal al snel voor de knappe jonge harpist David. Maar al snel na het begin van hun romance moet David vluchten voor zijn leven, waarbij hij Michal in het paleis van koning Saul, waar ze als een gevangene onder de grillen van haar vader leeft, moet achterlaten.

Zullen Michal en David worden herenigd? Of zullen ze elkaar nooit meer zien?

In deze Bijbels-historische roman neemt Jill Eileen Smith je ruim 3000 jaar mee terug de geschiedenis is naar de tijd dat Saul koning van Israël was.

Sinds Saul zich van de Heer heeft afgekeerd, wordt hij veelvuldig geteisterd door een kwade geest. Tijdens zijn buien moet iedereen in het paleis het ontgelden. Met regelmaat wordt de herdersjongen David aan het hof ontboden om voor Saul op zijn harp te komen spelen om hem tot rust te brengen. De jongste dochter van Saul, Michal, merkt David op en wordt heimelijk verliefd op hem. Een romance bloeit op en het leven lijkt hen toe te lachen, maar de allesverslindende haat van Saul drijft hen noodgedwongen uiteen.


Saul komt tot het besef dat het volk David verkiest boven hem, ondanks het feit dat híj de koning van Israël is. Hij ziet dat David God is toegewijd en dat de Heer hem zegent. Door zijn groeiende jaloezie krijgt Saul een diepe afkeer van David, zodanig dat hij hem naar het leven staat. David moet halsoverkop vluchten, zijn jonge bruid achterlatend bij haar onberekenbare en vijandige vader. Voor David en Michal breekt een onzekere en moeilijke tijd aan...

In de Bijbel staat niet veel te lezen over Michal, de eerste vrouw van David. De schrijfster heeft echter (Bijbels-)historische feiten en fictie perfect weten te combineren tot een meeslepend verhaal. De wedijver die van jongs af aan heerst tussen Michal en haar oudere zus Merab is goed te voelen en heeft, tot op zekere hoogte, ook invloed op Michals verdere leven.

Het grootste gedeelte van het verhaal wordt vanuit het perspectief van Michal verteld; haar karakter is goed uitgediept en ze is een boeiend personage. Daarnaast wordt het leven van David ook belicht. Je leest niet alleen over de ontluikende liefde tussen David en Michal, je komt ook meer te weten over hoe men toen leefde. Tevens worden de veldslagen met de Filistijnen uiteengezet, wat overigens geen saaie of langdradige kost is.


De beschrijvingen van Davids herhaaldelijke vluchten voor Saul en zijn leven in de woestijn zijn met gevoel verwoord. Hierdoor word je je des te meer bewust van de omvangrijke impact van dit alles op Davids leven en hoe zwaar dit voor hem, maar ook voor Michal, moet zijn geweest. De noodzaak om te ontsnappen aan Sauls wrok, brengt David ook ver bij zijn vriend Jonathan, de oudste zoon van Saul, vandaan. Hun unieke en innige vriendschap is op een mooie manier weergegeven en verstrekt het grote contrast tussen Jonathan en zijn vader.

Dit eerste deel van de serie 'De vrouwen van koning David' doorloopt een tijdspanne van heel wat jaren, maar het boek vormt wel één geheel. Jill Eileen Smith heeft een prachtige, beeldende roman geschreven over het leven van Michal en (de latere koning) David waarin loslaten, gemis en verbittering, maar ook hoop, (Gods)vertrouwen en (hernieuwde) liefde centraal staan. Een verhaal waarin het Gibea van 1000 jaar v. Chr. tot leven komt en dat van begin tot eind boeit.


Over de auteur
Jill Eileen Smith is de bestselling auteur van meerdere Bijbels-historische series en romans. Met diverse daarvan won ze prijzen. Ze deed voor haar boeken onderzoek in Israël en ze vindt het met name interessant om te leren hoe vrouwen leefden in de tijd van het Oude Testament.

Als ze niet aan het schrijven is, brengt ze graag tijd door met haar familie en vrienden, leest ze meeslepende verhalen, rijdt ze op de fiets naar het park, houdt ze van date-avonden met haar man, probeert ze nieuwe restaurants uit of speelt ze met haar lieve 'behulpzame' kat Tiger. Jill woont met haar gezin in het zuidoosten van Michigan.

Auteur: Jill Eileen Smith
Titel: Michal
Vertaling van: Michal
Vertaler: D. van der Schaaf
Serie: De vrouwen van koning David 1
320 pagina's
Gepubliceerd in 2010
Uitgeverij Het Zoeklicht
ISBN: 978 90 645 1136 3

2 opmerkingen: