woensdag 9 juni 2021

Valerie Fraser Luesse - De kaart naar ons eiland

Georgia, 1947. De vijftienjarige Peyton Cabot is opgegroeid in een welgestelde familie. Maar wanneer zijn vader Marshall gebroken en verslaafd terugkeert na de Tweede Wereldoorlog, komt de ware aard van zijn familieleden boven. Om zijn vader beter te begrijpen, besluit Peyton om de fietstocht langs de Amerikaanse oostkust te maken die Marshall vijfentwintig jaar eerder maakte. Vanuit het huis van zijn tante in St. Augustine doorkruist hij heel Florida tot het meest zuidelijke puntje: Key West.

Tijdens zijn tocht belandt Peyton van het ene avontuur in het andere. Hij neemt deel aan een autorace, bevrijdt krokodillen, verlangt naar zijn vriendinnetje Lisa en loopt regelmatig krom van de spierpijn. Met elke kilometer die hij aflegt, leert hij niet alleen zijn vader een stukje beter kennen, maar ook zichzelf.

Na de Tweede Wereldoorlog komt de vader van Peyton Cabot verslaafd thuis. Zwijgend over wat hij heeft meegemaakt, zoekt hij vergetelheid in de drank. Na een ingrijpende gebeurtenis wordt duidelijk hoe zijn familieleden wérkelijk blijken te zijn. Voor Peyton en zijn ouders breekt een onzekere en zware tijd aan.


Om wat rust en ontspanning te vinden, sturen Peytons ouders hem naar zijn oudtante in St. Augustine, met wie hij het al snel goed kan vinden. Peyton heeft al veel verhalen gehoord over de legendarische fietstocht die zijn vader op vijftienjarige leeftijd maakte: een reis dwars door Florida langs de Atlantische Oceaan naar Key West. Hij voelt zich steeds meer geroepen om in de voetsporen van zijn vader te treden; eind mei 1947 gaat Peyton met niets anders dan zijn fiets, de oude kaart van zijn vader en wat bepakking op weg voor een onvergetelijke en levensveranderende roadtrip van St. Augustine naar het zuidelijkste punt van Florida.

Algauw komt Peyton erachter dat de tour geen peulenschil is; elke dag fietsen in de Floridiaanse hitte terwijl het zweet zijn bast afloopt, intense vermoeidheid, verschrikkelijke spierpijn en een groot verlangen naar zijn vriendin Lisa behoren tot zijn dagelijkse worstelingen. Maar hoewel deze struggles naarmate zijn reis vordert hun tol beginnen te eisen, is Peyton geenszins van plan om op te geven.


De tocht brengt hem namelijk ook veel moois. Peyton proeft de vrijheid zoals zijn vader die vijfentwintig jaar eerder ervoer en hij leert tal van mensen kennen. Hij geniet van de natuur en van de schitterende vergezichten over de oceaan. De eenzaamheid tijdens de reis stelt hem in de gelegenheid om tot zichzelf te komen en moeilijkheden in zijn leven te verwerken. Hij ervaart vriendelijkheid en behulpzaamheid van vreemden en is zelf ook een redder in nood; zo zou het leven moeten zijn! En hij komt tot het besef dat vrienden soms meer familie zijn dan bloedverwanten.

Valerie Fraser Luesse heeft een prachtige, kleurrijke feelgood-roman met diepgang geschreven. De prettige schrijfstijl laat je door de bladzijden heen 'vliegen' en de levendige beschrijving van de omgeving en het landschap geven je het gevoel de fietstocht mee te beleven. Dit toegankelijke en onderhoudende boek vol levenswijsheden - soms ontroerend mooi weergegeven - voelt als een warme deken (of een koele handdoek) om je heen. 'De kaart naar ons eiland' is een heerlijk coming-of-age verhaal over ontmoetingen en afscheid nemen, vallen en opstaan, doorzettingsvermogen, liefde, vrijheid en groei. Wat mij betreft is dit een absolute zomer-mustread en ik kijk uit naar meer van deze schrijfster!


Over de auteur
Valerie Fraser Luesse is een bekroonde tijdschrift-schrijfster. Ze is gespecialiseerd in verhalen over unieke delen van de zuidelijke cultuur van de Verenigde Staten. In 2018 debuteerde ze met 'Missing Isaac' - waar ze een Christy Award mee won - waarna nog twee romans volgden. 'De kaart naar ons eiland' baseerde ze op een waargebeurd verhaal. In augustus 2021 verschijnt haar vierde boek in Amerika. Valerie woont samen met haar man Dave - en een ondeugende oranje kat genaamd Cheeto - in Birmingham, Alabama.

Van 'De kaart naar ons eiland' verscheen onderstaande boektrailer.


Auteur: Valerie Fraser Luesse
Titel: De kaart naar ons eiland
Vertaling van: The Key to Everything
Vertaler: Jaap Slingerland
334 pagina's
Gepubliceerd in 2021
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3136 2

Dit exemplaar heb ik mogen ontvangen van Uitgeverij KokBoekencentrum in verband met de blogtour die zij organiseren van 7 t/m 16 juni 2021. Mijn hartelijke dank daarvoor!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten