dinsdag 3 juli 2018

Charles Martin - Uit de diepten

Het leven is goed voor Dylan en Maggie. Ze zijn gelukkig getrouwd, wonen op de oude boerderij van Dylans grootvader en verwachten hun eerste kindje. Maar tijdens de bevalling sterft hun zoontje en raakt Maggie in coma, met weinig kans op herstel. Voor Dylan begint een lange reis door de duistere wanhoop. Al zijn zekerheden is hij kwijt - zelfs zijn diepste besef van wie hij werkelijk is. Heeft het leven nog zin? Waarom treft het kwaad ook goede mensen? En is er eigenlijk wel Iemand die het antwoord op deze vragen heeft? Dankzij de steun van zijn vrienden en zijn werk op de plaatselijke school hervindt Dylan zichzelf stapje voor stapje. Maar er is een tweede tragedie voor nodig - en een intense worsteling met God - om hem werkelijk uit zijn verlamming te wekken en weer open te stellen voor het leven.

'Uit de diepten' vertelt het verhaal van Dylan en Maggie Styles, wonend in de oude boerderij van Dylans opa en oma in een klein plaatsje, Digger, in Zuid-Carolina. Maggie is in verwachting van hun eerste kindje en ze kijken beiden enorm uit naar de geboorte van de kleine. Maar bij de bevalling raakt Maggie door ernstig bloedverlies in coma en hun zoontje sterft. Dylans leven komt compleet op zijn kop te staan. Waar is God in deze ellende? Waarom laat hij dit gebeuren?


Het verhaal wordt verteld in de ik-vorm vanuit Dylans perspectief. Daardoor raak je meer betrokken bij zijn gevoelens en emoties. Dylan gaat dagelijks bij zijn vrouw op bezoek. Ondanks dat Maggie in coma ligt, blijft hij tegen haar praten. Gaandeweg wordt het een routine om alledaagse dingen met haar te delen. Zijn beste vriend Amos probeert hem zo goed mogelijk te helpen en bij te staan.
Ook de excentrieke Bryce speelt een rol, wat een leuke afwisseling geeft aan het verhaal. De nodige humor in het boek maakt het verhaal weliswaar wat luchtiger, maar ik vind het gezien het beladen onderwerp niet altijd even gepast.

Maar weinig mensen weten dat Dylan gepromoveerd is. Aangezien niemand hem na zijn opleiding in dienst nam, ging hij werken op de boerderij van zijn opa. Om financiële redenen en omdat Maggie het graag wilde, gaat Dylan (tegen zijn zin in) weer lesgeven in schrijfvaardigheid op de plaatselijke universiteit. Langzamerhand bouwt hij met sommige studenten een goede band op. Gaandeweg merkt hij dat hij niet de enige is die iets vreselijks in zijn leven doormaakt. Met studente Amanda, domineesdochter en tevens verpleegkundige van Maggie, voert hij regelmatig gesprekken over het geloof.


Zowel door de gesprekken met Amanda als door het betrokken raken bij een ernstig ongeluk begint Dylan zich weer meer open te stellen voor het leven: hij beseft dat God er altijd bij is geweest, ook in moeilijke perioden in zijn leven, en er altijd bij zal zijn. Dat besef geeft hem moed om zijn leven weer op te pakken, zijn vertrouwen opnieuw op God te stellen en op te klimmen uit zijn geloofscrisis.

Als je de achterkant van het boek leest, krijg je het idee dat het boek vooral draait om de geloofsstrijd van Dylan. Je leest en merkt wel dat hij het moeilijk heeft, maar ik ervaar niet de intens diepe worsteling waar op de achterkant van het boek over gesproken wordt. Het verhaal blijft wat oppervlakkig en mist diepgang. Dat vind ik jammer.
Een bepaalde scène in het verhaal waarin er gejaagd wordt op wasberen geeft mij een naar gevoel. De details die worden beschreven over het verwonden en doden van de wasberen vind ik ronduit gruwelijk. Ik kan niet begrijpen dat zoiets afschuwelijks in een christelijk boek voor komt.
Ook vind ik het boek soms van de hak op de tak springen: soms moet je een paar bladzijden lezen voordat je begrijpt waarover je eigenlijk leest. Dat haalt de vaart uit het verhaal.

'Uit de diepten' is het debuut van Charles Martin. Ik heb al meerdere boeken van hem gelezen. Deze roman vind ik helaas minder; ik had er gezien mijn ervaringen met zijn boeken én na het lezen van de achterzijde van het boek meer van verwacht.


Over de auteur
New York Times bestsellerauteur Charles Martin stapte uit het bedrijfsleven om zich volledig op het schrijven te kunnen richten. Hij is onder meer bekend van de romans 'Ver van huis' en 'Over bergen heen'. Het werk van Charles Martin is in meer dan vijftien talen vertaald. Hij is getrouwd met Christy en ze hebben samen drie zoons. Het gezin woont in Jacksonville, Florida.

Auteur: Charles Martin
Titel: Uit de diepten
Vertaling van: The Dead Don't Dance
Vertaler: Marianne Locht-Kühler
272 pagina's
Gepubliceerd in 2005
Uitgeverij Kok
ISBN: 978 90 435 1061 5

2 opmerkingen: