dinsdag 11 december 2018

Beverly Lewis - De verboden foto

Hij bestudeerde de foto van dichtbij en verwonderde zich erover dat de jonge vrouw zo vrijpostig in de camera keek terwijl ze een wit gebedskapje droeg in de vorm van een hart - de karakteristieke hoofdbedekking van de Oude Orde Amish uit Lancaster County. Waarom zou een vroom meisje een foto van zich laten maken?

Een paar maanden nadat hun moeder is overleden, verdwijnt de zus van Eva Esch. Eva is bang dat Lily verliefd is geworden op iemand buiten hun Amish gemeenschap in Eden Valley. Maar dat is niet het enige waarover ze zich zorgen maakt: zij en haar andere zus moeten een nieuw onderkomen vinden nu hun broer de familieboerderij overneemt.

Dan komt Jed Stutzman, een Amish buggy-maker uit Ohio, naar Eden Valley. Eva voelt zich aangetrokken tot deze charmante vreemdeling, maar is geschokt als ze de foto in zijn portemonnee ziet. Want de jonge vrouw op de foto is bepaald geen vreemde voor haar.

'De verboden foto' neemt je mee naar het Amish boerenland van Eden Valley, Pennsylvania, waar je kennis maakt met de zusjes Esch: Frona, Eva en Lily. Vier jaar geleden is hun vader hen ontvallen en een paar maanden geleden is ook hun moeder overleden. De nog ongetrouwde zusjes wonen op de boerderij waar ze zijn opgegroeid en hun broer Menno, de jongste van hun vier oudere getrouwde broers, is vaak rondom de boerderij te vinden om te helpen de boel draaiende te houden. Binnenkort zal Menno de boerderij, die hij van zijn ouders geërfd heeft, met zijn gezin betrekken.


Eva neemt van de zusjes Esch de grootste plek in het verhaal in. Ze is een bescheiden jonge Amish vrouw met een zacht karakter en ondanks het vele werk op en rond de boerderij klaagt ze nooit. Wel maakt ze zich soms zorgen om haar zus Lily die het erg moeilijk heeft met het overlijden van hun moeder. Een leuke aanvulling op het verhaal is Eva's snoepwinkeltje die haar vader aan het huis heeft aangebouwd. Daar verkoopt ze haar heerlijke zelfgemaakte snoep en chocolade die tot ver buiten Eden Valley bekend zijn.

De oudste zus, Frona, is een echte piekeraar en heeft een humeurig karakter. Ze maakt zich erg zorgen over het vinden van een nieuw onderkomen nu Menno de boerderij over wil nemen.
Lily is de jongste van het stel. Het verlies van haar moeder, die haar steun en toeverlaat was, valt haar erg zwaar. Ze is verzonken in haar eigen wereld en Frona en Eva lijken haar niet te kunnen bereiken. Als Lily plotseling Eden Valley verlaat, is dat een grote schok voor de familie. Niemand had dit zien aankomen. Eva, die altijd een goede band heeft gehad met haar zusje, mist haar zus erg en hoopt en bidt vurig dat Lily zal laten weten waar ze verblijft, of nog liever: dat ze zal terugkeren naar huis.


Jed Stutzman, rijtuigmaker in Ohio, komt naar Eden Valley om meer kennis en vaardigheden op te doen binnen zijn vakgebied. Tijdens zijn reis vindt hij een foto van een jonge Amish vrouw die de hoofdbedekking draagt die kenmerkend is voor de omgeving van Lancaster County. De foto intrigeert hem, foto's zijn namelijk verboden binnen de gemeenschap van de Oude Orde Amish, en hij overweegt om op zoek te gaan naar deze jonge vrouw. Als hij Eva ontmoet op een boedelveiling in de buurt is hij verbaasd haar als het meisje op de foto te herkennen. Jed's nieuwsgierigheid is gewekt en hij wil Eva graag beter leren kennen. In de week die ze met elkaar optrekken raken Jed en Eva steeds meer op elkaar gesteld. Maar als Eva vlak voor Jed naar huis vertrekt de foto in zijn portemonnee ziet, is ze compleet van haar stuk gebracht. Kan het ooit nog goed komen tussen haar en Jed of is alles voorgoed verloren?

Naast het lezen over Eva, Jed en de verwikkelingen omtrent Lily, geeft het boek je ook inkijk in de manier van leven binnen de Amish gemeenschap. De gebruiken, (ongeschreven) regels en de familiebanden worden mooi verweven in het verhaal.
Ondanks dat 'De verboden foto' een leuk boek is om te lezen, miste ik toch wat diepgang. Ik zou het mooi gevonden hebben als Lily een wat grotere plek in het boek had ingenomen en het personage wat meer was uitgediept. Het verhaal kabbelt wat voort, weet je niet echt te pakken en is daarom makkelijk weg te leggen. Maar als je graag leest over het leven van Eenvoud, de rust van het platteland met de nodige romantiek die niet ontbreekt, is dit zeker een boek waar je je een paar uur heerlijk mee kunt vermaken.


Over de auteur
Beverly Lewis groeide op in het hart van Amish land - Lancaster, Pennsylvania. Ze weet hoe ze de lezer mee moet nemen naar het leven van Eenvoud. De oude normen en waarden en het eenvoudige leven van deze gemeenschap spreken veel mensen aan. Inmiddels heeft ze vele Amish boeken op haar naam staan waarmee ze verschillende prijzen won. Beverly Lewis is getrouwd met David en woont in Colorado.

Wil je meer weten over het leven van de Amish? De link 'De Amish: Gemeenschap van Eenvoud' leid je naar verschillende artikelen met achtergrondinformatie.

Benieuwd naar deze standalone roman van Beverly Lewis? Bekijk hieronder alvast de boektrailer.


Auteur: Beverly Lewis
Titel: De verboden foto
Vertaling van: The Photograph
Vertaler: Lia van Aken
320 pagina's
Gepubliceerd in 2016
Uitgeverij De Groot Goudriaan
ISBN: 978 90 886 5356 8

Geen opmerkingen:

Een reactie posten