donderdag 29 augustus 2019

Julie Klassen - De apothekersdochter

'Lilly's ogen werden groot en haar hart bonsde toen ze het halssnoer met de ongewone ketting en de achthoekige onyx hanger optilde. Ze zou het uit duizenden herkennen: het was het snoer dat haar moeder altijd had gedragen. Hoe was het hier terechtgekomen?'

Engeland, begin negentiende eeuw. Als Lilly Haswell vijftien is, verdwijnt haar moeder spoorloos. Jarenlang hoopt de apothekersdochter op een teken van leven. Maar het blijft stil. Ook bij haar vader, met wie ze nauw samenwerkt in de winkel, krijgt ze niets los. Eén ding weet ze wel: dit benauwende leven houdt ze niet lang meer vol.

Zodra Lilly de kans krijgt om een tijdje in Londen te verblijven, grijpt ze die met beide handen aan en zegt ze haar vader en broertje vaarwel. Ze begint aan een ontdekkingsreis naar haar plek in de grote wereld, naar avontuur en romantiek, en naar de waarheid omtrent het geheim dat haar familie al zo lang in zijn greep houdt. Maar dan wordt haar vader ziek, en Lilly is de enige die de apotheek draaiend kan houden. Welke koers zal zij volgen?

Julie Klassen neemt je in 'De apothekersdochter' mee naar het 19e-eeuwse Bedsley Priors, een fictief dorpje in Wiltshire, Engeland. De 20-jarige Lillian 'Lilly' Haswell helpt haar vader zo goed als ze kan in de apothekerswinkel. Vijf jaar geleden is haar moeder zeer plotseling verdwenen. Lilly zoekt jarenlang verwoed naar haar, maar zonder enig resultaat. Ook Lilly's vader wil niet over zijn vrouw praten. Lilly heeft het gevoel verstikt te worden door het leven dat ze leidt. Als ze wordt uitgenodigd om voor een tijdje naar Londen te komen, neemt ze die uitnodiging maar wat graag aan: in Londen kan Lilly even ontsnappen aan haar benauwende leven in Bedsley Priors, tegelijkertijd kan ze zo wat meer van de wereld zien.


Ook hoopt Lilly meer te weten te komen over haar moeders verdwijning. Als ze het halssnoer vindt dat haar moeder altijd droeg, denkt ze op het goede spoor te zitten, maar de vondst zorgt alleen voor nog meer vragen. Zal ze haar moeder ooit vinden?

Maar dan komt Lilly voor een moeilijke keuze te staan. Haar vader wordt ziek. Is zij nu de aangewezen persoon om de apotheek draaiende te houden? Maar zij is een vrouw...
Moet ze Londen werkelijk verlaten waar ze het zo enorm naar haar zin heeft en waar meerdere potentiële huwelijkskandidaten hun belangstelling hebben laten blijken?

De roman 'De apothekersdochter' speelt zich af ten tijde van de Regency periode in Engeland. Hoofdpersonage Lilly woont samen met haar vader en jongere broer Charlie, die een licht verstandelijke beperking heeft. Zij helpt haar vader al van jongs af aan in de apotheek, gaandeweg is helpen steeds meer samenwerken geworden. Het was in die tijd erg ongewoon dat een vrouw zich bezighield met medische zaken en dat gegeven maakt het boek extra interessant en origineel. Het apothekersvak wordt gedetailleerd beschreven: het gebruik van kruiden uit de speciaal aangelegde kruidentuin, het klaarmaken van medicijnen, de medische handelingen. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van de geneeskunst rond 1800.


Naast Lilly leer je ook andere (hoofd)personages in het boek kennen. Elk personage heeft een duidelijk te onderscheiden karakter wat het boeiend maakt om over hen te lezen. Lilly ontmoet verschillende mannen die interesse in haar hebben en tot wie ze zich aangetrokken voelt. Maar wie is de ware voor haar? De verdwijning van Lilly's moeder zorgt voor de nodige spanning en geheimzinnigheid. Stukje bij beetje kom je steeds meer over haar te weten. Dat houdt je aandacht goed vast. Lilly en haar vader hebben zich door hun moeilijkheden min of meer van God afgewend. Maar bepaalde gebeurtenissen zorgen ervoor dat ze zich weer meer voor Hem openstellen. Het (opnieuw) zoeken naar God is op een mooie manier met het verhaal verweven. Elk hoofdstuk begint met een passend citaat uit een kruidengids, krant of (medisch) boek, dit geeft alvast een leuk inkijkje wat betreft de inhoud. Het enige minpunt van deze roman vind ik het open einde van sommige verhaallijnen. Daardoor lijkt het alsof het boek niet helemaal af is.

Desondanks is 'De apothekersdochter' een heerlijk boek om te lezen. Julie Klassen weet de Regency periode tot leven te wekken; tijdens het lezen waan je je in het 19e-eeuwse Engeland: het schilderachtige dorpje Bedsley Priors, de bruisende stad Londen, grootse bals, voortreffelijke diners, mooie kostuums, schitterende japonnen, paarden, koetsen, etiquetteregels, het formele taalgebruik. Alle elementen zijn aanwezig om samen een prachtig historisch verhaal te vormen om bij weg te zwijmelen.


Over de auteur
Julie Klassen schrijft romans in de style van Jane Austen en de zusjes Brontë: vol historische details en intrigerende plots. Houd je van romantiek, 19e-eeuws Engeland en Jane Eyre, dat zit je dus goed bij deze auteur! Voordat ze fulltime ging schrijven was Julie Klassen redacteur bij een uitgeverij van christelijke romans. Daar begeleidde ze bekende auteurs, zoals Beverly Lewis. In haar vrije tijd duikt ze graag in de boeken om onderzoek te doen voor haar historische verhalen. Verder is ze gek op reizen, BBC-series, lange wandelingen, hazenslaapjes en koffiedrinken met vrienden. Julie is getrouwd, heeft twee zoons en woont in Minnesota in de Verenigde Staten.

Auteur: Julie Klassen
Titel: De apothekersdochter
Vertaling van: The Apothecary's Daughter
Vertaler: Lia van Aken
444 pagina's
Gepubliceerd in 2010
Uitgeverij Voorhoeve
ISBN: 978 90 297 9567 8

Geen opmerkingen:

Een reactie posten