vrijdag 22 mei 2020

Francine Rivers - De priester



Het verhaal van Aäron,
de broer van Mozes


Dit is het eerste deel in een serie van vijf boeken over mannen in de Bijbel die een belangrijke plaats innamen naast een leider of profeet. Getrouw aan de feiten zoals die in de Bijbel zijn vermeld, brengt de schrijfster mannen van lang geleden tot leven en laat zij ze spreken op een bijdetijdse en inspirerende wijze. In deze roman ontmoeten we Aäron, de eerste hogepriester van het volk Israël, die als woordvoerder van Mozes met hem mee naar Farao afreisde om te pleiten voor de vrijlating van het volk Israël uit Egypte.

In de Bijbels-historische roman 'De priester' staat Aäron, de oudere broer van Mozes en tevens de eerste hogepriester van het volk Israël, centraal. Francine Rivers is met het schrijven van dit boek zeer trouw gebleven aan de Bijbelteksten uit Exodus, Leviticus en Numeri. Het verhaal begint in Gosen, Egypte, als Mozes samen met zijn oudere broer Aäron bij de Egyptische farao gaat pleiten voor de vrijlating van het volk Israël en eindigt met het overlijden van Aäron.


Het boek is opgedeeld in zes hoofdstukken. Er wordt onder andere een beschrijving gegeven van de vele plagen die Egypte troffen, de reis naar het Beloofde Land en de ontberingen in de woestijn. Aäron, die tijdens zijn leven in de schaduw stond van Mozes, de door God aangestelde leider van het volk Israël, heeft in dit boek de hoofdrol. Hij fungeert als spreekbuis voor Mozes bij de farao en staat Mozes bij in het leiden van het volk Israël.

In deze roman komen Gods heiligheid en macht heel duidelijk naar voren. Je komt tot besef hoe erg God de zonde (onze zonden) vindt. Tegelijkertijd zie je ook Gods liefde terug in het feit dat Hij steeds weer de zonden van het volk wil vergeven en onder hen wil wonen in de tabernakel. Aäron vindt het een eer dat hij door God is aangesteld als de eerste hogepriester van het volk Israël en God op die manier mag dienen, maar hij ervaart het als een zware taak om (samen met zijn broer) de verantwoordelijkheid voor het volk te dragen, zeker als het gemor en geklaag onder hen toeneemt. Hij raakt er door ontmoedigd en gevoelens van twijfel en angst steken de kop op waardoor zijn vaste geloofsvertrouwen aan het wankelen wordt gebracht. Daarnaast voelt hij zich door zijn zonden en falen niet waardig genoeg om deze taak voor God te mogen uitvoeren, toch heeft God juist de Levieten uitgekozen voor het priesterschap, ondanks dat ze als opvliegend bekend staan. De Heer wil onvolmaakte mensen gebruiken tot Zijn eer.

Francine Rivers weet je mee te nemen in Aärons emoties en worstelingen. Ondanks dat deze roman niet bijster veel bladzijden telt, vertelt het toch een verhaal met diepgang. Achter in het boek vind je een studiehandleiding met gespreksvragen om zelf mee aan de slag te gaan of om te gebruiken in een Bijbelstudiegroep. 'De priester' is een mooie roman waarin (Gods)vertrouwen en genade een grote rol spelen.


Over de auteur
Francine Rivers was van 1976 tot 1985 een succesvol auteur op de algemene markt en won diverse prijzen voor haar boeken. Hoewel ze christelijk werd opgevoed, kwam Francine pas later tot levend geloof. Vervolgens schreef ze 'Bevrijdende liefde', een hervertelling van het Bijbelverhaal van Hosea en Gomer. Sindsdien verschenen er diverse christelijke romans van haar hand, zoals 'Verdwaalde ster', 'De roep van de sjofar' en 'Het meesterwerk'. Francine Rivers woont met haar man in het noorden van Californië en ze genieten van de tijd die ze doorbrengen met hun kinderen en kleinkinderen. Door haar schrijven verstevigt Francine haar relatie met God en ze verlangt ernaar door haar werk God te eren voor alles wat Hij in haar leven doet en heeft gedaan.

Auteur: Francine Rivers
Titel: De priester
Vertaling van: The Priest
Vertaler: Roelof Posthuma
Serie: Mannen in de Bijbel 1
272 pagina's
Gepubliceerd in 2014
Uitgeverij Kok
ISBN: 978 90 435 2417 9

2 opmerkingen: