dinsdag 13 april 2021

Chris Fabry - Dochterlief

Een hedendaagse interpretatie van

Les Miserables

June Bug reist met haar vader in een camper door het land. Op een dag ziet ze in een supermarkt een compositiefoto van zichzelf hangen met daaronder de woorden:

Natalie Anne Edwards
Geboren: 20 juni 2000
Vermist sinds: 16 juni 2002

Het negenjarige meisje begrijpt er niets van en stelt haar vader lastige vragen over hun zwerversbestaan en haar identiteit. Als ook de media op het verhaal van het vermiste meisje duiken, ziet de vader van June geen uitweg meer. Hij moet terug naar Dogwood, de stad die hij jaren geleden is ontvlucht.

Zolang ze zich kan herinneren reist June Bug met haar vader in een oude camper door Amerika. Om die reden heeft ze als negenjarig meisje al veel van het land gezien in vergelijking met leeftijdsgenoten. Toch verlangt ze regelmatig naar een normaal leven: wonen in een echt huis, naar school kunnen gaan en spelen met andere kinderen.


Als June een foto van zichzelf ziet hangen in een winkel met daaronder de naam Natalie Anne Edwards die al zeven jaar vermist blijkt te zijn, raakt ze in verwarring en stelt er haar vader scherpzinnige vragen over. Wanneer het verhaal over de vermiste Natalie op het nieuws komt, beseft June's vader dat de tijd hem heeft ingehaald en hij terug zal moeten naar zijn geboorteplaats.

De roman 'Dochterlief' bevat twee verhaallijnen die elkaar afwisselen. De eerste volgt June en haar vader John tijdens hun reis met de camper. June is een weetgraag en intelligent meisje dat van het begin af aan je hart verwarmt. Sommige (delen van) hoofdstukken worden vanuit haar oogpunt verteld en haar directheid en manier van redeneren zijn heerlijk om te lezen en doen je regelmatig grinniken. Zo spontaan en onbevangen als June is, zo gesloten en gereserveerd is haar vader John; hij vermijdt contact met anderen zo veel mogelijk. Je proeft al lezend dat hij ergens mee worstelt en dat maakt je benieuwd naar zijn levensverhaal.

Tijdens de reis die June en haar vader maken naar Dogwood in West-Virginia, komen er verschillende mensen op hun pad die, ondanks het kortstondige contact, een voetprint in hun leven achterlaten. De personen die ze ontmoeten zijn een mooie en waardevolle aanvulling op het verhaal.


De tweede verhaallijn zoomt in op het stadje Dogwood waar nieuw licht op de zaak van het vermiste meisje Natalie de gemoederen van alle betrokkenen flink bezighoudt. Hoe meer er duidelijk wordt in de vermissingszaak, hoe meer vragen je echter krijgt en je blijft als lezer tot het laatst toe in spanning over wat er werkelijk is gebeurd.

Het boek heeft een verrassend einde, een slot dat je wellicht niet zou verwachten. De schrijfstijl van Chris Fabry zorgt voor een bijzondere en intense leeservaring. Hij heeft met 'Dochterlief' een unieke en ontroerende roman geschreven over pijn, verdriet, gemis en schuldgevoelens. Maar het is tegelijkertijd een verhaal van hoop, heling en onvoorwaardelijke liefde. Een aanrader!


Over de auteur
Chris Fabry heeft al vele boeken op zijn naam staan. Hij schrijft zowel fictie als non-fictie. Met vijf van zijn romans won hij de Christy Award, de meest prestigieuze prijs voor christelijke romans in de Verenigde Staten. Hij woont in Arizona samen met zijn vrouw Andrea en hun negen kinderen.

Auteur: Chris Fabry
Titel: Dochterlief
Vertaling van: June Bug
Vertaler: Jetty Huisman
352 pagina's
Gepubliceerd in 2010
Uitgeverij Kok
ISBN: 978 90 435 2024 9

7 opmerkingen:

  1. Bedankt Esther. Dit boek maakte op mij ook een diepe indruk. De manier waarop je een recensie schrijft vind ik fijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Door jouw recensie, komt er vaag iets bovendrijven, het lijkt of ik het boek als eens gelezen heb (misschien zelfde thema?) dus ik ga het zeker (nóg) eens lezen.

    BeantwoordenVerwijderen