zaterdag 10 april 2021

Kim Vogel Sawyer - Vreugde van mijn hart


Vrolijke roman over een onmogelijke liefde op het platteland!


Kansas, 1888. De jonge Tressa Neill meldt zich aan voor de school van Hattie Wyatt, die meisjes uit het oosten klaarstoomt voor het leven op een veehouderij. Het is Tressa's enige kans nog iets te maken van haar toekomst, en die mág ze niet verprutsen. Maar ze is een en al onzekerheid. Zal ze ooit echt koeien melken, paardrijden en stoofpotten koken zonder er een puinhoop van te maken? Ze zoekt hulp bij haar buurman Abel Samms, maar die loopt juist met een grote boog om de meisjes heen. Want sinds een vrouw uit het oosten zijn hart brak, weet hij één ding zeker: dat zal hem niet weer gebeuren...

Het is mei 1888 als zes meisjes uit het oosten van Amerika per trein arriveren op het station van Barnett, Kansas. Deze stadse 'postorderbruiden' hebben zich aangemeld voor de veehouderijschool van Hattie Wyatt om de vaardigheden van het boerenleven te leren, waardoor ze goede huwelijkskandidaten vormen voor veeboeren op het westerse platteland.


Eén van de pupillen van 'tante' Hattie is Tressa, een onzeker en verlegen meisje dat er niet zelf voor gekozen heeft om naar het westen af te reizen. Ze heeft moeite haar draai te vinden, zich staande te houden tegenover de andere leerlingen en bedreven te raken in al het werk op en rond de veehouderij. De ietwat onhandige Tressa verovert met haar vriendelijke en zachte karakter algauw een plekje in je hart.

Abel Samms lijkt de enige vrijgezelle man te zijn in Barnett die geen belangstelling toont voor de nieuwkomers die zijn buurvrouw Hattie Wyatt onder haar hoede heeft. Hij weet maar al te goed wat liefde voor een vrouw voor inpact op je leven kan hebben: al jarenlang draagt hij een diepe pijn met zich mee die hem heeft doen besluiten zich voortaan afzijdig van vrouwen te houden. Toch voelt hij zich steeds meer aangetrokken tot de schuchtere Tressa. Daarnaast piekert hij over het voortbestaan van zijn boerderij.


Deze makkelijk en prettig leesbare roman ademt van begin tot eind de gemoedelijke sfeer van het plattelandsleven in het 19e-eeuwse Kansas. De gedetailleerde beschrijvingen van de vele taken op de veehouderij geven een mooi en goed beeld van het leven op de prairie. Het is leuk en interessant om over een veehouderijschool te lezen, een origineel gekozen onderwerp. Deze scholen hebben overigens werkelijk bestaan. Veeboeren hadden vaak de tijd niet om hun echtgenote wegwijs te maken op de boerderij. Op een veehouderijschool konden vrouwen een opleiding volgen om alle benodigde vaardigheden te leren om vervolgens samen met hun man het boerenbedrijf te kunnen runnen.

Het boek is enigszins voorspelbaar, maar de vele gebeurtenissen en soms onverwachte wendingen weten je toch geboeid te houden. Verder maken diverse personages een groei door op persoonlijk vlak alsmede in geloof. Hun ontwikkeling in de manier van omgaan met moeilijkheden en tegenslagen is bijzonder om te zien en te volgen. 'Vreugde van mijn hart' bevat mooie levenslessen die het verhaal diepgang geven. Bovendien laat deze historische roman zien dat God uit iets kwaads iets goeds kan laten voortkomen en dat door vergeving genezing mogelijk is.


Over de auteur
Kim Vogel Sawyer is de schrijfster van meer dan vijftien romans, waaronder verscheidene bestsellers, waarin hoop en vergeving centraal staan. Haar boeken vielen al diverse malen in de prijzen. In haar vrije tijd geniet ze van quilten en reizen met haar man Don. Kim en haar man wonen in Kansas en hebben drie dochters en zes kleinkinderen.

Auteur: Kim Vogel Sawyer
Titel: Vreugde van mijn hart
Vertaling van: A Hopeful Heart
Vertaler: Lia van Aken
352 pagina's
Gepubliceerd in 2010
Uitgeverij Voorhoeve
ISBN: 978 90 297 1998 8

2 opmerkingen:

  1. Wie weet, als ik dit boek in de bieb tegenkom (later...;) ) ga ik het zeker lezen.
    Uit jouw recentie maak ik op dat ik deze heerlijk in bed kan lezen (vrolijk en tòch met diepgang)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor uw enthousiaste berichtje! Wat mij betreft is dit een prima roman om heerlijk in bed te kunnen lezen! ;)

      Verwijderen