woensdag 10 november 2021

Cindy Woodsmall - Vleugels van de dageraad

De zeventienjarige Hanna Fisher is opgegroeid in een traditioneel Amish-gezin. Maar ze vraagt zich af hoe lang ze het nog volhoudt binnen de streng gesloten gemeenschap. Ze is verliefd op een 'buitenstaander', de Mennoniet Paul Waddell. Voordat hij terugkeert naar zijn college, vraagt Paul aan Hanna of zij zijn vrouw wil worden. Hanna zegt ja, zich ervan bewust dat haar keuze de relatie met haar familie voor altijd zal veranderen.

Op de avond van de dag waarop Paul haar ten huwelijk heeft gevraagd, slaat de tragedie toe. In één afschuwelijke ontmoeting wordt alles waarin Hanna geloofde stukgeslagen. Hanna zit nu met vragen waarop de Oude Orde van de Amish geen antwoord kan geven. Ze dreigt haar plaats te verliezen in het gezin en in de Amish-gemeenschap, maar ook in het hart van de man van wie ze houdt.

Hanna Fisher behoort tot de Oude Orde Amish-gemeenschap in Owl's Perch. Ze worstelt met de strenge leer en regels waarmee ze is opgegroeid en hunkert naar vrijheid. Al enkele zomers ontmoet ze in het geheim de Mennoniet Paul Waddell die zijn vakanties bij zijn oma dooorbrengt. Paul heeft haar hart gestolen en de liefde is wederzijds. Hanna's vader zal hun relatie echter nooit goedkeuren, daar hij vindt dat Hanna met iemand uit de gemeenschap hoort te trouwen.


Op de laatste dag dat Hanna en Paul elkaar zien voordat Paul weer gaat studeren, gebeurt er een vreselijk drama. Hanna is ziek van ontreddering, wanhoop en woede. Ze voelt zich onbegrepen door haar familieleden en verstikt door de tradities van de Gemeenschap van Eenvoud. Als er roddels over haar de ronde gaan doen die steeds meer een eigen leven gaan leiden, beginnen de mensen uit de gemeenschap haar te mijden. Ook Paul raakt steeds verder van haar verwijderd. Hanna voelt zich eenzamer dan ooit en beseft dat haar leven nooit meer hetzelfde zal zijn.

Dit verhaal onderscheidt zich vanwege het heftige onderwerp van het gros van de Amish-romans, waarin het leven binnen de Gemeenschap van Eenvoud vaak (enigszins) geromantiseerd wordt weergegeven. Met veel gevoel beschrijft Cindy Woodsmall de traumatische ervaring van Hanna en de immense impact daarvan op haar leven dat volledig ineenstort. Hanna's worstelingen, gedachten en emoties worden zeer treffend verwoord, waardoor je haar goed leert kennen, intens met haar meevoelt en wordt meegezogen in het verhaal. Je krijgt op die manier een goed en realistisch beeld van het leven binnen de hechte, maar afgescheiden levende Gemeenschap van Eenvoud; van alle taken die er dagelijks gedaan moeten worden tot de onbuigzame kerkleer en strikte voorschriften.

In deze roman maak je ook kennis met Hanna's familie, andere gezinnen binnen de Amish-gemeenschap van Owl's Perch en met familieleden en vrienden van Paul. Het grote verschil in de opvoeding en leefwereld van Hanna en Paul wordt daardoor duidelijk zichtbaar.

Deze unieke Amish-roman, het eerste deel van een trilogie over Hanna Fisher, boeit van begin tot eind. Het verhaal is toegankelijk geschreven en de schuingedrukte woorden in Pennsylvania Dutch, de taal die de Amish onderling met elkaar spreken, zijn niet storend. 'Vleugels van de dageraad' is een aangrijpend verhaal over pijn, veroordeling en verlatenheid en verlangen naar vrijheid, geborgenheid en liefde. Wat mij betreft een Amish-roman om zeker eens een kans te geven.


Over de auteur
Cindy Woodsmall is een Amerikaanse bestseller auteur van Amish-romans. Haar vriendschapsbanden met zowel Mennonieten als Amish verrijken haar romans met authenticiteit. Cindy en haar man wonen, nu hun kinderen zijn uitgevlogen, in de buurt van de uitlopers van de North Georgia Mountains.

Wil je meer weten over het leven van de Amish? De link 'De Amish: Gemeenschap van Eenvoud' leid je naar verschillende artikelen met achtergrondinformatie.

Auteur: Cindy Woodsmall
Titel: Vleugels van de dageraad
Vertaling van: When the Heart Cries
Vertaler: Rick de Gier
Serie: Hanna Fisher 1
350 pagina's
Gepubliceerd in 2008
Uitgeverij Den Hertog
ISBN: 978 90 331 2165 4

4 opmerkingen:

  1. Toen ik de titel zag, dacht ik dat ik dit boek gelezen had, maar nu ik jouw recensie lees, twijfel ik.
    Ik ga in de bieb kijken en wie weet neem ik het mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om te horen! Ik vind deze roman het (her)lezen waard.

    BeantwoordenVerwijderen