vrijdag 26 november 2021

Regina Scott - Dwars door de wildernis

Arizona Territory, 1871. Meg Pero heeft haar vader geholpen met fotograferen sinds ze oud genoeg was om zijn uitrusting te dragen. Wanneer hij overlijdt, is ze daarom vastbesloten om zijn werk voort te zetten. Om te beginnen besluit ze het contract dat hij kort voor zijn dood sloot na te komen, wat inhoudt dat ze als fotograaf meegaat met de legerexpeditie naar de North Rim van de Grand Canyon. Een mooie kans om daar in de wildernis een paar perfecte plaatjes te schieten waarmee ze naam kan maken. Maar wat ze niet weet, is dat de leider van de expeditie niemand anders is dan de man met wie ze jaren geleden weigerde te trouwen.

Kapitein Ben Coleridge zou het liefst vertrekken zonder de vrouw die zijn hart gebroken heeft. Hij kan het zich niet veroorloven om tijdens de expeditie afgeleid te worden, omdat die een dekmantel is voor een persoonlijke missie: het vinden van zijn vermiste vader. Maar omdat er geen tijd te verliezen is en er geen andere fotograaf is die meekan, kan hij niet anders dan toestemmen.

Niet lang nadat ze zijn vertrokken, wordt duidelijk dat Ben en Meg moeten samenwerken om hun doel te bereiken. Maar als het gevaar van alle kanten toeneemt, verandert de expeditie ineens in een hachelijk avontuur midden in de wildernis en het is nog maar de vraag of ze het er levend van af zullen brengen...

Schitterende, ongerepte natuur in 19e-eeuwse setting: als liefhebber van historische romans en natuur móést ik dit boek gewoon lezen. En het stelde mij absoluut niet teleur.


De onafhankelijke en praktische Meg Pero is vastbesloten om na het overlijden van haar vader in haar eigen onderhoud te voorzien als fotografe. Het vak is haar met de paplepel ingegoten en ze geniet van haar werk. Ze is zojuist gearriveerd in Fort Wilverton, Arizona Territory, met de intentie om als expeditiefotograaf mee te gaan met het leger naar de North Rim (noordelijke rand) van de Grand Canyon om de grootsheid van het nieuwe territorium vast te leggen. Ze had echter nooit gedacht de man tegen het lijf te lopen wiens huwelijksaanzoek ze vijf jaar geleden afwees.

Genieofficier Ben Colerigde hapte gretig toe toen hem werd gevraagd een expeditie te leiden naar de North Rim van de Grand Canyon om een mogelijk wagenpad naar het westen te vinden. Hij heeft echter nog een ander (geheim) doel van persoonlijke aard: zijn vader vinden die al twee maanden vermist is. Ben is verbijsterd als Meg Pero degene is die zich aandient als fotograaf. Hij wil haar vanwege de risico's absoluut niet mee de wildernis in nemen. Hij heeft echter nú een fotograaf nodig, want de veldtocht kan niet langer uitgesteld worden. Daarom gaat hij, met tegenzin, akkoord.


Ondanks de primitieve leefomstandigheden gedurende de tocht houden de leden er met elkaar de moed in. Gevaren komen echter steeds dichterbij en de expeditie verandert in een strijd om te overleven...

Deze aangename en vlot geschreven roman lees je het liefst in één adem uit. Regina Scott weet de wonderschone, weidse vergezichten van de Grand Canyon zo in woorden te vangen, dat het voelt alsof je je zelf temidden van de diepe, steile kliffen bevindt. Het is interessant om te lezen hoe in 1871, toen de fotografie nog in de kinderschoenen stond, het maken van foto's, en alles wat daar bij kwam kijken, in zijn werk ging. De schrijfstijl is levendig, de spanning is goed opgebouwd en ook humor ontbreekt niet. Kortom, 'Dwars door de wildernis' is een voortreffelijk verhaal vol avontuur en ontluikende liefde, een verwachtingsvol begin van een drieluik over de vroege geschiedenis van drie nationale parken in de Verenigde Staten.


Over de auteur
Regina Scott is een Amerikaanse schrijfster van historische romans. Een heel aantal van haar boeken oogstte veel lof. Met 'Dwars door de wildernis' debuteerde ze in Nederland, het eerste deel van de serie 'Wonderen van de natuur'. Regina en haar man hebben twee volwassen zonen en wonen in het Puget Sound-gebied in de staat Washington.

Ben je benieuwd naar deze roman? In onderstaande boektrailer kun je alvast genieten van de adembenemende schoonheid van de Grand Canyon.


Auteur: Regina Scott
Titel: Dwars door de wildernis
Vertaling van: A Distance Too Grand
Vertaler: Daniëlle Heerens
Serie: Wonderen van de natuur 1
347 pagina's
Gepubliceerd in 2020
Uitgeverij de Parel
ISBN: 978 94 641 1000 5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten