maandag 15 november 2021

Cathy Marie Hake - In vuur en vlam

Gooding, Texas, is blij met de beloofde komst van een nieuwe dierenarts en dokter. Maar wanneer Enoch en Taylor Bestman arriveren en men ontdekt dat de langverwachte dokter in werkelijkheid een vróúw is, is de verontwaardiging onder de stadsbewoners groot. Karl van der Vort, de smid, vormt geen uitzondering; hij vindt het maar niks. Maar wat hij nog erger vindt, is dat hij Taylors eerste patiënt wordt.

Al snel moet Karl diep vanbinnen toegeven dat Taylor een goede dokter is en een vrouw die haar mannetje staat. En dat ze er alles aan doet om te bewijzen dat dokter-zijn haar roeping is. Maar dat zegt hij uiteraard niet. Hij blijft erbij dat het beroep dat ze uitoefent totaal ongeschikt is voor vrouwen, waarin hij door vrijwel alle andere stadsbewoners wordt gesteund. Maar als Taylors werk - en Taylor zelf - wordt bedreigd, kan Karl niet anders dan zijn trots opzijzetten en Taylor te hulp schieten. Maar is hij nog op tijd?

Het is november 1892 als Enoch en Taylor Bestman per trein aankomen in Gooding, Texas. De tweeling heeft een contract getekend om voor tenminste vier jaar hun diensten aan te bieden; Enoch als dierenarts, Taylor als dokter. Menig inwoner is echter zeer ontstemd, als blijkt dat de nieuwe dokter een vrouw is. Velen zien haar dan ook liever gaan dan komen.


Zo denkt ook de smid en eigenaar van de smederij en paardenstal Karl van der Vort erover: dokter-zijn is een mannenberoep, geen discussie over mogelijk. Hij vindt het vreselijk dat hij Taylors hulp al snel nodig blijkt te hebben. Gaandeweg moet hij echter toegeven dat Taylor zeer bekwaam is in haar vak en goed haar eigen boontjes weet te doppen. Als Karl doorkrijgt dat sommige inwoners Taylor angst proberen aan te jagen, besluit hij het tot op de bodem uit te zoeken; ook al is hij het niet eens met haar beroep, hij zal haar tegen alles beschermen.

Een vrouwelijke arts in het 19e-eeuwse Texas die niet terugdeinst voor tegenwerking en een koppige smid die zijn trots maar moeilijk opzij kan zetten. Als je het mij vraagt een goede match voor een heerlijk romantisch verhaal. Cathy Marie Hake weet op vermakelijke wijze de lichte wrijving en toenemende aantrekkingskracht tussen Taylor en Karl weer te geven en in combinatie met enige spanning is 'In vuur en vlam' een onderhoudend verhaal. En een leuk detail: de mannelijke hoofdpersoon is van Nederlandse afkomst.


Het personage Taylor Bestman - een vrouwelijke arts die naar het 'Wilde Westen' van Amerika vertrekt om daar een eigen kliniek op te zetten en het vertrouwen moet zien te winnen van de inwoners - deed me denken aan dr. Quinn, de hoofdrolspeeelster in de Amerikaanse televisieserie 'Dr. Quinn, Medicine Woman', die in de jaren '90 werd uitgezonden door de EO, een serie die ik overigens nog steeds graag kijk.

De sterke persoonlijkheden van Taylor en Karl komen duidelijk in het boek naar voren. De bijfiguren zijn prettige personages en een fijne toevoeging. Wat mij betreft hadden sommige punten iets verder uitgediept mogen worden. Ook zijn er wat losse eindjes, waardoor het verhaal voor mijn gevoel niet helemaal af was. Buiten dat is 'In vuur en vlam', dat qua stijl te vergelijken is met de boeken van Karen Witemeyer, een plezierige roman over dromen najagen, vooroordelen, moed en zelfvertrouwen met een bevredigend einde.


Over de auteur
Cathy Marie Hake werkte jarenlang in het ziekenhuis op de oncologie-afdeling, maar schrijft nu vooral romans. Daarin probeert ze steeds een uniek aspect van het leven voor het voetlicht te brengen en wil ze duidelijk maken dat hindernissen overwonnen kunnen worden wanneer je gemotiveerd wordt door echte liefde. Cathy houdt van klassieke muziek en romantische uitjes met haar man. Ze is getrouwd en woont met haar man en twee kinderen in Anaheim, Californië.

Auteur: Cathy Marie Hake
Titel: In vuur en vlam
Vertaling van: That Certain Spark
Vertaler: Gerda Bijzet
334 pagina's
Gepubliceerd in 2018
Uitgeverij de Parel
ISBN: 978 94 924 0822 8

4 opmerkingen:

  1. De covers van dit soort boeken vind ik altijd superleuk, je ziet de humor...
    Toch lokken ze me niet, maar als ik er dan toch in begin, dan geniet ik er van! Typisch hè..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Uw reactie doet me glimlachen, zo heerlijk tegenstrijdig! Inderdaad, de covers op zich zijn bij dit genre vaak al zo leuk. Leent u dit soort boeken dan toch wel eens bij de bieb?

      Verwijderen
    2. Ja, ook wel van mijn zus, dus ik lees ze wel ;)

      Verwijderen