vrijdag 18 februari 2022

Deborah Raney - Kleurenspel

Is hun ontluikende liefde
bestand tegen de waarheid?

Olivia Cline maakt plannen om met haar man Derek te verhuizen naar een andere stad. Daar hopen ze Dereks affaire met een collega voor altijd achter zich te kunnen laten. Maar nog voor ze goed en wel in hun nieuwe huis wonen, overlijdt Derek plotseling. Zonder man, zonder inkomsten, in een vreemd huis in een plaats waar ze niemand kent, is Olivia eenzamer dan ooit.

Terugkeren naar Chicago is geen optie, dus Olivia gaat op zoek naar werk. Ze vindt een baan als assistent in het atelier van kunstschilder Reed Vincent, die al snel Olivia's talenten ontdekt. Onder zijn levendige begeleiding komt Olivia tot bloei en krijgt ze nieuw vertrouwen in de toekomst. Totdat ze met een schok beseft waarom zijn handtekening haar zo bekend voorkomt...

Olivia en Derek Cline hebben een pittige tijd achter de rug; hun huwelijk heeft een flinke knauw gekregen vanwege een affaire van Derek. Ze besluiten de grote stad Chicago achter zich te laten en een nieuwe start te maken in het dorpje Hanover Falls in Missouri, hopend weer nader tot elkaar te komen. Voordat ze er daadwerkelijk gaan wonen, komt Derek echter door een ongeluk om het leven, Olivia achterlatend in verwarring, verdriet en eenzaamheid.


Kunstschilder Reed Vincent is gezegend met talent en zijn schilderijen gaan als warme broodjes over de toonbank. Vanwege problemen met zijn ogen heeft hij, met enige tegenzin, besloten iemand aan te nemen om hem te kunnen helpen in zijn atelier. Olivia Cline wordt zijn assistente en hij beseft al gauw dat hij de juiste keuze heeft gemaakt: ze vormen samen een goed team.

Naast de werkgerelateerde band ontstaat er vriendschap tussen hen, die wellicht zou kunnen uitgroeien tot meer. Donkere wolken pakken zich echter samen wanneer Olivia geconfronteerd wordt met haar verleden.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: deze roman van Deborah Raney viel mij eerlijk gezegd behoorlijk tegen. Het verhaal verloopt nogal stroef, onder meer door diverse zinnen die niet prettig lezen (waarbij het mij niet duidelijk is geworden of dat te wijten is aan de schrijfstijl van de auteur of aan de manier van vertalen) en gaat, evenals de personages, niet echt de diepte in. De omgang tussen Olivia en Reed kwam op mij wat onbeholpen over en ik miste verbinding tussen hen. Ook zijn bepaalde stukken langdradig, soms - mijns inziens - ongeloofwaardig en hier en daar staan enkele tegenstrijdigheden.

Ondanks genoeg aansprekende thema's als (rouw)verwerking, je leven onder de loep nemen, vertrouwen (op God) en tweede kansen wist 'Kleurenspel' me niet zo te raken. Dat is jammer, want ik weet dat de schrijfster meer in haar mars heeft. Misschien had ik vanwege eerdere (positievere) ervaringen te hoge verwachtingen van dit boek.


Over de auteur
Deborah Raney woonde tijdens haar jeugdjaren op een boerderij in Kansas. Als kind keek ze graag naar 'Het kleine huis op de prairie', dat een inspiratiebron was voor het schrijven van een eigen roman, waar ze op haar twaalfde mee begon. Toen bleek dat ze vliegtuigen had verwerkt in een verhaal dat zich afspeelde rond 1700, verscheurde ze uit frustratie haar manuscript. Pas 25 jaar later durfde ze haar schrijverspen weer op te pakken. Hoewel ze het niet had durven dromen, veroverde ze met haar hartverscheurende debuutroman 'Toeverlaat', waarin een realistisch beeld geschetst wordt van de ziekte van Alzheimer, vele harten. Na haar debuut volgden er meer romans, waarmee ze vele prijzen heeft gewonnen. Deborah en haar man Ken wonen dichtbij Wichita, Kansas. Samen hebben zij vier kinderen.

Auteur: Deborah Raney
Titel: Kleurenspel
Vertaling van: Insight
Vertaler: Willem Keesmaat
318 pagina's
Gepubliceerd in 2019
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 435 3154 2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten