zaterdag 26 februari 2022

Joanne Bischof - Het hart van de leeuw

Een ontroerende roman
over liefde, opoffering en een rotsvast vertrouwen op God

Virginia, 1890. Een circus strijkt neer in de stad Raonoke. Ella, die in het plaatselijke ziekenhuis werkt in de hoop daar ooit officieel als verpleegster als de slag te mogen, komt ineens oog in oog te staan met een wanhopige leeuwentemmer. Zijn naam is Charlie Lionheart, hij houdt een doodzieke baby in zijn armen en hij zal Ella's leven veranderen.

Ella doet haar uiterste best om baby Holland beter te maken, niet wetend welk afschuwelijk geheim Charlie en Holland met zich meedragen. Stukje bij beetje leert Ella een man kennen met een hart van goud, die een balsem zou kunnen zijn voor haar eigen wonden. Maar het circus trekt verder en Charlie kan niet achterblijven. Hun ontluikende liefde heeft geen toekomst. Of misschien toch wel?

Ella Beckley is een aantal jaren geleden in Raonoke in Virginia komen wonen, nadat ze de boerderij van haar ouders verliet. Vluchtend voor verschrikkelijke herinneringen hoopt ze hier een nieuw bestaan op te bouwen als verpleegster in het plaatselijke ziekenhuis.


Charlie Lionheart, leeuwentemmer bij het circus dat momenteel in Raonoke verblijft, zoekt ten einde raad zijn toevlucht tot de kliniek voor de zieke baby Holland. Ella doet alles wat in haar vermogen ligt om het kleintje te helpen, zelfs ten koste van haar levensonderhoud.

Wanneer Charlie en Ella elkaar beter leren kennen, wordt het voor Charlie steeds moeilijker om zijn gruwelijke geheim voor Ella verborgen te houden. Beiden zijn onuitwisbaar getekend voor het leven, toch gloort er echter voorzichtig licht aan de horizon.

Met deze diepgaande roman heeft Joanne Bischof een geweldige prestatie geleverd en bewezen dat ze groot schrijftalent bezit. Vanaf het eerste hoofdstuk werd ik meegevoerd het verhaal in. De originele setting van een 19e-eeuws circus is interessant en boeiend en de met veel gevoel beschreven emoties van de hoofdpersonen en hun veelbewogen levens laten je niet meer los.

Er worden mooie en treffende parallellen getrokken met het geloof en diverse geloofsthema's komen aan de orde, zoals liefde die de angst verdrijft en goedheid dat het kwaad overwint. Dit boek laat de schrijnende wonden van pijn en verdriet ten gevolge van machtsmisbruik zien, maar toont eveneens Gods ontferming en genezing en hoop in Hem. 'Het hart van de leeuw' is een schitterend verhaal over opoffering, vertrouwen en bevrijding, dat een zeer diepe indruk op mij heeft achtergelaten.


Over de auteur
Joanne Bischof heeft een passie voor zowel romantiek als theologie. Ze schrijft diep gelaagde fictie die de lezer raakt. Met diverse boeken won ze prestigieuze prijzen, waaronder een Christy en Carol Award. Ze hoopt met haar boeken niet alleen iets van het wonder van menselijke liefde uit te beelden, maar ook Gods liefde en redding te weerspiegelen. Naast 'Het hart van de leeuw' verschenen van haar hand ook de romans 'De zoete geur van appelcider' en 'De lange weg naar huis'. Joanne geeft thuisonderwijs aan haar drie kinderen en woont samen met hen in de bergen van Zuid-Californië.

Auteur: Joanne Bischof
Titel: Het hart van de leeuw
Vertaling van: The Lady and the Lionheart
Vertaler: Susanne Castermans-Nelleke
362 pagina's
Gepubliceerd in 2020
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3010 5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten