'Kind, wees eerlijk naar jezelf en de mensen om je heen. Je hebt niets te verliezen. Het zal je alleen maar bevrijden.'
Julia groeit op in een protestants-christelijk gezin. Als ze is geslaagd voor de MAVO staat ze op het punt een opleiding te beginnen in de zorg. Wanneer ze eenmaal in de zusterflat woont, komt ze ineens in een heel ander bestaan terecht. In korte tijd moet ze zelfstandig worden en eigen keuzes leren maken. Ondanks de duidelijke leefregels die ze van huis uit heeft meegekregen, blijkt het in de praktijk lastig om vast te blijven houden aan haar principes. Aan alle kanten wordt aan haar getrokken en ze dreigt zichzelf te verliezen. Julia doet diverse pogingen op iedereen te vriend te houden. Lukt het haar om haar geloof te behouden en zal de liefde overwinnen? Een hartverwarmende en levensechte roman over liefde, loyaliteit en zoeken naar een eigen bestaan.
Met haar MAVO-diploma op zak besluit Julia de opleiding ziekenverzorging te gaan volgen en ze neemt haar intrek in de zogeheten zusterflat in Bennekom, naast het verpleeghuis waar ze zal gaan werken. Ze geniet van haar vrijheid en zelfstandigheid. Tegelijkertijd is het een grote verantwoordelijkheid, waar ze zich toch wat op verkeken heeft.
Voor de reformatorisch opgevoede Julia gaat een nieuwe wereld open, wanneer ze in contact komt met medestudenten en ze een relatie krijgt. Er ontstaat in haar een conflict tussen haar nieuwe manier van leven en de basisprincipes die ze van huis uit heeft meegekregen; ze wordt heen en weer geslingerd tussen wat van haar verwacht wordt en haar eigen verlangens. Ze wil iedereen te vriend houden, maar is dat mogelijk?
Met vlotte pen beschrijft Henriëtte van 't Wout het leven van Julia, die in korte tijd behoorlijk wat voor haar kiezen krijgt. De innerlijke strijd die Julia met zichzelf voert, komt ruim aan bod en is realistisch weergegeven. Deze roman laat zien hoe verraderlijk het kan zijn om een ander te willen plezieren, en waartoe je bereidt bent om te voorkomen dat je de ander verliest. Hoewel het verhaal zich rond het begin van de jaren '90 afspeelt, zijn de onderwerpen en worstelingen nog even actueel.
In 'Paradijsbloem' draait het geloof voor mijn gevoel voornamelijk om de 'regels' op zich, en niet zozeer om het leven vanuit een vertrouwensband en liefdesrelatie met de Heer. Misschien is dat wel de reden waarom Julia dreigt vast te lopen. Doordat het verhaal geen hoofdstukken bevat, maar - buiten een proloog en epiloog - in drie delen is opgedeeld, is het lastig om de tijdspanne van het geheel te overzien en om het boek even terzijde te leggen.
Het is een nogal abrupt en open einde; logisch dat je je afvraagt hoe het verder zal gaan. Toch voelt het wat onaf. (Wellicht is hiermee ruimte gecreëerd voor een eventueel vervolg?) Alles bij elkaar is 'Paradijsbloem' een makkelijk leesbare roman met herkenbare thema's over het zoeken naar je identiteit en het vinden van je weg in het leven en daarom ook prima leesvoer voor jongeren.
Over de auteur
Henriëtte van 't Wout hield als kind al van het schrijven van verhalen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Nederlands haar favoriete vak werd op het voortgezet onderwijs. In 2019 verscheen haar debuut, het jeugdboek 'Uit de rij', dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog en gebaseerd is op waargebeurde feiten. Henriëtte is werkzaam in de wijkverpleging en de unieke levensverhalen van haar cliënten vormen een rijke inspiratiebron voor haar verhalen. Ze is getrouwd, moeder van vijf dochters, oma van een kleinzoon en woont in de Achterhoek.
Auteur: Henriëtte van 't Wout
Titel: Paradijsbloem
311 pagina's
Gepubliceerd in 2022
Uitgeverij Scholten
ISBN: 978 90 832 2402 2
Dit recensie-exemplaar heb ik mogen ontvangen van de auteur. Mijn hartelijke dank daarvoor!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten