maandag 18 april 2022

Sarah Steele - Het kersenspoor

De lieflijke bloesem van Franse kersenbomen 
dient als dekmantel voor een grootscheepse reddingsactie

Frankrijk, 1942. Schooljuf Lucie smokkelt via haar onschuldig uitziende kersenboomgaard talloze Joodse kinderen naar het niet-bezette deel van Frankrijk. Keer op keer zet ze haar leven op het spel, en de missie wordt steeds gevaarlijker. Maar voor de kinderen houdt Lucie vol, tot ze uiteindelijk zelf moet vluchten.

Zeventig jaar later stuit Hannah op een brief van haar overleden grootmoeder Gigi, die haar naar de kersenboomgaard in de Franse Dordogne brengt. Ze gaat op onderzoek uit. Hoe is het afgelopen met de dappere vrouw die zoveel kinderen wist te redden? En wat was de rol van haar grootmoeder in dit alles?

De Engelse Hannah Stone heeft het momenteel niet makkelijk. Haar relatie met Jack is een jaar geleden stukgelopen en sindsdien kan ze, ondanks dat ze geniet van haar werk als lerares, maar moeilijk haar draai vinden. Bovendien worstelt ze nog altijd met een diepe pijn waar ze al jarenlang onder gebukt gaat en waarover ze niet kan praten.

In het huis van haar vader vindt Hannah bij toeval een aan haar gerichte brief van haar grootmoeder Gigi, met wie ze een innige band had. Het verzoek van haar oma leidt haar naar het platteland van de Franse Dordogne. Daar hoopt ze antwoorden te vinden op haar vragen, hoewel ze nauwelijks aanknopingspunten heeft. Wie is Lucie Laval, hoe kende Gigi deze vrouw en wat heeft zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Saint-Michel afgespeeld?


Met 'Het kersenspoor' belicht Sarah Steele een (voor mij) onbekend stukje uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog: het zuidelijk deel van Frankrijk was tot november 1942 namelijk nog niet bezet door de Duitsers en dus vrij gebied.

De schrijfster heeft de verschillende tijdseenheden van het verhaal mooi met elkaar vervlochten. Het verleden is haast tastbaar doordat diverse historische plekken en personen ook terugkomen in de hoofdstukken die zich in het heden afspelen. Verlangend om de puzzel compleet te krijgen met alle stukjes informatie die je al lezend bij elkaar vergaart en alles uiteindelijk in het juiste perspectief te zien, blijf je, mede door de aangename en boeiende schrijfstijl, bladzijde na bladzijde omslaan.

Het boek geeft je een duidelijk beeld van de grote gevaren dat het verzetswerk met zich meebracht voor de dappere en vaak creatieve strijders en bepaalt je bij de vraag: 'Wat zou jij doen in een dergelijke situatie?' Het laat je tevens zien hoeveel impact die vreselijke tijd nog kan hebben in het hedendaagse leven. 'Het kersenspoor' is een prachtige, meeslepende dualtimeroman over moed, je leven riskeren voor anderen, vertrouwen, vriendschap en liefde; een eerbetoon aan alle verzetshelden!


Over de auteur
Sarah Steele volgde in Londen een opleiding tot klassiek pianiste en violiste, alvorens ze zich toespitste op de uitgeverswereld als redactie-assistente. Ze was jarenlang freelance redacteur voor ze besloot zelf een boek te schrijven. 'Het kersenspoor' is haar debuutroman in Nederland. Sarah woont in Stroud, Verenigd Koninkrijk.

Auteur: Sarah Steele
Titel: Het kersenspoor
Vertaling van: The Schoolteacher of Saint-Michel
Vertaler: Jaap Slingerland
400 pagina's
Gepubliceerd in 2022
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3268 0

Dit exemplaar heb ik mogen ontvangen van Uitgeverij KokBoekencentrum in verband met de blogtour die zij organiseren in april 2022. Mijn hartelijke dank daarvoor!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten