donderdag 14 april 2022

Lydia Syson - Meneer Peacocks paradijs

Een betoverende historische roman
vol drama, moed en ambitie.

Oceanië, 1897.

Het jonge gezin Peacock uit Nieuw-Zeeland vestigt zich op een onbewoond vulkanisch eiland, mijlenver van de bewoonde wereld. Met zijn blote handen moet Joseph Peacock, samen met zijn elfjarige dochter Lizzie, van deze meedogenloze plek een eigen paradijs zien te maken. Na twee jaar meert er eindelijk een schip aan en komt een handjevol mannen aan land, op zoek naar werk en nieuwe kansen.

Dan verdwijnt Lizzies broertje spoorloos. Er wordt een gezamenlijke zoektocht naar het kind opgezet, met onthutsende gevolgen.

De van oorsprong Engelse familie Peacock vertrekt per schip naar het onbewoonde, afgelegen Monday Island in de Stille Zuidzee om het, zoals vader Joseph Peacock voor ogen heeft, tot een waar paradijs te maken. Het is flink afzien om dit onherbergzame eiland enigszins te temmen en het gezin heeft aanzienlijke tegenslagen te incasseren.

Twee jaar na hun aankomst arriveren er zes Maori-mannen (inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland) om de familie te helpen bij het ontginnen van land, iets waar allen naar hebben uitgezien. De vermissing van één van de gezinsleden veroorzaakt grote opschudding en zal in ieders leven blijvende sporen nalaten.


In beeldende taal en poëtische zinnen heeft Lydia Syson een bijzondere roman geschreven, waarvoor ze inspiratie putte uit de familiegeschiedenis van haar man. De schrijfstijl biedt enerzijds een unieke leeservaring, anderzijds noodzaakt het je langzamer te lezen om te begrijpen wat er precies staat en bedoeld wordt. Hierdoor blijft het verhaal aanvankelijk wat op afstand. (Een bijgevoegde verklarende lijst van bepaalde woorden en termen die in het boek voorkomen zou ik prettig hebben gevonden.)

Deze minpuntjes daargelaten, is 'Meneer Peacocks paradijs' zeker pakkend en origineel te noemen. Vanuit het perspectief van de 15-jarige Lizzie (derde kind binnen het gezin Peacock) en Kalala (één van de Maori-mannen), met terugblikken naar eerdere tijden, ontvouwt zich gaandeweg de sinistere waarheid omtrent het eiland en hun bewoners. De verschillende invalshoeken zorgen ervoor dat je geboeid blijft. Naarmate het verhaal zich verder ontwikkelt, neemt de spanning toe tot een hoogtepunt die je als lezer niet zag aankomen.

Deze roman laat zien wat impulsieve beslissingen van één dominant en gedreven persoon voor gevolgen kunnen hebben voor velen. Het is een aangrijpend verhaal over dromen en verwachtingen, de negatieve, om niet te zeggen gevaarlijke, effecten van heerszuchtigheid, zelfontplooiing, maar bovenal familiebanden. Hoewel ik normaal gesproken niet zo van het literaire genre houd, vind ik dit een zeer lezenswaardig boek.


Over de auteur
Lydia Syson groeide op in Botswana en Londen en was radioproducer voor de BBC, voordat ze fulltime auteur werd. Ze bracht eerder drie historische Young Adult-romans uit. Deze werden door critici goed ontvangen en ze haalde hiervoor op verschillende manieren losjes inspiratie uit eerdere generaties van haar eigen familie. 'Meneer Peacocks paradijs' is haar eerste roman voor volwassenen, waarvoor ze inspiratie putte uit de familiegeschiedenis van haar partner, die geboren is in Nieuw-Zeeland.

Auteur: Lydia Syson
Titel: Meneer Peacocks paradijs
Vertaling van: Mr. Peacock's Possessions
Vertaler: Connie van de Velde
431 pagina's
Gepubliceerd in 2020
Uitgeverij Mozaïek
ISBN: 978 90 239 5801 7

Geen opmerkingen:

Een reactie posten