zaterdag 11 mei 2019

De Amish: kleding en uiterlijk

In dit vierde artikel over de Amish zal ik meer vertellen over de kleding die de Amish dragen en hun uiterlijk. De link 'De Amish: Gemeenschap van Eenvoud' leid je naar de andere artikelen.

Een van de uiterlijke kenmerken van de Amish is hun eenvoudige kleding. De kenmerkende stijl van hun kleding is de meest voor de hand liggende uiterlijke manifestatie van hun geloof, zuiverheid en sociale scheiding van de wereld. Het toont de loyaliteit en identiteit van de gemeenschap, evenals de bereidheid om toe te geven aan de regels binnen de gemeenschap.

Mannen
Amish-mannen dragen een wijde donker gekleurde broek met een overhemd. De broeken die mannen dragen hebben geen ritsen en hebben in plaats daarvan knopen. Om te zorgen dat de broek niet afzakt, gebruiken de mannen bretels. Een riem is niet toegestaan vanwege de flitsende gesp. Verder dragen mannen rechte jassen zonder revers (die vastgemaakt worden met haken en ogen) en bruine schoenen. Ook dragen mannen en jongens altijd een hoed; tijdens de zomermaanden een strohoed en in de winter en bij formele gelegenheden een zwarte vilten hoed.

Voor kerkdiensten gelden iets andere kledingregels. Amish-mannen dragen dan een zwarte nette broek, een wit overhemd met daaroverheen een zwart vest en zwarte jas. Ze dragen daarbij zwarte schoenen en een zwarte vilten hoed.

Baard
Amish mannen scheren hun baard als ze getrouwd zijn niet meer af. Baarden markeren de verschillen tussen mannen en vrouwen en het laten staan van een baard baseren de Amish op Bijbelse principes, zoals in Leviticus 19:27 waar staat: 'U mag de zijkanten van uw hoofd niet afscheren en de randen van uw baard mag u niet weghalen.' Amish mannen dragen geen snor, omdat ze een snor associëren met militairen. Omdat Amish pacifisten zijn, scheren ze de snor af om te laten zien dat ze geen connectie hebben met iets militairs.


Vrouwen
Amish-vrouwen dragen bescheiden effen gekleurde lange jurken (meestal met lange mouw) met een schort. De jurk en het schort worden vastgemaakt met drukknopen of rechte pinnen. Vaak zijn deze jurken in aardse kleurtinten, zoals groen of blauw, waarbij hun lichaam zo min mogelijk geaccentueerd wordt. Ook dragen vrouwen vaak een cape over de jurk. Vrouwen lopen meestal blootsvoets in huis en rond de boerderij. Tijdens kerkdiensten en in de winter dragen ze zwarte schoenen en kousen.

Kapp
Amish-vrouwen dragen om hun hoofd te bedekken een gebedskapje, ook wel kapp genoemd. Onder de kapp dragen ze hun haar in een knot achter op het hoofd met een scheiding in het midden.
De kapp wordt nogal eens verward met een bonnet. Bonnets zijn groter, meestal zwart, en worden over de kapp heen gedragen, vaak buitenshuis.
Het dragen van hoofdbedekking is afgeleid van een Bijbeltekst uit 1 Korinthe 11:5-6 waar staat: 'Iedere vrouw die bidt of profeteert met onbedekt hoofd, onteert haar eigen hoofd, want het is precies hetzelfde alsof zij kaalgeschoren is. Want als een vrouw het hoofd niet bedekt heeft, laat zij zich dan ook maar kaalknippen. Als het echter voor een vrouw schandelijk is kaalgeknipt of kaalgeschoren te zijn, laat zij dan het hoofd bedekken.' Vanwege deze tekst knippen Amish-vrouwen ook hun haar niet. Het gebedskapje is wit, hoewel in sommige gemeenschappen jonge meisjes ook wel eens een zwarte kapp dragen. De kapp varieert in stijl tussen verschillende gemeenschappen. In de omgeving van Lancaster County, Pennsylvania heeft de kapp een kenmerkende hartvorm, terwijl Amish-vrouwen in het Midwesten een kapp dragen die rechte geplooide zijden heeft die eindigen in een afgeronde top.


Bronnen: amishvillage.com, amishamerica.com, pixabay.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten