dinsdag 28 mei 2019

Lynn Austin - Eindelijk thuis

Zweden, 1897. Na de dood van hun ouders is voor Elin, Kirsten en Sofia het leven op de boerderij veranderd in een nachtmerrie. Elin voelt de verantwoordelijkheid voor haar zusjes als een last op haar schouders drukken. Als de situatie onhoudbaar wordt, zet ze alles op alles voor een beter leven - al moeten ze daarvoor samen het land verlaten.

Zodra zich de kans voordoet om Zweden te verruilen voor Amerika, storten de drie zich in het avontuur. De tienermeisjes ondergaan een lange, zware reis die hun leven voorgoed verandert. Maar met de dromen voor de toekomst is het verdriet van vroeger niet zomaar voorbij. De straten in het nieuwe thuisland zijn allesbehalve van goud, en daar aangekomen blijkt hun reis eigenlijk nog maar net begonnen...

De drie zussen hebben elk hun eigen geheimen, hun eigen idealen. Als gauw leren ze dat niemand het verleden achter zich kan laten alleen door van omgeving te veranderen. Ieder van hen zal een moeilijke reis naar binnen moeten maken, als ze haar bestemming wil vinden. Wanneer zullen ze werkelijk weer thuis zijn?

Het verhaal begint in januari 1897. De drie zussen Elin, Kirsten en Sofia wonen samen op het Zweedse platteland op de boerderij waar ze zijn opgegroeid. Ze zijn wees en hun oom Sven en tante Karin zijn met hun kinderen na het overlijden van hun ouders bij hen in komen wonen. Hun oudste broer Nils is na veel ruzies met zijn oom vertrokken; ze hebben nooit meer iets van hem gehoord. Sinds de dood van hun ouders is het leven voor de zussen erg moeilijk en zwaar. De oudste zus, de 19-jarige Elin, draagt een geheim met zich mee. Als ze merkt dat haar jongste zus gevaar loopt, zoekt ze een weg om samen met haar zussen het ouderlijk huis te verlaten. Ze maakt de moeilijke, maar moedige beslissing om haar oom in Chicago om hulp te vragen. Als alles voor de reis geregeld is, vertelt Elin haar zussen dat ze naar het veelbelovende Amerika zullen vertrekken.


Het is het begin van een lange reis die allesbehalve makkelijk is. Onderweg krijgen de zussen de nodige tegenslagen te verwerken die hun leven voorgoed veranderen. De drie zussen hebben elk hun eigen toekomstdromen, maar eenmaal aangekomen in Amerika is het leven daar heel anders dan ze allen verwacht hadden. Zullen de zussen ooit een nieuw thuis vinden?

De drie zussen hebben elk een verschillend karakter wat al aan het begin van het boek duidelijk wordt. Je leert ze daarom al snel goed kennen. Elin heeft van nature een zorgzaam karakter. Als jong meisje mocht ze regelmatig met haar moeder mee, die als vroedvrouw werkzaam was. Op haar moeders sterfbed heeft ze haar moeder beloofd om voor haar jongere zusjes te zorgen. De verantwoordelijkheid voor hen drukt zwaar op haar schouders, evenals het geheim dat ze met zich meedraagt. Ze durft het met niemand te delen en schuldgevoelens vreten aan haar. Ze hoopt door de emigratie naar Amerika haar verleden ver achter zich te kunnen laten en een nieuw begin te maken in het nieuwe thuisland.

De middelste zus Kirsten (18) is de avontuurlijkste van de drie. Ze dwaalt graag urenlang door de bossen rond de boerderij en gedraagt zich vaak meer als een jongen dan als een meisje. Ze is verliefd op Tor, de zoon van de winkelier uit het dorp. Kirstens hart breekt wanneer Tor haar de reden vertelt waarom zijn vader hem geen toestemming geeft om met haar te trouwen. Ze beseft dat hij het overnemen van zijn vaders winkel belangrijker vindt dan een leven samen met haar. Ze vindt het moeilijk om Zweden te verlaten, wetend dat ze Tor nooit meer zal zien. Maar ze kan het ook niet aan om te blijven en haar leven lang met Tor geconfronteerd te worden. Ze kiest ervoor om met haar twee zussen de lange reis te maken, hopend op een betere toekomst. Ook Kirsten draagt een geheim met zich mee waar ze met haar zussen niet over kan praten. Maar wat zal er met haar en haar zussen gebeuren wanneer haar geheim uitkomt?


Sofia, 16 jaar, is de jongste van het gezin. Ze is een angstig, teruggetrokken, verlegen meisje. Zolang haar leventje voortkabbelt lijkt ze haar angsten onder controle te kunnen houden; sinds het overlijden van haar ouders is aan haar vertrouwde leven abrupt een eind gekomen. Haar moeder was altijd een veilige haven voor haar en bracht sfeer en gezelligheid in huis. Nu lijken verdriet en angst zich blijvend in haar genesteld te hebben en haar te overvleugelen. Als Sofia hoort van Elins plan om naar Amerika te emigreren, schrikt ze daarvoor terug. Zij wil het liefst in Zweden blijven wonen, waar alles vertrouwd en bekend is. Maar ze wil ook haar zussen niet in de steek laten en dus gaat ze toch met Elin en Kirsten mee op reis om aan een nieuwe, onbekende toekomst te beginnen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Eenmaal op weg naar hun nieuwe thuisland zijn de zussen volledig op elkaar aangewezen. Omdat ze geen Engels spreken, gaat de communicatie zeer moeizaam en dat zorgt voor de nodige problemen. Daar komt bij dat ze de nodige tegenslagen te verwerken krijgen die ze niet hadden voorzien. Kunnen ze elk hun vertrouwen nog op God stellen?

Lynn Austin weet de karakters van de drie zussen goed uit te diepen. Gevoelens en innerlijke strijd worden gedetailleerd verwoord waardoor je in het verhaal word meegezogen en het gevoel hebt familie van de zussen te zijn. Het is mooi om te lezen over de groei die elke zus doormaakt. 'Eindelijk thuis' is een prachtig verhaal over hoop, groei, (Gods)vertrouwen en vergeving. Een verhaal dat je niet zomaar los laat.


Over de auteur
Lynn wordt geroemd om haar historische en Bijbel-historische romans, waarvan in Nederland inmiddels meer dan 400.000 exemplaren zijn verkocht. Ze is de winnares van meerdere Christy Awards.

Lynn Austin is een echt familiemens. Een levendig gesprek tussen Lynn, haar moeder en 98-jarige oma over de veranderde rol van de vrouw in de loop der jaren, inspireerde haar tot het schrijven van haar eerste grote roman 'Eva's dochters', waarop nog velen volgden, zoals 'De boomgaard', 'Eigen wegen', 'Toevlucht', 'Dochters van de kust' en 'Land van belofte'. Ze is getrouwd met Ken en samen hebben ze een aantal kinderen en kleinkinderen. Lynn en haar man wonen in Western Michigan, waar de bossen en stranden van Lake Michigan haar elke dag inspireren.

Auteur: Lynn Austin
Titel: Eindelijk thuis
Vertaling van: Until We Reach Home
Vertaler: Lia van Aken
462 pagina's
Gepubliceerd in 2008
Uitgeverij Voorhoeve
ISBN: 978 90 297 1899 8

Geen opmerkingen:

Een reactie posten