vrijdag 30 december 2022

Lynn Austin - Dochters van de kust

Een prachtige familiesaga over
Nederlandse immigranten in Amerika

Holland, Michigan, 1897. De Nederlandse immigrante Geesje de Jonge blikt terug op haar aankomst in Amerika, vijftig jaar eerder. Diep verborgen gevoelens en herinneringen komen boven, zoals die aan haar ware liefde.

Verderop neemt de 23-jarige Anna Nicholson een kamer in een luxe resort om de breuk met haar verloofde te boven te komen. Een storm roept herinneringen op aan een oude nachtmerrie uit haar kindertijd, en doet haar twijfelen aan haar toekomstdromen. Ze raakt bevriend met een student die wat bijverdient in het hotel en stort haar hart bij hem uit. Zowel Geesje als Anna heeft geen idee van de verrassing die hun te wachten staat voor het einde van de zomer.

1897, Michigan. Ter ere van het vijftigjarig jubileum van de stad Holland, besluit de van oorsprong Nederlandse Geesje de Jonge haar herinneringen aan de emigratie naar Amerika op te schrijven. De herbeleving van alles wat ze heeft meegemaakt is pijnlijk en confronterend.


Nadat haar verloofde de relatie heeft verbroken, huurt Anna Nicholson - afkomstig uit de hogere kringen van Chicago - een kamer in een hotel aan de oever van Black Lake. Een storm die opstak ten tijde van de bootreis naar het resort, heeft tot gevolg dat ze veelvuldig geplaagd wordt door een terugkerende nachtmerrie uit haar jeugd. Daarnaast heeft Anna veel twijfels en vragen met betrekking tot het huwelijk en het geloof, waardoor ze smacht naar antwoorden. Een medewerker van het hotel - een student theologie - blijkt een fijne gesprekspartner te zijn. Tijdens haar verblijf in het recreatieoord neemt Anna's leven - evenals dat van Geesje - een onverwachte wending.

Dat Lynn Austin een ster is in het schrijven van familiesaga's wordt met deze roman opnieuw duidelijk. Wisselend tussen heden (1897) en verleden (vijftig jaar eerder) voert de auteur je moeiteloos mee in dit meeslepende verhaal vol toekomstdromen, hartverscheurende (en soms waargebeurde) tragedies, onmogelijke keuzes en (geloofs)beproevingen. Ze schetst een goed beeld van de twee totaal verschillende werelden waarin Anna (opgegroeid binnen de hogere sociale klasse) en Geesje (een arme burgervrouw) leven, en de sterke, authentieke personages veroveren al snel een plekje in je hart.

De schrijfster gaat moeilijke onderwerpen zoals 'geloofstwijfel' niet uit de weg en ze weet realistisch de worstelingen en wanhoop weer te geven. En dat geeft dit boek absoluut meerwaarde, mede vanwege het feit dat je hier wellicht herkenning in zult vinden. Tegelijkertijd krijg je als lezer een troostrijke, bemoedigende boodschap mee: ook al begrijpen wij Gods wegen niet altijd, Hij is trouw en leidt je dwars door de stormen van het leven heen.

'Dochters van de kust' - het eerste deel van een tweeluik - is een prachtig, boeiend verhaal met een Nederlands tintje over geloofsvervolging, liefde, opnieuw beginnen en innerlijke strijd dat je vrijwel in één adem uitleest!


Over de auteur
Lynn Austin wordt geroemd om haar (Bijbel-)historische romans, waarvan in Nederland inmiddels meer dan 400.000 exemplaren zijn verkocht. Ze is tevens de winnares van meerdere Christy Awards.

Lynn Austin is een echt familiemens. Een levendig gesprek tussen Lynn, haar moeder en 98-jarige oma over de veranderende rol van de vrouw in de loop der jaren, inspireerde haar tot het schrijven van haar eerste grote roman 'Eva's dochters', waarop nog velen volgden zoals 'De boomgaard', 'Eindelijk thuis', 'Eigen wegen' en 'In Wonderland'. Ze is getrouwd met Ken en samen hebben ze een aantal kinderen en kleinkinderen. Lynn en haar man wonen in Western Michigan, waar de bossen en stranden van Lake Michigan haar elke dag inspireren.

Auteur: Lynn Austin
Titel: Dochters van de kust
Vertaling van: Waves of Mercy
Vertaler: Roelof Posthuma
Serie: Waves of Mercy 1
430 pagina's
Gepubliceerd in 2016
Uitgeverij Voorhoeve
ISBN: 978 90 297 2568 2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten