dinsdag 13 december 2022

Elizabeth Musser - Aan de andere kant van de bergen

Het ontroerende verhaal van een vluchtelingengezin uit Iran
- een ode aan de vrijheid

Als Bobbie Blake te horen krijgt dat ze ongeneeslijk ziek is, besluit ze met haar nichtje Tracie terug te gaan naar De Oase, een vluchtelingencentrum in Oostenrijk waar ze jaren geleden heeft gewerkt. Terug op de plek waar zoveel herinneringen liggen, worden Bobbie en Tracie gegrepen door de nood van de vluchtelingen.

Wanneer het dochtertje van de Iraanse Hamid betrapt wordt met een bijbel in haar bezit, heeft Hamid geen andere keuze dan te vluchten. Zijn zwangere vrouw duikt onder met hun dochtertje. Wat volgt voor Hamid is een barre tocht vol gevaren. Lukt het om veilig gebied te bereiken? En kan een netwerk van hulpverleners zijn gezin op tijd in veiligheid brengen?

In de jaren '80 smokkelde Bobbie Blake Bijbels vanuit Oostenrijk naar landen achter het IJzeren Gordijn. Maar in 1994 keerde ze halsoverkop terug naar Amerika om haar zus en haar kinderen bij te staan na het plotseling overlijden van haar zwager. Bijna niemand weet echter om welke reden ze nog meer wegvluchtte uit Europa.


Twaalf jaar zijn inmiddels verstreken en nu ze weet dat ze waarschijnlijk niet lang meer te leven heeft, besluit Bobbie samen met haar nichtje Tracie terug te gaan naar de plek die haar zo dierbaar is: 'De Oase', een plek van ontmoeting en een luisterend oor voor vluchtelingen waar zoveel herinneringen liggen, zowel mooie als pijnlijke.

Om zijn gezin te beschermen moet de Iraanse Hamid noodgedwongen vluchten. De godsdienstpolitie heeft ontdekt dat zijn dochtertje Rasha het verboden Injil, het Nieuwe Testament, bezit. Voor zijn hoogzwangere vrouw Alaleh en zijn dochter is het ook niet meer veilig en zij duiken onder. Voor hen allen breekt een spannende en onzekere tijd aan.

Met deze indrukwekkende roman snijdt Elizabeth Musser een actueel thema aan: vluchtelingen. Ze is zelf werkzaam binnen de zending en kent het werken met deze groep mensen van binnenuit. En dat is te merken, want ze zet een geloofwaardig verhaal neer waarbij ze gebruik heeft gemaakt van waargebeurde verslagen.


Met name christenen die omwille van hun geloof vervolgd worden staan centraal. In levendige beschrijvingen laat de schrijfster de rauwe werkelijkheid zien van de zware, lange reis die vluchtelingen maken op weg naar mogelijke vrijheid - doodsangst, wanhoop, trauma's, intense vermoeidheid - en tevens de schrijnende situatie van gescheurde gezinnen wanneer men elkaar gedwongen los moet laten, niet wetend of er ooit een weerzien zal zijn.

Daarnaast krijg je een goed beeld van de diverse kanten van het zendings- en smokkelwerk. Ook de innerlijke, diepe pijn die Bobbie al jaren met zich meedraagt komt aan de orde. De reis naar Oostenrijk vormt een stap naar genezing, iets dat ze nooit had kunnen denken; Gods wegen blijken ondoorgrondelijk, Zijn liefde en genade onvoorwaardelijk.

De kracht van gebed komt duidelijk naar voren en is op een mooie, natuurlijke manier in het boek verweven. Dat betekent overigens niet dat God alle gebeden verhoort zoals wij dat zouden willen; toch hoort Hij altijd, is Hij erbij in het lijden en geeft Hij een weg om langs te gaan.

Hoewel het aanvankelijk wat lastig is om in het verhaal te komen door de hoeveelheid personages en de steeds wisselende vertelperspectieven, zal deze aangrijpende, maar hoopvolle roman over moed, (geloofs)volharding, Gods leiding en werkelijk thuiskomen je hart niet onberoerd laten. Een eyeopener!


Over de auteur
Elizabeth Musser schrijft zoals ze het zelf noemt 'entertainment met een ziel' vanuit haar schrijfchalet nabij Lyon, Frankrijk. Haar romans zijn in diverse talen vertaald en internationale bestsellers. Al meer dan vijfendertig jaar zijn Elizabeth en haar man Paul betrokken bij zendingswerk in Europa, wat haar tot schrijven heeft geïnspireerd. Samen hebben ze twee zoons en vijf kleinkinderen.

Auteur: Elizabeth Musser
Titel: Aan de andere kant van de bergen
Vertaling van: The Long Highway Home
Vertaler: Marian Muusse-de Pater
415 pagina's
Gepubliceerd in 2018
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 435 3065 1

Dit boek heb ik gewonnen bij een winactie van 'De eindeloze boekenkast' (te volgen via hun podcast, Instagram- en Facebookaccount). Hartelijk bedankt, Anna Laura en Mirjam!

2 opmerkingen:

  1. Bedankt Esther. Je maakt er goed werk van joh. Ik lees deze auteur niet zo graag en ik weet niet precies waarom niet. Ik probeerde het een paar keer maar elke keer lukte het niet. Soms heb je dat. Jij ook?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor je compliment! Dat herken ik wel. Soms kan het zijn dat een schrijfstijl je niet zo aanspreekt.

      Verwijderen