dinsdag 20 december 2022

Patti Callahan - Er was eens een kleerkast

'Waar komt Narnia vandaan?'
Het antwoord op die vraag zal alles veranderen.

Wiskunde- en natuurkundestudent Megs Devonshire houdt van feiten. Behalve dan van het feit dat haar veel jongere broertje George niet lang meer te leven heeft. Als George in de ban raakt van 'Het betoverde land achter de kleerkast', smeekt hij Megs om te achterhalen waar het idee van Narnia vandaan komt.

Ondanks haar aanvankelijke verlegenheid weet Megs de schrijver op te sporen, maar in plaats van antwoorden geeft Jack Lewis haar nieuwe verhalen. En daarmee krijgt ze iets veel waardevollers: het inzicht dat verbeelding en hoop krachtiger kunnen zijn dan welk feit ook.

December, 1950. Het hart van de zeventienjarige Megs Devonshire gaat uit naar alles wat te maken heeft met getallen en vergelijkingen, maar nog meer naar haar zieke broertje. Als hartpatiënt is de zevenjarige George vaak aan bed gekluisterd en fantasie en verhalen slepen hem door de lange dagen heen. 'Het betoverde land achter de kleerkast' van C.S. Lewis is sinds kort zijn favoriet en hij wil dolgraag weten waar het idee van Narnia vandaan komt. Daarom vraagt hij aan zijn zus om dit voor hem uit te zoeken en Megs kan niet anders dan zijn verzoek inwilligen.


In Oxford, waar Megs studeert en Lewis doceert en woont, lukt het haar contact met de schrijver te leggen. In plaats van een pasklaar antwoord op de brandende vraag, biedt de auteur haar echter iets totaal anders: meer verhalen. De levens van Megs en George zullen hierdoor nooit meer hetzelfde zijn.

Deze prachtige roman, die enigszins filosofisch en poëtisch aandoet, toont je de kracht en zegen van woorden en verbeelding. Zoals George - die ondanks zijn jonge leeftijd al zoveel levenswijsheid bezit - wordt meegesleept in de verhalen die Megs hem voorleest, zo word je als lezer meegevoerd in deze vertelling.

'Er was eens een kleerkast' laat zien dat verhalen van grote betekenis kunnen zijn. Ze bieden - ondanks dat er niet altijd een antwoord is op levensvragen - troost, verrijken en inspireren. Ze maken de wereld een beetje mooier, leren je meer over het leven zelf en kunnen bovendien levensveranderend zijn.

Ook als je niet zo van het fantasy-genre bent, is dit een boek om zeker eens een kans te geven. Dit sprookjesachtige, winterse verhaal vol warmte zet je aan het denken over wat er werkelijk toe doet in het leven en laat je met enige weemoed achter na het omslaan van de laatste bladzijde. Ontroerend mooi!


Over de auteur
Patti Callahan (Henry) is een Amerikaanse fulltime bestsellerauteur en heeft inmiddels zestien romans op haar naam staan. Met haar boek 'Becoming Mrs. Lewis' (in het Nederlands vertaald als 'Joy: de vrouw die C.S. Lewis liefhad') won ze een Christy Award. Ze is getrouwd, moeder van drie kinderen, oma van twee kleinkinderen en woont in Mountain Brook, Alabama

Auteur: Patti Callahan
Titel: Er was eens een kleerkast
Vertaling van: Once Upon a Wardrobe
Vertaler: Marije Kok
282 pagina's
Gepubliceerd in 2021
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3184 3

2 opmerkingen: