dinsdag 6 december 2022

Amanda Wen - Een schitterend plan

Sloane Kelly is geadopteerd en heeft geen idee waar ze vandaan komt. Juist daarom werkt ze met plezier als museumcurator in een historische museum: daar heeft ze wel greep op de geschiedenis. Als ene Garrett Anderson een oude tas doneert aan het museum, verwacht ze er maar weinig van. Totdat ze onderin een oud dagboek vindt, waarin een jong meisje schrijft over haar gedwongen verhuizing naar het huis van haar oom en tante, in het midden van de negentiende eeuw.

Wanneer er niet één dagboek blijkt te zijn maar een hele stapel, worden Sloane en Garrett meegezogen in het bijzondere levensverhaal van Annabelle Collins. Ze doen ontdekkingen die ze niet voor mogelijk hadden gehouden en die hun leven voor altijd zullen veranderen. Want de plannen die God voor ons heeft, zijn vaak vele malen mooier dan we van tevoren hadden kunnen bedenken.

Sloane Kelly weet niets over haar biologische familie. Als baby werd ze geadopteerd en ze vraagt zich haar hele leven al af bij wie ze nu werkelijk hoort. Mede om die reden spreekt geschiedenis haar aan en geniet ze van haar baan bij het Historisch Museum van Wichita, Kansas. Wanneer financieel adviseur Garrett Anderson een versleten tas langsbrengt die uit het huis van zijn oma komt, denkt Sloane er niets mee te kunnen. Maar er blijkt een dagboek in te zitten en ze raakt gefascineerd door het levensverhaal van Annabelle Collins.


Sloane en Garrett komen erachter dat Annabelle nog veel meer over haar leven gedocumenteerd heeft. Samen nemen ze haar dagboeken door en ontdekken dat de eeuwenoude woorden een kostbare schat zijn voor hun gebroken ziel.

Een oud huis, 19e-eeuwse dagboeken en een bijzondere familiegeschiedenis: elementen die tezamen een boeiend verhaal vormen. Het voert je mee door heden en verleden (die op een mooie manier met elkaar verbonden zijn), langs pijn, verdriet en rouw. Tegelijkertijd is het ook een boek vol warmte.

De geschiedenis van Annabelle Collins - die stukje bij beetje wordt blootgelegd en qua sfeer wel wat doet denken aan de (tv-)serie 'Het kleine huis op de prairie' - vertoont overeenkomsten met Sloanes eigen leven en dat maakt dat ze zich sterk met Annabelle verbonden voelt. Gaandeweg gaat Sloane (en ook Garrett) zien dat Gods trouw en liefde door de eeuwen heen onveranderd zijn en dat Hij iets moois kan laten voortkomen uit de moeilijkste momenten van je leven.

Dit hoopvolle familieverhaal met een romantisch tintje (en hier en daar wat toevalligheden die enigszins inboeten aan geloofwaardigheid) over het vinden van je roots en een thuis, is een prachtige dualtimeroman die het verleden doorademd, waarin duidelijk wordt dat Gods plan altijd het beste plan is. Een aantrekkelijk geschreven debuut!


Over de auteur
Amanda Wen won met haar debuut 'Roots of Wood and Stone' ('Een schitterend plan') zowel een Carol als een Christy Award. In Amerika is inmiddels een vervolg verschenen. Naast schrijven is Amanda een ervaren en professionele celliste en pianiste en treedt ze regelmatig op. Ze woont samen met haar man en kinderen in Kansas.

Auteur: Amanda Wen
Titel: Een schitterend plan
Vertaling van: Roots of Wood and Stone
Vertaler: Daniëlle Visser
Serie: Sedgwick County Chronicles 1
336 pagina's
Gepubliceerd in 2022
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3310 6

Geen opmerkingen:

Een reactie posten