maandag 3 mei 2021

Lynn Austin - In Wonderland

'Ik was volkomen tevreden met mijn leventje - tenminste, totdat de bladzijden van mijn verhaal uit het boek gescheurd werden, voordat ik de kans kreeg om nog lang en gelukkig te leven.'

Alice Grace Ripley leeft in een droomwereld met haar neus in de boeken. Maar aan haar zorgeloze bestaan komt plotseling een einde als haar vriend Gordon hun relatie verbreekt. Hij vindt dat Alice te veel in een fantasiewereld leeft. En dan raakt ze ook nog eens haar geliefde baan in de bibliotheek kwijt omdat er bezuinigd moet worden. Om het geroddel in haar kleinsteedse omgeving te ontvluchten en afleiding te zoeken, trekt ze de bergen van Kentucky in, met vijf dozen boeken die ze wil doneren aan de bibliotheek van het mijnwerkersstadje Acorn. Eenmaal daar aangekomen, besluit ze er twee weken vrijwillig al bibliothecaresse te gaan werken. Als ze er noodgedwongen langer moet blijven, ontdekt ze het échte leven: avontuurlijker, mysterieuzer en romantischer dan ze ooit had durven dromen.

1936, Illinois. Amerika maakt de grootste economische depressie van de twintigste eeuw door. Er heerst grote werkloosheid en Alice Grace Ripley moet wegens bezuinigingen met pijn in haar hart haar werk in de bibliotheek vaarwel zeggen. Boeken zijn haar lust en haar leven. Het liefst leest ze heel de dag, zich verliezend in verhalen, de wereld om haar heen vergetend. Alsof dat nog niet genoeg is, zet na haar ontslag haar vriend Gordon een punt achter hun relatie.


Omdat Alice niet goed weet wat ze nu met zichzelf aan moet, besluit ze gebruik te maken van de tijd die ze nu heeft om haar ingezamelde boeken naar Kentucky te brengen. Ondanks dat ze niet van plan is lang te blijven, wordt ze daar door de situatie wel toe gedwongen. Maar hoe moet ze het hier zien te redden in the middle of nowhere, zonder elektriciteit, stromend water en andere moderne gemakken?

'In Wonderland' speelt zich af rondom het fictieve mijnwerkersstadje Acorn in Kentucky. De inwoners zijn arm en er zijn nauwelijks voorzieningen. Voor Alice is deze afgelegen plek een wereld van verschil met haar eigen luxe leventje in Illinois. Voor ze het goed en wel beseft, heeft ze haar veilige 'boekenwereld-bubbel' moeten verlaten om in te vallen als bibliothecaresse, te zorgen voor een 100-jarige dame genaamd Lilly (terwijl ze nauwelijks weet hoe ze moet koken) en boeken rond te brengen middels het meest gebruikelijke vervoermiddel in Acorn: te paard. Dit alles wordt (met de nodige humor) op soms hilarische wijze beschreven.
 

Door deze vermakelijkheden lijkt het verhaal in eerste instantie niet heel diepgaand, maar gaandeweg komen er toch rake stukken in voor die tot nadenken stemmen. Zo raakt Alice bevriend met enkele dorpsgenoten, waaronder de bedachtzame Lilly, die Alice, en tegelijkertijd de lezer, wijze (geloofs)lessen leert. Ook bemerkt Alice hoe goed zij het in feite heeft in vergelijking met de mensen in Acorn.

Enige spanning, een jarenlange familievete en een ontluikende romance maken dat je dit boek met vaart leest. Dat het aan het einde soms een tikkeltje langdradig is, mag de pret niet drukken. Lezers zullen daarnaast vast en zeker genieten van de rol die boeken in dit verhaal innemen. Het rondbrengen van boeken in arme (moeilijk te bereiken) gebieden door zogeheten pakpaardassistentes, waarover je in deze roman leest, gebeurde ook in werkelijkheid; het was één van de vele banen die de Work Projects Administration creëerde ten tijde van de Grote Depressie. En het mes sneed aan twee kanten: enerzijds werden mensen aan werk geholpen, anderzijds kregen arme mensen zo de kans om boeken te kunnen lezen. 'In Wonderland', dat af en toe linkt aan 'Alice in Wonderland', is een heerlijke historische roman over groei, zelfvertrouwen, dankbaarheid en (vertrouwen op) Gods leiding in het leven.


Over de auteur
Lynn wordt geroemd om haar historische en Bijbel-historische romans, waarvan in Nederland inmiddels meer dan 400.000 exemplaren zijn verkocht. Ze is de winnares van meerdere Christy Awards.

Lynn Austin is een echt familiemens. Een levendig gesprek tussen Lynn, haar moeder en 98-jarige oma over de veranderde rol van de vrouw in de loop der jaren, inspireerde haar tot het schrijven van haar eerste grote roman 'Eva's dochters', waarop nog velen volgden, zoals 'De boomgaard', 'Eigen wegen', 'Toevlucht', 'Dochters van de kust' en 'Land van belofte'. Ze is getrouwd met Ken en samen hebben ze een aantal kinderen en kleinkinderen. Lynn en haar man wonen in Western Michigan, waar de bossen en stranden van Lake Michigan haar elke dag inspireren. 

Auteur: Lynn Austin
Titel: In Wonderland
Vertaling van: Wonderland Creek
Vertaler: Marianne Locht-Kühler
463 pagina's
Gepubliceerd in 2011
Uitgeverij Voorhoeve
ISBN: 978 90 297 0459 5

2 opmerkingen: