zaterdag 22 mei 2021

Julie Klassen - De jongedame in het poorthuis

Een oud schandaal gooit roet in het eten 
voor hun ontluikende romance

De in opspraak geraakte Mariah Aubrey brengt de sociale status van haar familie in gevaar en wordt daarom uit huis gezet. Gelukkig biedt Mariahs tante Francesca het oude poorthuis op haar landgoed aan om in te wonen. Mariah kan echter niet alleen op de giften van haar familie teren en begint in het geheim met het schrijven van romans. Aan inspiratie heeft ze geen gebrek, zeker niet als na het overlijden van haar tante, kapitein Matthew Bryant op het landgoed komt om een nieuwe huurder voor het pand te zoeken. Naarmate hun vriendschap groeit, moet Mariah meer moeite doen om haar geheimen voor hem verborgen te houden. Zou hij nog geïnteresseerd in haar zijn als hij achter de waarheid komt?

Het is september 1813 als Mariah Aubrey het enige huis dat ze ooit gekend heeft gedwongen moet verlaten. Om de goede naam van haar familie te waarborgen, kan ze niet langer thuis wonen. Met haar voormalige kinderjuffrouw Dixon als enige gezelschap reist ze af naar Whitmore waar haar tante haar het poorthuis van Windrush Court aanbiedt als woonplek.


Na het overlijden van haar tante Francesca heeft Mariah een bron van inkomsten nodig om haar verblijf in het poorthuis te kunnen betalen. Ze houdt veel van schrijven en besluit de teksten die ze reeds geschreven heeft te herzien in de hoop dat een uitgever haar werk wil publiceren. De weg van manuscript tot daadwerkelijke uitgave (en alles wat bij het schrijversvak in die tijd kwam kijken) is interessant om te volgen. Aan het begin van de 19e eeuw was het voor een vrouw echter zeer ongepast om schrijfster te zijn.

Er wordt een huurder voor het grote herenhuis gezocht en kapitein Matthew Bryant neemt algauw zijn intrek in Windrush Court. Het duurt niet lang voor Mariah en Matthew bevriend raken en steeds dichter naar elkaar toegroeien. Mariah probeert angstvallig haar geheimen voor Matthew te verbergen, hoewel dat steeds moeilijker wordt. Ook Matthew heeft zo zijn redenen om niet alles met Mariah te delen. Daarnaast komt Mariah diverse verborgen feiten op het spoor met betrekking tot de vroegere eigenaren van het landgoed en blijkt dat er in Whitmore het nodige op slinkse wijze in de doofpot is gestopt.


Zoals alle romans van Julie Klassen, speelt ook 'De jongedame in het poorthuis' zich af in de Regency periode toen (sociale) etiquette een belangrijk onderdeel vormde van het dagelijks leven. De man-vrouw verhouding, het taalgebruik en de manier van converseren uit die tijd zijn goed weergegeven. Men leerde elkaar via diverse formele bijeenkomsten kennen, zoals diners, bals en logeerpartijen. Het is leuk om te lezen hoe dat er destijds aan toe ging.

De reputatie van een vrouw kon door (het gerucht van) een schandaal volledig geruïneerd worden; in deze roman is dit onderwerp op een mooie en respectvolle wijze belicht.

Het duurde best een tijd voordat het boek mij echt wist te pakken. Aanvankelijk vond ik het voortkabbelend, soms zelfs wat langdradig. Gaandeweg leer je verschillende personages beter kennen, komen geheimen aan het licht en volgen gebeurtenissen elkaar sneller op. Dit zorgt voor meer vaart in het verhaal en ik raakte daardoor ook meer geboeid. Al met al is 'De jongedame in het poorthuis' een fijne roman over (opbloeiende) liefde, waarheid, vergeving en tweede kansen waarmee je je een paar uur heerlijk in de Regency periode waant.


Over de auteur
Julie Klassen schrijft romans in de style van Jane Austen en de zusjes Brönte: vol historische details en intrigerende plots. Houdt je van romantiek, 19e-eeuws Engeland en Jane Eyre, dan zit je dus goed bij deze auteur! Voor ze fulltime ging schrijven, was Julie Klassen redacteur bij een uitgeverij van christelijke romans. Daar begeleidde ze bekende auteurs, zoals Beverly Lewis. In haar vrije tijd duikt ze graag in de boeken om onderzoek te doen voor haar historische verhalen. Verder is ze gek op reizen, BBC-series, lange wandelingen, hazenslaapjes en koffiedrinken met vrienden. Julie is getrouwd, heeft twee zoons en woont in Minnesota in de Verenigde Staten.

Auteur: Julie Klassen
Titel: De jongedame in het poorthuis
Vertaling van: The Girl in the Gatehouse
Vertaler: Lia van Aken
416 pagina's
Gepubliceerd in 2012
Uitgeverij Voorhoeve
ISBN: 978 90 297 0429 8

Geen opmerkingen:

Een reactie posten