zaterdag 4 mei 2019

Deborah Raney - Twinkeling

Tijdens een verbouwing kan schrijfster Maddie onmogelijk thuis haar roman afmaken. Via een tip van haar oudere vriendin Ginny komt ze terecht in het pension van een weduwnaar. De victoriaans ingerichte kamers inspireren haar enorm en in de rustige ruimte kan ze ongestoord werken. Maar terwijl de deadline voor haar manuscript nadert, schrijft Maddie meer en meer briefjes mer de vriendelijke eigenaar... die ze nog nooit heeft gezien. Wat gebeurt er als de twee straks oog in oog met elkaar staan? De misverstanden stapelen zich op tot een hilarische climax.

In de novelle 'Twinkeling' van Deborah Raney maak je kennis met de schrijfster Madeleine, Maddie, Houser. Maddies zus Kate en haar man Jed zijn verhuist naar Ohio vanwege Jeds baan. Maddie, die zelf in New York woont, heeft op aandringen van haar zus haar intrek genomen in het huis van Kate en Jed in Clayton, Kansas. Het huis wordt opgeknapt voordat het in de verkoop zal gaan. De moeder van Kate en Maddie woont in een verzorgingshuis in Clayton en Maddie woont nu dicht bij haar moeder om haar regelmatig te bezoeken.


Ondanks dat Kates zus beweert dat Maddie overal zal kunnen schrijven, blijkt maar al te duidelijk dat dat niet het geval is. Het huis staat vol met verhuisdozen en in de keuken is het één grote bende met spullen van de bouwvakkers die daar bezig zijn. Vanwege deze rommel en alle geluiden van de verbouwing kan ze zich totaal niet concentreren op haar werk. Maar ze nadert al snel de deadline voor het inleveren van het manuscript van haar roman. Hoe krijgt ze haar boek ooit binnen de tijd af?

Maddies 84-jarige onafhankelijke, kwieke buurvrouw Ginny Ross is haar reddende engel. Ze regelt dat Maddie gebruik mag maken van het pension van haar vriend Arthur Tyler om daar in alle rust verder te kunnen werken aan haar boek. Het Victoriaanse huis doet haar denken aan vroeger tijden en is een enorme inspiratiebron voor het schrijven van haar historische roman.

Het wordt een gewoonte voor Maddie om dagelijks naar het pension te komen om daar aan haar roman te werken. Om Arthur te bedanken voor het openstellen van zijn huis, laat Maddie een briefje voor Arthur achter. Dat is het begin van hun dagelijkse correspondentie. Omdat Arthur overdag werkt als professor op de universiteit en pas thuis komt als Maddie al naar huis is, hebben de twee elkaar nog nooit gezien. Ondanks dat ze elkaar nog niet in levende lijve hebben ontmoet, hebben zowel Maddie als Arthur wel een beeld van elkaar gevormd. De zich opstapelende misverstanden zijn hilarisch om te lezen en komen aan het eind van het boek tot een climax.

Omdat het boek maar 140 pagina's telt, is het weliswaar geen verhaal met echte diepgang, maar toch blijft het verhaal niet geheel oppervlakkig: je leest genoeg over de levens van Maddie en Arthur om hen te kunnen aanvoelen. Deze novelle met de nodige humor en hilarische stukjes is heerlijk om te lezen en heb je uit voor je het weet.


Over de auteur
Deborah Raney woonde tijdens haar jeugdjaren op een boerderij in Kansas. Ze keek als kind graag naar 'Het kleine huis op de prairie', dat een inspiratiebron was voor het schrijven van een eigen roman, waar ze op haar twaalfde mee begon. Toen bleek dat ze vliegtuigen had verwerkt in een verhaal dat zich afspeelde rond 1700, verscheurde ze uit frustratie haar manuscript. Pas 25 jaar later durfde ze haar schrijverspen weer op te pakken. Hoewel ze het niet had durven dromen, veroverde ze met haar hartverscheurende debuutroman 'Toeverlaat', waarin een realistisch beeld geschetst wordt van de ziekte van Alzheimer, vele harten. Na haar debuut volgden er meer romans waarmee ze vele prijzen heeft gewonnen. Deborah en haar man Ken wonen dichtbij Wichita, Kansas. Samen hebben zij vier kinderen.

Auteur: Deborah Raney
Titel: Twinkeling
Vertaling van: Playing by Heart
Vertaler: P. J. de Gier
140 pagina's
Gepubliceerd in 2009
Uitgeverij Voorhoeve
ISBN: 978 90 297 1905 6

Geen opmerkingen:

Een reactie posten