vrijdag 26 juli 2019

Beverly Lewis - De broeders

Annie Zook is ten einde raad. Ze kan haar keuze niet langer uitstellen: ze moet nu beslissen of ze wel of niet wil toetreden tot de Amish kerk. Als ze dat doet, moet ze haar geliefde schilderkunst vaarwel zeggen. Die gedachte is onverdraaglijk. Maar als ze het niet doet, zal ze uit de gemeenschap verstoten worden. En wat moet ze aan met Ben, de Englischer die haar hart gestolen heeft? Haar vader heeft hun geheime relatie ontdekt en heeft haar verboden Ben ooit nog te zien. Om de woede van haar vader te ontlopen, verlaat Annie het ouderlijk huis en trekt ze in bij haar vriendin Esther, die in de ban is gedaan. Dat brengt haar nog meer in de problemen. Het geduld van de broeders raakt op...

Ben is teruggekeerd naar huis met een gebroken hart. Thuis wacht hem echter een schokkende ontdekking, die zijn wereld volledig op zijn kop zet. Ook Ben moet nu keuzes maken die de rest van zijn leven zullen bepalen.


De vader van Annie Zook, prediker van de Amish gemeenschap in Paradise, Pennsylvania, heeft Annie bevolen haar Englische beau Ben Martin nooit meer te zien. Met pijn in haar hart heeft Annie haar vader gehoorzaamd en Ben een afscheidsbrief geschreven. Ze mist hem enorm en is radeloos van verdriet door de gedachte zonder hem te moeten leven. Annies vader is woedend en de verwijdering die tussen hen was ontstaan is inmiddels een grote kloof geworden. Om haar vaders woede uit de weg te gaan besluit Annie bij haar Amish vriendin Esther te gaan wonen. Hiermee haalt ze nog meer problemen op haar hals, aangezien Esther verstoten is door de Amish gemeenschap. Annies verlangen om te schilderen is nog steeds onverminderd aanwezig. Ze heeft echter met haar vaders eis ingestemd om zich zes maanden lang niet met kunst bezig te houden. Ze wil haar belofte niet breken, maar ze smacht ernaar om na deze periode haar penselen weer ter hand te nemen. Ondanks haar sterke verlangen voelt ze zich schuldig tegenover haar vader. Ze weet dat ze hem teleurstelt als ze zich niet bij de kerk aansluit en haar schilderskunst niet voorgoed de rug toekeert. Waarom kan ze zich niet gewoon onderwerpen aan God en de Gemeenschap van Eenvoud?


Ben Martin is, nadat hij de afscheidsbrief van Annie heeft ontvangen, naar huis teruggekeerd. Zijn hart is gebroken nu Annie heeft laten weten dat er geen toekomst voor hen samen is. Maar thuis in Kentucky hoort hij verbijsterend nieuws dat zijn leven compleet op zijn kop zet. Ben is diep geschokt en verward en heeft veel vragen. Hij zal belangrijke keuzes moeten maken over zijn verdere leven. Zal het hem duidelijk worden waar hij antwoorden kan vinden?

Louisa Stratford, Annies Englische penvriendin uit Colorado die een tijdlang bij Annie gelogeerd heeft, is onverwacht naar huis teruggekeerd. Ze miste haar familie en haar thuis, maar ze vindt het toch moeilijk haar draaitje weer te vinden in de moderne wereld. Haar ex-verloofde Michael laat duidelijk merken dat hij hoopt dat ze hun relatie weer op kunnen pakken. Maar Louisa kan de jonge Amish man Sam Glick niet uit haar hoofd zetten. Wat moet ze doen nu ze allebei hun liefde aan haar verklaard hebben? Ze wil geen van beide mannen kwetsen. Nu Louisa weer thuis is, denkt ze ook vaak aan Julia, de mennonitische vrouw die ze in Paradise heeft leren kennen. De bijzondere relatie die zij met God heeft, intrigeert Louisa enorm. Zal God het antwoord kunnen zijn op de leegte in haar hart?

'De broeders' is het derde en afsluitende deel van de trilogie over de jonge Amish vrouw Annie Zook. Eerder verschenen 'Onrustig hart' en 'De vreemdeling'. Alle delen zijn los van elkaar te lezen, maar het verhaal komt beter tot zijn recht als je de boeken in volgorde leest. Inmiddels is deze trilogie ook als bundel verkrijgbaar.

Annie heeft nog steeds niet de keuze gemaakt om lid van de kerk te worden. Ook haar schilderkunst wil ze niet opgeven. In dit deel van de serie komt haar passie om zich kunstzinnig te uiten wat minder sterk naar voren. Annies gedachten, gevoelens en keuzestrijd worden daarentegen wel goed uitgediept. Ook de verstoting van Annies Amish vriendin Esther en hoe het verder gaat met haar en haar gezin wordt uitvoerig beschreven en is interessant om over te lezen. Esthers relatie met God en Annies interesse hierin is op een mooie manier in het verhaal verweven. 


Ben is erg ontdaan over het nieuws dat hij van zijn ouders te horen heeft gekregen en door de breuk met Annie. Bens verwarrende gevoelens worden in dit boek goed uitgediept. Het vreselijke voorval dat jaren geleden heeft plaatsgevonden, waarover je in de voorgaande delen ook al leest, blijkt met Ben te maken te hebben. En hoewel je grotendeels kunt vermoeden hoe het met Ben af zal lopen, wil je toch weten hoe het verhaal zich verder ontwikkelt.

Nu Louisa weer thuis is in Colorado, beseft ze dat ze erg veranderd is sinds ze uit haar woonplaats vertrok om bij haar Amish vriendin te gaan logeren. Zonder dat ze het zelf goed en wel beseft, zoekt ze naar meer in het leven dan alleen aardse rijkdom. Ze heeft in Pennsylvania de mennonitische Julia Ranck leren kennen, een familielid van Annie, die een levende relatie met God heeft. Louisa is hierdoor gefascineerd en wil graag meer over God weten. De zoektocht van Louisa naar de ware zin van het leven is een mooi proces om over te lezen. Ook over haar gevoelens omtrent Michael en Sam wordt geschreven, wat je nieuwsgierig maakt naar haar uiteindelijke keuze.

In dit laatste deel van de serie 'Annies volk' worden alle vragen uit de vorige twee delen beantwoord. Er wordt naar een climax toegewerkt: de ontknoping van de gebeurtenis uit het verleden. Ook wordt uiteindelijk duidelijk welke keuzes Annie, Ben en Louisa maken. Deze roman is een mooie en boeiende afsluiter van de trilogie rondom Annie Zook.


Over de auteur
Beverly Lewis groeide op in het hart van Amish land - Lancaster, Pennsylvania. Ze weet hoe ze de lezer mee moet nemen naar het leven van Eenvoud. De oude normen en waarden en het eenvoudige leven van deze gemeenschap spreken veel mensen aan. Inmiddels heeft ze vele Amish boeken op haar naam staan waarmee ze verschillende prijzen won. Beverly Lewis is getrouwd met David en woont in Colorado.


Wil je meer weten over het leven van de Amish? De link 'De Amish: Gemeenschap van Eenvoud' leid je naar verschillende artikelen met achtergrondinformatie.

Auteur: Beverly Lewis
Titel: De broeders
Vertaling van: The Brethren
Vertaler: Lia van Aken
Serie: Annies volk 3
304 pagina's
Gepubliceerd in 2006
Uitgeverij De Groot Goudriaan
ISBN: 978 90 614 0969 4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten