donderdag 4 juli 2019

Beverly Lewis - Onrustig hart

Annie Zook staat op een kruispunt in haar leven. Ze is twintig jaar, en iedereen verwacht van haar dat zij nu toetreedt tot de Amish kerk. Annie stelt die beslissing echter steeds uit. Haar grote passie is schilderen, maar dat is bij de Amish ten strengste verboden. Haar geheim heeft al een breuk veroorzaakt tussen haar en de jongen op wie ze verliefd is. Annie zal haar talent voorgoed moeten begraven - of de Amish vaarwel moeten zeggen.

De steenrijke Louisa Stratford is al jaren Annies Englischer penvriendin. Zij kent Annies geheim en deelt haar liefde voor kunst. Als Louisa haar verloving verbreekt, komt ze bij Annie logeren. Ze snakt naar een minder gecompliceerd leven en hoopt in Pennsylvania rust te vinden. Louisa en Annie hebben beiden het gevoel klem te zitten in het wereldje waarin ze zijn opgegroeid. Kunnen zij elkaar helpen de juiste keuzes te maken?


'Onrustig hart' neemt je mee naar het vredige plaatsje Paradise in Lancaster County, Pennsylvania. De 20-jarige Annie Zook is opgegroeid binnen de Gemeenschap van Eenvoud. Ze houdt enorm van schilderen, maar probeert dat angstvallig te verbergen; het is immers verboden om je kunstzinnig te uiten binnen de Amish gemeenschap. Annie worstelt met het dilemma wat ze moet doen: toetreden tot de kerk en haar schilderskunst voor altijd achter zich laten, of haar passie blijven uitoefenen met de kans door haar familie uit huis te worden gezet. Omdat ze nog steeds niet de keuze heeft gemaakt om naar dooponderricht te gaan, en zich daarna bij de kerk aan te sluiten, heeft haar beau Rudy hun relatie na drie jaar beëindigd. Annie voelt zich beklemd door de strenge regels van de Ordnung en als dochter van de prediker voelt ze des te meer de druk om lid te worden van de kerk. Ze wordt heen en weer geslingerd en de kwestie maakt haar besluiteloos.


De rijke Louisa Stratford, 22 jaar en kunstlerares, woont ten zuiden van Denver in Colorado. Haar ouders richten zich volledig op hun carrière, geld verdienen en status. Louisa voelt zich gevangen in de wereld waarin ze is opgegroeid. Ze probeert steeds te voldoen aan de wensen van haar ouders, maar heeft het gevoel door hen geleefd te worden. Ondanks dat Louisa bij wijze van spreken alles heeft wat haar hartje begeert, kan ze niet genieten van het leven dat ze leidt. Ze voelt zich door haar ouders en haar verloofde Michael, die net zo'n workaholic is als haar vader, vaak niet begrepen. Als Louisa er achter komt dat haar relatie min of meer gearrangeerd is, zodat Michael in de toekomst meer kansen heeft binnen zijn vakgebied, besluit ze de verloving te verbreken. Ze verlangt ernaar te ontsnappen aan het gejaagde leven dat ze leidt en ze besluit een tijdje bij haar Amish penvriendin Annie te gaan logeren. Door middel van hun jarenlange briefwisseling hebben Louisa en Annie elkaar goed leren kennen en Louisa weet ook af van Annies geheim. In Annie heeft ze een vriendin gevonden die haar begrijpt en aanvaardt zo ze is. Louisa hoopt op het Amish platteland haar gedachten op een rijtje te kunnen zetten en de vrede en rust te vinden waar ze zo naar smacht.

Annie merkt dat er steeds meer druk op haar wordt uitgeoefend om toe te treden tot de kerk. Maar hoe kan ze het schilderen voor altijd loslaten? In haar schilderijen toont ze haar emoties, haar diepste innerlijk, wie ze werkelijk is. Hoe kan ze dat deel van zichzelf ooit de rug toe keren? En dan is er nog de knappe Englischer Ben Martin. Ze weet dat ze hem uit haar hoofd moet zetten, maar hoe kan ze dat nu hun wegen elkaar steeds kruisen?

Al lezend kom je ook steeds meer te weten over een verschrikkelijke gebeurtenis die jaren geleden heeft plaatsgevonden. In de hele Gemeenschap van Eenvoud in Paradise heeft het zijn sporen nagelaten. Nu na jaren wordt het geheimzinnige voorval weer opgerakeld. De bisschop besluit het geheim te houden voor de gemeenschap en de autoriteiten er buiten te laten, net als jaren geleden. Maar is dat wel het juiste besluit?

In dit eerste deel van de serie 'Annies volk', een driedelige serie rondom de jonge Amish vrouw Annie Zook, leer je Annie goed kennen. Haar tweestrijd en rusteloosheid met betrekking tot de belangrijke keuze die ze moet maken, komen duidelijk in het boek naar voren. Ze voelt zich schuldig dat ze tegen de regels van de Ordnung in gaat en niet voldoet aan de verwachtingen van haar ouders en de kerk. Maar ze kan het niet over haar hart verkrijgen om haar kunst de rug toe te keren.


Het grote contrast tussen het moderne, luxe leven van Louisa en de eenvoudige levenswijze van de Amish gemeenschap waarin Annie is opgegroeid wordt uitgebreid beschreven. Voor Louisa is het alsof ze een andere wereld binnen stapt als ze in Paradise aankomt. Ze probeert zich zo goed mogelijk aan te passen aan de sobere leefstijl, maar begrijpt niet altijd de strenge regels van de Ordnung. Ze heeft hier dan ook regelmatig een discussie over met Annie.

De innige vriendschapsband tussen Annie en Louisa komt in het boek duidelijk naar voren. Annie ziet Louisa als de zus die ze nooit heeft gehad. Ook Louisa geniet van de nauwe verbondenheid met Annie, zeker omdat ze zelf geen broers of zussen heeft. De passie voor schilderen die de twee vriendinnen delen wordt mooi in het verhaal verweven. Je proeft duidelijk dat ze beiden helemaal opgaan in het maken van kunst en overal om hen heen zien ze inspiratie voor hun tekeningen en schilderijen. Ze genieten extra van het feit dat ze nu gezamenlijk hun passie kunnen uitoefenen, hoewel het opletten dat ze niet betrapt worden hier wel een schaduw over werpt.

Je kunt je goed in zowel Annie als Louisa inleven omdat hun karakters duidelijk uit de verf komen. Ondanks dat ze allebei in een totaal verschillende wereld zijn opgegroeid, zijn er veel overeenkomsten tussen hun beider levens. Ze voelen zich tot elkaar aangetrokken in de passie die ze delen voor kunst, maar ook in het vastzitten in de wereld waarin ze zijn opgegroeid.

De vreselijke gebeurtenis die jaren geleden het leven van de mensen binnen de Gemeenschap van Eenvoud op deed schrikken, geeft een mysterieuze draai aan het verhaal. Het prikkelt je om verder te lezen, omdat je graag wilt weten wat er destijds precies is gebeurd. 

Beverly Lewis weet het leven van de Amish met hun gebruiken en regels mooi in het verhaal op te nemen. De schuingedrukte woorden in het Pennsylvania Dutch, de taal van de Amish, is begrijpelijk en niet storend. Het boek heeft een open einde; bepaalde dingen blijven nog onbekend, niet alle vragen zijn al beantwoord. Dat is niet zo gek, aangezien er nog twee delen in deze serie volgen. 'Onrustig hart' is een prettig en makkelijk te lezen verhaal dat een goed en realistisch beeld schetst van het leven binnen de Amish gemeenschap.



Over de auteur
Beverly Lewis groeide op in het hart van Amish land - Lancaster, Pennsylvania. Ze weet hoe ze de lezer mee moet nemen naar het leven van Eenvoud. De oude normen en waarden en het eenvoudige leven van deze gemeenschap spreken veel mensen aan. Inmiddels heeft ze vele Amish boeken op haar naam staan waarmee ze verschillende prijzen won. Beverly Lewis is getrouwd met David en woont in Colorado.

Wil je meer weten over het leven van de Amish? De link 'De Amish: Gemeenschap van Eenvoud' leid je naar verschillende artikelen met achtergrondinformatie.

Auteur: Beverly Lewis
Titel: Onrustig hart
Vertaling van: The Preacher's Daughter
Vertaler: Lia van Aken
Serie: Annies volk 1
336 pagina's
Gepubliceerd in 2005
Uitgeverij De Groot Goudriaan
ISBN: 978 90 614 0905 2

2 opmerkingen: