zaterdag 30 januari 2021

Jody Hedlund - Een lied in de storm

Het liefdesverhaal achter het beroemde lied

Amazing Grace

Engeland, midden 18e eeuw. Als John Newton Polly Catlett voor het eerst ontmoet, is hij op slag verliefd. Hun liefde wordt echter verboden door Polly's vader, die er alles aan doet om John bij haar uit de buurt te houden. Polly kan hem geen gezamenlijke toekomst beloven, maar als John bij de marine gaat, blijft Polly altijd in zijn gedachten.

Vier jaar later vraagt Johns familie hem terug te keren, maar hij voelt hier weinig voor, omdat hij zich ondertussen in de slavenhandel heeft gestort. De hoop op een toekomst met Polly maakt echter dat hij uiteindelijk toch aan boord gaat van het schip dat hem zal terugbrengen naar Engeland.

Tijdens de terugreis belandt het schip in een verschrikkelijke storm. Midden in het woeste natuurgeweld komt John tot inkeer en bekeert zich tot het christelijk geloof. Zal hij Polly ervan kunnen overtuigen dat hij zijn leven gebeterd heeft en een man is geworden die haar liefde waard is?

Misschien heb je de naam John Newton weleens horen vallen. Hij was een Brits slavenhandelaar, werd later priester en schreef een aantal bekende liederen. Deze roman voert je terug naar het 18e-eeuwse Engeland en verhaalt een aantal jaren uit zijn veelbewogen leven.


Johns jeugd is niet gemakkelijk geweest. Zijn moeder is hem al op jonge leeftijd ontvallen en met zijn vader heeft hij geen goede verstandhouding. Zijn vertrouwen in de God waar zijn moeder ook haar hoop op stelde, is hij in de loop der jaren kwijtgeraakt. Hij betwijfelt of God überhaupt wel bestaat. De vele teleurstellingen in zijn leven zijn een bron van voeding geweest voor het ontwikkelen van boosheid, wrok en onverschilligheid, eigenschappen die hem zijn gaan kenmerken.

In het jaar 1742 ontmoet John Polly Catlett en de twee worden verliefd. Toch kan Polly geen trouw beloven aan John, omdat ze het niet eens is met zijn leefwijze. Buiten dat keurt ook haar vader hun relatie af.

John komt op een marineschip te werken dat hem naar Afrika voert, waar hij als slavenhandelaar een losbandig leven leidt. Na een aantal jaren keert John uiteindelijk huiswaarts. Tijdens zijn terugreis voert hij een zware strijd tegen een afschuwelijke storm op de Atlantische Oceaan. Maar dat is niet de enige storm die hij moet trotseren...

Jody Hedlund heeft het levensverhaal van John Newton zeer boeiend en beeldend weten te beschrijven. Het is Gods grote genade die Hem meerdere malen op wonderlijke wijze heeft doen ingrijpen in het leven van Newton, waardoor John ten slotte radicaal veranderde en zijn leven in dienst van zijn Redder stelde. Over Polly zijn niet veel gegevens bekend. De schrijfster heeft haar echter een grote en welverdiende plek in het verhaal gegeven om te laten zien wat voor een grote zegen zij voor John was.

De geschiedenis wordt verlevendigd door de vele historische feiten en de sprekende schrijfstijl. Achterin het boek kun je extra informatie lezen over Johns leven. 'Een lied in de storm' is een aangrijpend, met vaart geschreven verhaal dat laat voelen en beseffen hoe oneindig groot God in zijn liefde en genade is.


Over de auteur
Jody Hedlund schrijft historische romans met voornamelijk moedige vrouwen in de hoofdrol. Bekende titels zijn onder meer 'Luthers bruid' en de serie 'Bakens van hoop'. Ze baseert haar boeken vaak op waargebeurde verhalen en de levens van vrouwen die echt bestaan hebben. Jody heeft het verlangen om hedendaagse vrouwen te inspireren door de (geloofs)moed van haar personages.

Auteur: Jody Hedlund
Titel: Een lied in de storm
Vertaling van: Newton & Polly
Vertaler: Geraldine Damstra
416 pagina's
Gepubliceerd in 2017
Uitgeverij Kok
ISBN: 978 90 297 2616 0

Geen opmerkingen:

Een reactie posten