donderdag 25 maart 2021

Mindy Starns Clark - De roep van het moeras

Welke geheimen verbergt de donkere bayou?

Miranda Miller is getrouwd, heeft een dochtertje en werkt als restaurateur van kunstwerken. Maar ze is een vrouw zonder verleden. Op haar vijfde werd ze door een tante weggehaald uit de staat Louisiana, en ze herinnert zich niets van haar kindertijd. Nu roept het drassige water van de bayou haar terug - en maakt herinneringen los waar ze jarenlang geen weet van had.

Aan het sterfbed van Willy Pedreaux, huismeester van het familielandgoed in Louisiana, krijgt Miranda verbijsterend nieuws te horen. Ze besluit een tijdje in haar geboorteplaats door te brengen om eindelijk antwoord te vinden op de vraag die ze zo lang heeft verdrongen: wat heeft zich vroeger nu echt afgespeeld? Maar iedere ontdekking leidt weer tot nieuwe raadsels en voor Miranda het weet, raakt ze verwikkeld in een web van familiegeheimen, oude schatten en nieuwe vijanden.

Zo op het oog lijkt de onafhankelijke Miranda Miller een gelukkig leven te leiden. Ze is getrouwd, heeft een dochtertje en een baan in een museum. Een muur van gereserveerdheid belemmerd haar echter een emotionele band aan te gaan met anderen, zelfs met haar man en kind.


Als vijfjarig meisje is Miranda met haar tante naar New York verhuisd. Van de tijd dat ze in Louisiana woonde, kan ze zich niets meer herinneren. Elke keer als ze het onderwerp aansnijdt, weigert haar tante erover te praten. Wat verzwijgt haar tante voor haar? 

Een plotselinge angstaanjagende gebeurtenis doet Miranda meer dan ooit beseffen dat ze terug moet naar haar geboorteplaats, waar ze meer antwoorden hoopt te vinden. Gravend in het verleden dringen flarden van herinneringen zich aan haar op die hevige paniek bij haar veroorzaken. Hoe meer ze te weten komt, hoe meer vragen ze heeft en het gevaar lijkt steeds dichterbij te komen...

Meteen vanaf het eerste hoofdstuk word je meegezogen in het verhaal dat doortrokken is van (familie)geheimen, Cajunmythen en mysterieuze raadsels. De ontdekkingen die Miranda doet tijdens haar zoektocht naar antwoorden maken je als lezer nieuwsgierig en motiveren je om door te blijven lezen.

Hoewel het geloof geen grote rol speelt, wordt de boodschap op een mooie manier verwoord. De karakters komen helaas niet zo sterk uit de verf en blijven nogal oppervlakkig. Ondanks dit mindere facet weet de roman toch tot het einde toe te boeien vanwege de onvoorspelbaarheid, diverse verrassende onthullingen en onheilspellende momenten.

De spanning in het boek is goed opgebouwd met aan het einde een onverwachte climax waarbij alle puzzelstukjes uiteindelijk op hun plek vallen. 'De roep van het moeras' is een spannend en wervelend verhaal over (ver)trouw(en), het zoeken naar je ware identiteit en het vinden van de waarheid.


Over de auteur
Mindy Starns Clark is de bestsellerauteur van meer dan 30 boeken, zowel fictie als non-fictie, en heeft talloze literaire onderscheidingen ontvangen, waaronder twee Christy Awards. Mindy en haar man John hebben twee volwassen dochters en wonen in de buurt van Valley Forge, Pennsylvania.

Auteur: Mindy Starns Clark
Titel: De roep van het moeras
Vertaling van: Whispers of the Bayou
Vertaler: Lia van Aken
368 pagina's
Gepubliceerd in 2011
Uitgeverij Voorhoeve
ISBN: 978 90 297 9628 6

4 opmerkingen:

  1. Ik weet nog dat ik dit geen mooi boek vond. Maar misschien als ik het opnieuw lees, dat ik het dan anders ervaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor uw reactie, Aritha! Het was voor mij de tweede keer dat ik kennis maakte met dit verhaal, nadat ik het jaren geleden voor het eerst las. Ik kan er wel inkomen dat het boek u niet aansprak. De spanning en het mysterie rond alle geheimen hielden mij wel geboeid en de thema's trouw en waarheid spraken me aan. De uitwerking van de karakters vond ik helaas minder geslaagd.

      Verwijderen
    2. Dat van die karakters weet ik niet meer. En dat k het niet mooi vond kan heel erg aan min stemming gelegen hebben hoor. heb jij dat ook wel eens?

      Verwijderen