donderdag 22 juli 2021

Tracie Peterson - Kostbare genade

Meer dan andere vrouwen heeft Grace Martindale in haar leven te maken gehad met tegenspoed en ontbering, en nu haar ouders zijn overleden, zijn haar twee jongere zussen, Hope en Mercy, haar verantwoordelijkheid. Haar besluit om naar het westen te trekken, lijkt een kans om een nieuwe start te maken, maar in plaats daarvan brengt de beslissing Grace in een netelige positie.

Als zendeling dr. Marcus Whitman en zijn vrouw Grace en haar zussen toestemming geven om te overwinteren op hun zendingspost is Grace dankbaar en kort na hun aankomst daar ontmoet Grace pelsjager Alex Armistead. Hoewel hij haar geregeld irriteert, kan ze niet ontkennen dat hij haar ook intrigeert en als de mazelen uitbreken en het leven van de mensen op de zendingspost en van de Cayuse-indianen in de omgeving bedreigen, is het Alex die Grace helpt bij haar werk als geneeskundige.

Wanneer de dood zijn tol begint te eisen, lopen de spanningen tussen de pioniers en de inheemse bevolking op en het duurt niet lang of Grace en iedereen die haar dierbaar is, bevinden zich in een groter gevaar dan ze zich ooit hadden kunnen voorstellen.

'Kostbare genade' is het eerste deel van de serie 'Op de grens van het Wilde Westen' waarin drie zussen - Grace, Hope en Mercy - halverwege de 19e eeuw via de Oregon Trail naar het westen van Amerika trekken om een nieuw leven op te bouwen in Oregon Country.


In deze roman staat de oudste zus Grace centraal. Nadat hun ouders overleden zijn, besluit ze samen met Hope en Mercy de zware en lange tocht naar Oregon Country te ondernemen, waar een oom van hen woont. Als Grace' man onderweg overlijdt, is Grace dankbaar dat zij en haar zussen op de zendingspost van dr. Whitman en zijn vrouw mogen overwinteren. Daar leert ze pelsjager Alex Armistead kennen, een man die dubbele gevoelens bij haar oproept en in alle toonaarden zwijgt over zijn verleden.

Wanneer de mazelen uitbreken, probeert Grace alles te doen wat in haar macht ligt om de zieken te helpen en bij te staan met haar geneeskundige kennis, tot ongenoegen van dr. Whitman. Als blijkt dat er ook besmettingen zijn in de naburige nederzetting van de Cayuse-indianen, wordt de situatie steeds grimmiger, zeker als het aantal doden onder hen stijgt. Voor de mensen op de zendingspost komt het gevaar steeds dichterbij.


Het verhaal speelt zich af in 1848 in het noordwesten van de Verenigde Staten, een tijd waarin de pioniers en indianen op gespannen voet met elkaar leefden. Hoewel die spanningen, de ruige, ongerepte natuur en de historie van feiten en geneeskunde een pakkende basis vormen voor deze roman, viel de uitwerking van het verhaal mij toch wat tegen. Het boek bevat vele (heftige) gebeurtenissen die elkaar snel opvolgen. Hierdoor miste ik gevoel en diepgang; het voelde soms meer als een opsomming van voorvallen dan als een lopend verhaal. Daarnaast vond ik de personages tamelijk oppervlakkig, waardoor ze je niet vertrouwd werden.

Het geloof is door het verhaal heen verweven en Tracie Peterson geeft je levenslessen mee over (Gods)vertrouwen en vergeving. Tevens leer je dat je beter niet weg kunt vluchten voor je verleden, maar er beter aan doet om de confrontatie aan te gaan. In deze roman maak je ook kennis met Hope en Mercy, Grace' jongere zusjes. Het is fijn om hen al wat beter te leren kennen, aangezien zij in de volgende twee delen een grotere rol zullen spelen. Alles bij elkaar genomen is 'Kostbare genade' een aardig en toegankelijk verhaal over moed, vergeving en hoop op een nieuw begin, waar ik echter, zoals ik al eerder aangaf, meer van had verwacht.


Over de auteur
Tracie Peterson is een bestselling auteur in Amerika en heeft inmiddels meer dan 100 boeken op haar naam staan, zowel historische als hedendaagse romans. Met verschillende boeken heeft ze een award gewonnen. Tracie, oorspronkelijk afkomstig uit Kansas, woont samen met haar gezin in Montana en geniet van de tijd die ze doorbrengt met haar familie, met name haar kleinkinderen.

Wil je meer weten over de route die vele pioniers volgden naar het westen van Amerika? De link 'Oregon Trail' leid je naar achtergrondinformatie.

Auteur: Tracie Peterson
Titel; Kostbare genade
Vertaling van: Treasured Grace
Vertaler: Carianne van Holst
Serie: Op de grens van het Wilde Westen 1
323 pagina's
Gepubliceerd in 2017
Uitgeverij de Parel
ISBN: 978 94 924 0809 9

Geen opmerkingen:

Een reactie posten