woensdag 12 januari 2022

Janette Oke & Laurel Oke Logan - Waar moed vereist is

Beth Thatcher heeft haar hele leven doorgebracht in de veilige, comfortabele wereld van haar familie, haar vrienden en de sociale happenings die haar rijke vader mogelijk maakt. Maar Beth zal het allemaal achterlaten om onderwijzeres te worden in het ruige berggebied van West-Canada. Geïnspireerd door haar tante Elizabeth, die een aantal jaren eerder westwaarts ging om les te geven, besluit Beth haar vertrouwen op God te stellen en moedig elke uitdaging aan te gaan.

Maar de omstandigheden in Coal Valley zijn nog beroerder dan ze gevreesd had. Door een recente mijnramp is het dorp in rouw gedompeld en aan de mijnbazen overgeleverd. De kinderen hebben nog weinig scholing genoten en veel plaatselijke bewoners spreken niet eens Engels. Er is zelfs geen echt schoolgebouw. Daar komt bij dat Beth gevoelens krijgt voor twee mannen - allebei van de bereden politie: de één is een oude vriend, de ander een vriendelijke, rustige man die haar meer dan eens te hulp komt.

Ondanks de moeilijkheden is Beth vast van plan een verschil te maken in het afgelegen en achtergebleven dorp. Maar wanneer het schooljaar ten einde loopt en haar zus vanuit het oosten op bezoek komt, wordt ze herinnerd aan alle luxe die ze heeft moeten opgeven. Zal Beth besluiten haar bevoorrechte leven weer op te zoeken?

Elizabeth 'Beth' Thatcher is vastbesloten om in haar tantes voetsporen te treden: naar het westen van Canada afreizen om daar als onderwijzeres aan de slag te gaan. Opgegroeid in gegoede kringen in het oostelijke Toronto zal het voor Beth een grote omschakeling zijn om in het afgelegen en arme Coal Valley les te gaan geven.


Bij aankomst biedt het mijndorpje een troosteloze aanblik: de kleine huizen zijn in (zeer) vervallen staat en behalve een oud café zijn er geen voorzieningen. Beth moet erg wennen aan het primitieve leven, maar ze probeert er het beste van te maken. Ze komt al gauw te weten dat er zich recent een mijnramp heeft voorgedaan waarbij vele mannen het leven lieten. Beth wil graag wat voor de weduwen en hun kinderen betekenen en naast lesgeven bedenkt ze allerlei ideeën om de gemeenschap tot zegen te zijn, hoewel dit soms ten koste gaat van haar broze gezondheid.

Naarmate de tijd verstrijkt, bouwt Beth hechte, waardevolle vriendschappen op die ze niet voor mogelijk had gehouden. Daarnaast maken twee jongemannen, beiden Mountie, gevoelens in haar los die haar in verwarring brengen. Als het einde van het schooljaar nadert, staat Beth voor een aantal moeilijke keuzes.

Leven uit geloof: dat is wat in deze roman, die zich afspeelt aan het begin van de 20e eeuw, centraal staat. Gaandeweg leert Beth, met vallen en opstaan, God steeds meer te vertrouwen en te zoeken naar Zijn plan met haar leven, door te bidden én te luisteren naar wat God tot haar wil zeggen, waar Hij haar heen wil leiden. Het is mooi om te zien hoe Beth zich ontwikkelt tot een zelfstandige, zelfverzekerde en dienende vrouw die de talenten die God haar heeft gegeven wil inzetten ten dienste van anderen.

Ondanks de erbarmelijke omstandigheden van de inwoners van Coal Valley, ademt de roman toch een warme, gemoedelijke sfeer, mede door de innemende personages, die wel wat oppervlakkig blijven. Het verhaal, dat niet altijd even vloeiend verloopt, kabbelt een tijdlang rustig voort, alvorens er wat meer vaart in komt. Het boek heeft een open einde en zal verder gaan in de volgende twee delen van de trilogie rondom Beth Thatcher ('Waar vertrouwen heerst' en 'Waar hoop regeert'). Afgezien van bovengenoemde minpuntjes, is 'Waar moed vereist is' een mooi, eenvoudig en gemakkelijk te lezen verhaal over Godsvertrouwen, overgave, (naasten)liefde, verbondenheid en persoonlijke groei.


Over de auteurs
Bestsellerauteur Janette Oke heeft een grote bijdrage geleverd aan de christelijke boekenbranche. Van haar boeken zijn meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht en haar werk is meermaals bekroond. Haar roman 'When Calls the Heart' vormde de basis voor een tv-serie en de 'Love Comes Softly'-serie is eveneens verfilmd. Janette en haar man Edward wonen in Alberta, Canada.

Laurel Oke Logan, dochter van Edward en Janette Oke, is de auteur van 'Janette Oke: A Heart for the Prairie' en van de roman 'Dana's Valley', die ze samen met haar moeder schreef. Laurel en haar man hebben zes kinderen en zeven kleinkinderen en wonen in Illinois, Verenigde Staten.

Auteurs: Janette Oke & Laurel Oke Logan
Titel: Waar moed vereist is
Vertaling van: Where Courage Calls
Vertaler: Richard Kettmann
Serie: Terug naar het westen van Canada 1
293 pagina's
Gepubliceerd in 2015
Uitgeverij Het Zoeklicht
ISBN: 978 90 645 1209 4

2 opmerkingen:

  1. De boeken van Janet Oke, lees ik graag, maar wel als "bedlectuur", voor het slapen.
    Omdat ik het fijne, ontspannen boeken (qua sfeer) vind, geen al te spannende dingen.
    Ook van de serie de Love Comes Softly-serie heb ik genoten (YouTube).
    Het samen met dochter boek, ben ik nog niet tegengekomen, dank weer voor de tip.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan! Fijn om te horen dat u ook van de boeken van deze schrijfster geniet. Het is inderdaad heerlijk om je 's avonds voor het slapen gaan nog even onder te dompelen in de gemoedelijke sfeer van haar romans.

      Verwijderen