dinsdag 25 januari 2022

Jody Hedlund - Luthers bruid

Een van de indrukwekkendste liefdesverhalen uit de geschiedenis

Het is 1523 en de werken van Maarten Luther hebben zch verspreid tot in abdijen en kloosters. Katharina von Bora is het klooster waar ze woont niet uit geweest sinds ze vijf jaar oud was. Als Luthers woorden haar bereiken, wekken die in haar het verlangen naar een huwelijk en een gezin.

Samen met een paar andere nonnen weet ze te ontsnappen. Luther helpt de vrouwen aan een man, maar Katharina heeft alleen oog voor Luther zelf, die duidelijk maakt dat hij niet wil trouwen. Maar als alles om hen heen verandert en Luthers leven constant gevaar loopt, ziet hij in dat Katharina en hij samen meer kunnen bereiken en vinden ze bij elkaar begrip, steun en liefde.

Maarten Luther: een Duitse theoloog die in 1517 met zijn 95 stellingen de wantoestanden in de Room-Katholieke Kerk aan de kaak stelde. Wellicht heb je wel eens iets over hem gehoord of gelezen en denk je dat een roman waarin hij een hoofdrol speelt niks anders kan zijn dan saai, stoffig en oninteressant. Maar dit boek van Jody Hedlund, de liefdesgeschiedenis van Luther en Katharina, is allesbehalve dat.


De hervormingen van Maarten Luther verspreiden zich steeds verder over Duitsland en bereiken ook het klooster Marienthron in Saksen. De nieuwe inzichten zijn voor Katharina von Bora en enkelen andere nonnen reden om op Paasmorgen 1523 het klooster te ontvluchten en ze vinden onderdak bij Luther in het Zwarte Klooster in Wittenberg.

Alle vrouwen vinden met hulp van Luther uiteindelijk een huwelijkspartner of een thuis bij familie, behalve Katharina. Ondanks dat Luther en Katharina aanvankelijk water en vuur zijn, ontstaat er tussen hen toch geleidelijk aan een band. Maar is die bestand tegen de voortdurende beproevingen en alle gevaren?


Na een ietwat langzame start, die wel spannend begint, ontvouwt zich een meeslepend verhaal over ingrijpende vernieuwingen binnen de Kerk. Je krijgt een goed beeld van de hevige vervolgingen waarmee Luther en zijn aanhangers te maken kregen. Dit alles speelde zich af tegen de achtergrond van de bloedige boerenopstand ten tijde van de Duitse Boerenoorlog.

De schrijfster heeft met de temperamentvolle, opvliegende, maar ijverige Luther en de onafhankelijke, kordate en enigszins trotse Katharina krachtige personages geschetst. Vooral de dialogen tussen Luther en Katharina zijn sterk en vaak vermakelijk om te lezen.

Getrouw aan de vele historische feiten, ten aanzien van zowel gebeurtenissen als personen, heeft Jody Hedlund een wervelend verhaal tot stand weten te brengen die je aandacht weet vast te houden. 'Luthers bruid' is een prachtige roman over afwijzing, miskenning, (geloofs)strijd, volharding en ware liefde aan het begin van de Reformatie.


Over de auteur
Jody Hedlund schrijft historische romans met voornamelijk moedige vrouwen in de hoofdrol. 'Luthers bruid' schreef ze ter ere van 500 jaar Reformatie. Andere bekende titels zijn onder meer de serie 'Bakens van hoop' en 'Een lied in de storm'. Ze baseert haar boeken vaak op waargebeurde verhalen en de levens van vrouwen die echt bestaan hebben. Ze heeft het verlangen om hedendaagse vrouwen te inspireren door de (geloofs)moed van haar personages. Jody is getrouwd en moeder van vijf (jong)volwassen kinderen.

Auteur: Jody Hedlund
Titel: Luthers bruid
Vertaling van: Luther and Katharina
Vertaler: Lia van Aken
414 pagina's
Gepubliceerd in 2016
Uitgeverij Voorhoeve
ISBN: 978 90 297 2515 6

4 opmerkingen: