vrijdag 25 november 2022

Francine Rivers - De schoenendoos

Een bijzonder kerstverhaal & overdenkingen voor de adventstijd

De zesjarige Timmy woont sinds kort in een pleeggezin en heeft een opvallende gewoonte: hij draagt altijd een schoenendoos met zich mee. Iedereen vraagt zich af wat voor bijzonders er toch in die doos kan zitten, maar Timmy geeft altijd hetzelfde antwoord: 'Gewoon wat dingen.' Maar als Kerst dichterbij komt en Timmy een rol mag spelen in het kerstspel van zijn school, neemt hij een beslissing die alles verandert.

Speciaal voor het 25-jarig jubileum verschijnt dit verhaal in een geheel vernieuwde uitgave, uitgebreid met een door Francine Rivers geschreven serie overdenkingen voor de adventszondagen en kerstavond én een originele toegift.

Het is inmiddels (meer dan) vijfentwintig jaar geleden dat 'De schoenendoos' voor het eerst verscheen. Deze volledig hernieuwde en prachtig vormgegeven uitgave bevat naast dit verhaal ook een uitleg van de schrijfster hoe het boek tot stand kwam, handvatten in de vorm van vijf advent-overwegingen om stil te staan bij de ware betekenis van Kerst en het kerstverhaal uit het Evangelie volgens Lukas en Mattheüs. Ten slotte zijn er nog twee speciale 'cadeautjes' toegevoegd.


De novelle neemt je mee in het leven van Timmy O'Neil die als zesjarige jongen al een hoop meetorst. Omdat zijn vader in de gevangenis zit en zijn moeder niet goed voor hem kan zorgen, komt hij bij Mary en David Holmes wonen. Het valt de mensen om Timmy heen op dat hij altijd een schoenendoos met zich meeneemt; waar hij ook is, hij zorgt ervoor dat hij er continu zicht op heeft. Wanneer mensen hem vragen wat erin zit, geeft Timmy steevast hetzelfde antwoord: 'Gewoon wat dingen'. Als Timmy mee mag spelen in de kerstvoorstelling van zijn school, gebeurt er iets dat niemand had verwacht.

Met deze schitterende en ontroerende vertelling weet de auteur een gevoelige snaar te raken. En dat niet alleen: het zet je tegelijkertijd aan het denken. Timmy kan ons veel leren over onze eigen relatie met God en hoe we die verdieping kunnen geven. Durven we Hem voldoende te vertrouwen om onze zorgen met Hem te delen? En danken we de Heer ook voor de zegeningen die Hij ons geeft? Kortom, 'De schoenendoos' is een sfeervolle novelle met een boodschap om nog wat langer over te mijmeren.


Verder is in dit boek, zoals ik al noemde, een aantal overdenkingen opgenomen die je op de adventszondagen en Kerstavond kunt lezen. De stukjes van advent hebben elk een eigen thema: hoop, liefde, vreugde en vrede. Francine Rivers heeft de tekst geschreven vanuit het perspectief van God zelf - als een brief van Hem aan jou - waardoor de woorden rechtstreeks tot je hart spreken. Aan het einde van elke week wordt er een gebed aangereikt en een selectie Bijbelteksten genoemd waar de schrijfster gebruik van heeft gemaakt. Deze reeks overwegingen zullen je helpen om je in de (drukke) adventstijd te bezinnen op het grote wonder van Kerst: dat Jezus de Gezalfde als mens naar de wereld kwam om redding te brengen.

Dit mooie exemplaar van 'De schoenendoos' is zowel hartverwarmend als inspirerend en zeer geschikt om elk jaar opnieuw rondom Kerst te lezen, als nieuwe traditie voor jezelf of in je gezin.


Over de auteur
Francine Rivers was van 1976 tot 1985 een succesvol auteur op de algemene markt en won diverse prijzen voor haar boeken. Hoewel ze christelijk werd opgevoed, kwam ze pas later tot levend geloof. Vervolgens schreef ze 'Bevrijdende liefde', een hervertelling van het Bijbelverhaal van Hosea en Gomer. Sindsdien verschenen er diverse christelijke romans van haar hand, zoals 'Verdwaalde ster', 'De laatste zondeneter' en 'Het meesterwerk'. Door haar schrijven verstevigt Francine haar relatie met God en ze verlangt ernaar door haar werk God te eren voor alles wat Hij in haar leven doet en heeft gedaan. Francine woont samen met haar man in het noorden van Californië en ze genieten van de tijd die ze doorbrengen met hun kinderen en kleinkinderen. 

Auteur: Francine Rivers
Titel: De schoenendoos
Vertaling van: The Shoe Box
Vertalers: Paul de Gier en Linda Jansen
96 pagina's
Gepubliceerd in 2019
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 2876 8

2 opmerkingen:

  1. Wauw! Wat een prachtige recensie heb je geschreven! Wat mooi! Je wilt gelijk het boek lezen, dank je wel Esther!!


    BeantwoordenVerwijderen