dinsdag 15 november 2022

Kelli Stuart - Mijn leven liep anders

Een aangrijpende roman, gebaseerd op waargebeurde verhalen. Ervaar de tragedie van de Tweede Wereldoorlog in de Oekraïne door de ogen van vier personages, die hetzelfde verhaal vanuit verschillend perspectief meemaken.

Luda heeft haar moeder nooit gekend. Haar alcoholistische vader laat soldaten hun gang gaan en Luda wordt ongewenst zwanger van een kind van de vijand. Zal zij ooit de verlatenheid en de pijn kunnen overwinnen?
Ivan wordt ten onrechte aangezien voor een Jood. Met 34.000 andere mannen, vrouwen en kinderen wordt hij opgesteld aan de rand van het ravijn van Babi Jar en neergeschoten. Hij overleeft, maar niet zonder verwoestende gevolgen.
Maria is pas veertien als het bombardement op Kiev begint en niet veel ouder wanneer ze gedwongen wordt om te werken in een Duits werkkamp. Ze moet vechten om te overleven en terug te keren naar haar geliefde Oekraïne.
Frederick is trots dat hij zijn Führer in de SS mag dienen. Een blind vertrouwen in de idealen van het nazisme en de drang om te voldoen aan de verwachtingen van zijn veeleisende vader slepen hem naar de afgrond.

Alvorens dit boek tot stand kwam, heeft Kelli Stuart maar liefst vijftien jaar onderzoek gedaan, onder meer door een rondreis door Oekraïne te maken. Op basis van deze grondige research baseerde ze haar roman.


Het verhaal - dat begint in 1941 en eindigt met een epiloog in 1947 - wordt vertelt door de ogen van vier hoofdpersonen die elk de tragedie van de Tweede Wereldoorlog in Oekraïne op hun eigen manier beleven:
  • De zestienjarige Luda, halfwees, heeft het allesbehalve gemakkelijk met haar alcoholistische vader. Wanneer ze door drie Duitse soldaten wordt verkracht en zwanger blijkt te zijn, stort haar wereld in.
  • Ivan woont met zijn gezin in Kiev. Hij probeert te voorkomen dat zijn Joodse buren door de nazi's zullen worden afgeslacht bij het ravijn van Babi Jar, net buiten de stad. Maar het gaat mis en hij overleefd het bloedbad zelf ternauwernood. Zal hij ooit bevrijding vinden uit de diepe duisternis die hem gevangen houdt?
  • Maria, de veertienjarige dochter van Ivan, wordt gedwongen tewerkgesteld in een Duits werkkamp. De erbarmelijke omstandigheden aldaar stellen haar zwaar op de proef. Zal ze ooit terugkeren naar haar geliefde thuisland?
  • Frederick heeft maar één doel in zijn leven: ervoor zorgen dat zijn kritische vader, die een hoge positie heeft binnen het naziregime, trots op hem kan zijn. Nu hij als SS-er in Kiev gestationeerd is, zal hij moeten bewijzen wat hij waard is. Twijfels en onzekerheid beginnen echter steeds meer aan hem te knagen.


Deze roman heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Dat komt onder andere doordat het zeer aangrijpend en hartverscheurend is, zeker als je bedenkt dat de gebeurtenissen op waarheid berusten, maar ook vanwege het feit dat het zó boeiend en treffend is geschreven dat het aan je blijft trekken en je niet anders kan dan blijven lezen totdat je de laatste bladzijde hebt omgeslagen.

De gedachten en gevoelens van de sterke, uitgediepte en echte personages (wier levens (deels) met elkaar verbonden raken) worden uitvoerig onder woorden gebracht en verlevendigen (de rauwheid van) het verhaal. Het is interessant om de Tweede Wereldoorlog eens te bezien vanuit de Sovjet-Unie, en specifieker Oekraïne. (De bombardementen en bezetting destijds zijn vandaag de dag weer pijnlijk actueel.)

Dwars door de afschuwelijke jaren van dood en verderf, glinstert er ook hoop en liefde door het boek heen, dat een bron van licht en kracht is in de lange, duistere periode. Daarnaast zijn er ook veel mooie levenslessen in verweven.

'Mijn leven liep anders' is een oorlogsroman vol hartzeer, moed, vergeving en bevrijding die na de laatste pagina nog lang blijft nagalmen. Een geweldig groots debuut!


Over de auteur
Kelli Stuart is schrijfster en verhalenverteller in hart en nieren. Ze is afgestudeerd aan de Baylor University met een graad in professioneel schrijven (Engels) en een minor in de Russische taal. In 2016 debuteerde ze met deze roman, 'Mijn leven liep anders' (vertaling van 'Like a River from its Course'), en won daarmee de ACFW Carol Award voor beste historische fictie. Dit jaar verscheen de Nederlandse vertaling van 'The Master Craftsman', genaamd 'Het verborgen ei'. Ze is tevens een bekend blogger en het gezicht achter de blog 'Minivans Are Hot'. Ze heeft veel gereisd en heeft een gave voor talen, waardoor ze zich gauw op haar gemak voelt in andere culturen. Kelli woont samen met haar man en vijf kinderen in Tampa, Florida.

Auteur: Kelli Stuart
Titel: Mijn leven liep anders
Vertaling van: Like a River from Its Course
Vertaler: Eveline de Boer-van Vliet
427 pagina's
Gepubliceerd in 2018
Uitgeverij Den Hertog
ISBN: 978 90 331 2947 6

2 opmerkingen:

  1. Bedankt voor je goede recensie. Wat heeft ze hier lang onderzoek naar gedaan zeg! Ik wil het wel lezen maar soms heb ik geen zin in moeilijk verhalen die me treurig maken. Hir zit dus wel iets van hoop in, Esther?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel, Aritha! Dat begrijp, dat heb ik soms ook. Ja, er is wel hoop en liefde door het verhaal heen verweven, maar ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat het verhaal (op bepaalde momenten) zeer schrijnend en heftig is.

      Verwijderen