1946. Imogene Grayson werkt in een beautysalon en droomt ervan om naar Hollywood te vertrekken. Maar wanneer ze het lichaam van haar zus Hazel op zolder vindt, staat haar leven op zijn kop. Ze is vastbesloten de politie te helpen om de dader te vinden, maar haar bemoeienis met de zaak wordt niet gewaardeerd. Langzaam maar zeker raakt het onderzoek in de vergetelheid...
Heden. Aggie Dunkirk trekt tijdelijk in bij haar excentrieke grootmoeder en vindt een baan als secretaresse bij een begraafplaats, waar ze moet samenwerken met een raadselachtige archeoloog. Samen ontdekken ze een misdaad die sommigen koste wat kost verborgen willen houden. Zelfs als dat betekent dat Aggie uit de weg moet worden geruimd.
Heden, Mill Creek, Wisconsin. Makelaar Aggie Dunkirk is ontslagen en besluit in te gaan op de brief van haar eigenaardige oma 'Mumsie' die aangeeft dat ze hulp nodig heeft. Aangezien er niet veel werk is in het kleine stadje, moet Aggie genoegen nemen met een baan als secretaresse op de plaatselijke begraafplaats waar ze assistentie krijgt van de ondoorgrondelijke, maar knappe archeoloog Collin O'Shaughnessy. Vanaf haar aankomst in Mill Creek stapelen vreemde, verontrustende gebeurtenissen zich op en voor Aggie het goed en wel doorheeft raakt ze verzeild in een situatie die steeds grimmiger wordt.
De vondst van een skelet, een oud poppenhuis waarin een moord in scène is gezet en lugubere pakketjes: zaken waar Aggie mee te maken krijgt zodra ze bij haar grootmoeder intrekt. Met deze en andere ingrediënten heeft Jaime Jo Wright een spannende roman weten te creëren die je volledig in zijn greep houdt.
Het verhaal wordt afwisselend vertelt vanuit het gezichtspunt van Imogene (1946) en Aggie (heden). Als mede-detective graag je, na een enigszins onduidelijk begin, mee in het verleden om de waarheid boven tafel te krijgen: wie heeft zeventig jaar geleden Hazel Grayson vermoord? De plotwendingen zijn verrassend en de personages sterk en interessant.
Naast het onderzoek, dat meer vragen dan antwoorden oplevert, neemt rouw ook een grote plaats in het verhaal in. De schrijfster verwoordt hoe intens en allesoverheersend verdriet kan zijn, hoe verlammend en verwoestend de pijn om het gemis, als een onuitwisbare stempel op je ziel. En tevens dat het belangrijk is om deze gevoelens toe te laten, om werkelijk te rouwen. Tegelijkertijd is er de hoopvolle boodschap dat er één Iemand is Die de gapende leegte op kan vullen, Hij Die de hoop zelf is. Dit thema vond ik echt van toegevoegde waarde.
'De kamer met de gesloten deur' - dat uitstekend is vertaald! - is een boeiende detective over gerechtigheid en rouwverwerking met thrillerachtige elementen, waardoor het bij vlagen zinderend en onheilspellend is. Een boek doortrokken van mysterie en geheimen dat de lezer tot het laatst aan toe in spanning houdt!
Over de auteur
Jaime Jo Wright leest en schrijft graag fictie met elementen van mysterie, geloof en romantiek. Met haar debuut 'The House on Foster Hill' (niet vertaald in het Nederlands) won ze een Christy Award en meerdere romans die volgden vielen in de prijzen. 'De kamer met de gesloten deur' is het eerste boek van haar hand dat in het Nederlands is verschenen en was in 2020 finalist bij de Christy Awards. Jaime Jo woont samen met haar man en twee kinderen in Wisconsin, Verenigde Staten.
Benieuwd naar deze spannende detective? Bekijk hieronder alvast de boektrailer.
Auteur: Jaime Jo Wright
Titel: De kamer met de gesloten deur
Vertaling van: Echoes among the Stones
Vertaler: Gerda Lok-Bijzet
398 pagina's
Gepubliceerd in 2020
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3021 1
Dit klinkt als een boek voor mij. Ik zet 'm op mijn lijst.
BeantwoordenVerwijderenToen ik dit boek las, moest ik gelijk aan jou denken! Ik verwacht dat je deze detective wel zult kunnen waarderen.
Verwijderen