zaterdag 14 januari 2023

Susie Finkbeiner - En verlos ons van het stof


Niet je afkomst
bepaalt wie je bent...

Oklahoma, 1935. De tienjarige Pearl Spence is een speels meisje met veel fantasie. Daarmee slaat ze zich door het leven in het door armoede en ziedende stofstormen geteisterde Red River. Haar vader, sheriff Spence, is een baken van rust in de stad en ze is er trots op zijn dochter te zijn.

Dan komt er een man in Red River wonen die het op Pearl lijkt te hebben gemunt. Als hij een schokkend geheim onthult, zakt de bodem onder Pearls bestaan weg. Als dit waar is, wie is ze dan eigenlijk?

In het midden-westen van de Verenigde Staten woedden in de jaren '30 hevige stofstormen. Ook de staat Oklahoma werd zwaar getroffen. Dit verhaal, dat zich afspeelt in 1934, neemt je mee naar Red River waar de tienjarige Pearl Spence samen met haar ouders en zus woont. Zo goed en zo kwaad als het gaat proberen ze zich door de tegenslagen heen te worstelen.


Op een dag stapt er een vreemdeling uit de trein die Pearl angst aanjaagt. Wie is deze man en waarom zoekt hij haar steeds op? Wanneer hij ontstellende informatie met haar deelt, verandert haar leven voorgoed.

In deze indringende roman wordt door de ogen van Pearl het harde leven geschetst van het stadje Red River in de tijd van de Grote Depressie. Op meeslepende, zintuiglijke wijze brengt de auteur het schrijnende tafereel tot leven: de aanhoudende droogte, het onbedwingbare stof en de armoede.

Je wordt als vanzelf onderdeel van het liefdevolle gezinsleven van de familie Spence. Het omzien naar anderen loopt daarnaast als een rode draad door het boek heen. Verschillende heftige gebeurtenissen hebben een enorme impact op Pearl, haar familie en de dorpelingen. Het toont de pijn van het leven en de uitwerking die dat heeft en daarnaast het leed en de gevolgen van de keuzes die we maken.

Dit eerste deel van een serie over Pearl Spence laat zien hoe mensen onder de meest erbarmelijke omstandigheden wisten te overleven. 'En verlos ons van het stof' - dat qua stijl vergelijkbaar is met 'Dochterlief' van Chris Fabry - is haast tastbaar en weet doeltreffend je hart te raken. Een krachtig, rauw en emotioneel verhaal vol moed, spanning en veerkracht ten tijde van de Dust Bowl. Van harte aanbevolen!


Over de auteur
Susie Finkbeiner schrijft romans met pit, maar laat met haar verhalen ook de kwetsbare kant van mensen zien. Ze is vrijwilligster bij de Ada Bible Church in Grand Rapids (Michigan) en spreekt op retraites en vrouwenevenementen. Susie en haar man hebben drie kinderen en wonen in West Michigan, Verenigde Staten.

Auteur: Susie Finkbeiner
Titel: En verlos ons van het stof
Vertaling van: A Cup of Dust
Vertaler: Connie van de Velde
Serie: The Pearl Spence Series 1
347 pagina's
Gepubliceerd in 2017
Uitgeverij Mozaïek
ISBN: 978 90 239 9698 9

5 opmerkingen:

  1. Ik vond dit zo'n mooi boek. Ook omdat het een stukje geschiedenis beschrijft waar je niet heel veel van leest. Hoewel ik pas ergens zag dat er nog een roman over dit onderwerp verschijnt binnenkort.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, zo'n prachtig verhaal hè! En inderdaad over een onbekend stukje van de Amerikaanse geschiedenis. Ken je het tweede deel ('Het spoor naar huis') ook? Helaas is het laatste deel van de serie nooit vertaald. Dat klopt, de roman 'Sterrenregen' van Jennifer Wright - die deze maand is verschenen - gaat ook over dit onderwerp.

      Verwijderen
    2. Ja, het tweede deel heb ik ook gelezen. En inderdaad jammer dat het laatste deel niet vertaald is.

      Verwijderen
  2. 'k Heb het ook gelezen en ook Spoor naar huis, heel mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een schitterend boek hè! Ben heel benieuwd naar het tweede deel!

      Verwijderen