vrijdag 10 februari 2023

Amanda Cox - Perikelen om de oude kruidenierswinkel

Heden. Sarah Ashby keert terug naar haar ouderlijk huis, vastbesloten om eindelijk haar droom te verwezenlijken om samen met haar moeder en grootmoeder het familiebedrijf te runnen. Als haar moeder, Rosemary, haar echter vertelt dat de oude kruidenierswinkel gaat sluiten, bedenken Sarah en haar grootmoeder, Glory Ann, een plan om de winkel te redden. Maar Rosemary wil absoluut niet dat haar dochter in haar voetsporen treedt. Ze heeft haar redenen - maar ze zal zeker nooit de echte onthullen.

1965. Glory Ann bekent aan haar familie dat ze zwanger is van haar overleden verloofde. Ze wordt onder druk gezet om een schijnhuwelijk met een winkelier aan te gaan om zo de reputatie van haar familie te behouden. Glory Ann zweert nooit meer lief te hebben. Maar sommige beloften worden niet zo gemakkelijk nagekomen als ze zich had voorgesteld.

1965, Humboldt, Tennessee. Glory Ann en haar verloofde Jimmy zullen binnenkort in het huwelijk treden en ze kijken uit naar een gelukkige toekomst samen. Hun droom spat echter plotseling uiteen wanneer Jimmy wordt opgeroepen voor de strijd in Vietnam en het thuisfront na korte tijd bericht krijgt dat hij is gesneuveld.


Als Glory Ann ontdekt dat ze Jimmy's kind verwacht, zetten haar ouders - om hun reputatie als domineesechtpaar te redden - haar voor het blok om te trouwen met een kennis van de familie, een wildvreemde man die een kruidenierswinkel runt. Zal ze ooit weer geluk kennen in haar leven nu ze zo verteerd wordt door verdriet?

Heden, Brighton, Tennessee. Na een heftige gebeurtenis besluit Sarah Ashby terug te keren naar haar geboorteplaats. Misschien dat ze hier tot rust kan komen en haar gedachten op een rijtje krijgen. Wanneer ze verneemt dat haar moeder de kruidenierswinkel wil verkopen, slaat ze samen met haar oma Glory Ann de handen ineen om de geliefde winkel te redden. Is er daarnaast ook familiehereniging mogelijk als lang bewaarde geheimen aan het licht komen?

In dit verhaal staan drie generaties vrouwen in de schijnwerpers die vastzitten in geheimen en onuitgesproken verlangens. Amanda Cox laat je de nostalgische sfeer proeven van een gemoedelijk plattelandsstadje in Tennessee, waar de mensen elkaar kennen en het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. De korte hoofdstukken wisselen tussen heden en verleden (van de jaren '60 tot '90) en de tijdlijden komen aan het einde op een mooie manier samen.


Het wordt pijnlijk duidelijk dat dingen voor elkaar verzwijgen en willen beslissen - ook al is het om de ander te beschermen - niet de juiste weg is. Geheimen kunnen een geheel eigen leven gaan leiden en mensen mijlenver uiteen drijven. Het kan verdriet, schuldgevoelens en spijt met zich meebrengen dat beklemmend kan voelen. De auteur wijst in haar boek op het belang van openheid en eerlijkheid, want daarmee is er een weg naar bevrijding en heling en een opening om werkelijk te leren liefhebben.

'Perikelen om de oude kruidenierswinkel' is (hoewel het af en toe wat neigt naar breedsprakigheid) een prachtige, met gevoel geschreven familieroman over geheimen, rouw en boetedoening waarin ook de mooie (christelijke) boodschap van de kracht van vriendelijkheid, waarheid en vergeving naar voren komt. Een verhaal van hoop en genezing dat ik met veel plezier heb gelezen!


Over de auteur
Amanda Cox is blogger en werkt voor een nationale non-profit jongerenorganisatie, maar haar eerste liefde is communiceren door middel van verhalen. Ze heeft een bachelor in theologie en een master in professionele counseling. Haar studies en haar interacties met gekwetste families stellen haar in staat om multidimensonale karakters te creëren waarin lezers zich zullen herkennen. Eerder verscheen haar debuut 'Waar is mijn thuis', waarmee ze een Christy Award in de wacht sleepte en dat uitgeroepen werd tot roman van het jaar. Amanda woont met haar man en hun drie kinderen in Tennessee, Verenigde Staten.

Bekijk hieronder de boektrailer om alvast wat van de sfeer te proeven.


Auteur: Amanda Cox
Titel: Perikelen om de oude kruidenierswinkel
Vertaling van: The Secret Keepers of Old Depot Grocery
Vertaler: Gerrit Veldman
336 pagina's
Gepubliceerd in 2022
Uitgeverij Het Zoeklicht
ISBN: 978 90 645 1377 0

4 opmerkingen: