dinsdag 14 februari 2023

Wanda E. Brunstetter - De zoektocht

Kan een hart dat verscheurd werd door afwijzing
ooit weer liefhebben?

Titus Fisher neemt nogal eens een verkeerde beslissing. Toen hij in Pennsylvania woonde, viel hij voor het verkeerde meisje. Ze brak zijn hart. Na zijn verhuizing naar Kentucky lacht het leven hem weer toe. Hij vindt een nieuwe baan die hem veel voldoening geeft en kan zijn verdriet vergeten. Totdat hij een meisje leert kennen dat sprekend lijkt op zijn vroegere vriendin...

Suzanne Yoder is geen traditioneel Amish meisje. Ze doet haar best om te voldoen aan het ideaal van haar omgeving, maar haar interesse voor hout bewerken wordt niet gewaardeerd in de gemeenschap waarin de vrouw het huishouden hoort te bestieren. Ze vraagt zich af of de nieuwkomer daar verandering in kan brengen.

Wanneer zijn relatie op de klippen loopt, besluit Titus Fisher Pennsylvania te verlaten en te verruilen voor Kentucky om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Hij heeft een baan gevonden als timmerman bij Isaac Yoder en hij heeft het er al spoedig naar zijn zin. Het enige dat hem zorgen baart, is het feit dat de kleindochter van zijn werkgever, Suzanne, sprekend op Phoebe lijkt, zijn ex-vriendin. Hoe kan hij ooit verder met zijn leven als hij voortdurend geconfronteerd wordt met pijnlijke herinneringen?


Suzanne Yoder heeft een passie voor houtbewerking; haar familie vindt het echter een mannenberoep. Een Amish-vrouw hoort volgens hen zorg te dragen voor het huishouden en te koken - zeker met het oog op het aangaan van een huwelijk - maar Suzanne denkt daar anders over; bovendien vindt ze eten bereiden helemaal niet leuk. Nu ze bijna drieëntwintig is, verwacht ze niet dat ze ooit nog zal trouwen, en helemaal niet met Titus Fisher die sinds zijn aankomst zo vreemd tegen haar doet. Maar misschien is hij wel de aangewezen persoon die haar kan helpen om haar liefdesvak uit te kunnen oefenen.

In dit eerste deel van de Amish-serie 'Het land van morgen' maak je kennis met Titus Fisher. Hij is de jongste van een tweeling uit het tweede huwelijk van zijn ouders en spiegelt zich aan de 'successen' van zijn broer. Naast de pijn om het verlies van zijn vriendin, drijft ook zijn onzekerheid hem naar Kentucky; hij wil zelfstandiger worden en ontdekken wie hij werkelijk is en hij heeft het gevoel dit thuis bij zijn ouders in Pennsylvania niet te kunnen.


Suzanne Yoder is anders dan andere jonge vrouwen binnen de gemeenschap. Ze is niet gefocust op trouwen en een gezin stichten, hoewel ze stiekem hoopt dat het haar ook ooit ten deel zal vallen. Dat ze als Amish-vrouw geniet van het bewerken van hout, vissen en dwalen door de bossen maakt haar tot een interessant personage.

De wijze waarop de Amish leven wordt duidelijk weergegeven: de alledaagse bezigheden in en om het huis, de zang- en kerkbijeenkomsten, maar ook de kledingstijl en regels die gebruikelijk zijn komen aan bod. Het verhaal kabbelt grotendeels voort; er gebeurt vrij weinig en daarnaast is er niet echt diepgang. Toch is het wel een leuk (voorspelbaar) boek om te lezen, vooral vanwege de thema's, de verbondenheid en de rust.

'De zoektocht' - een toepasselijke titel voor het (her)ontdekken van je talenten, jezelf en God - is een zeer toegankelijk geschreven en ongecompliceerde Amish-roman over zelfontplooiing, de groei naar volwassenheid en liefde dat met name fans van dit genre aan zal spreken.


Over de auteur
Wanda E. Brunstetter is een bekroonde Amerikaanse auteur van meer dan honderd boeken. Ze wordt beschouwd als één van de grondleggers van het Amish-fictiegenre. Wanda's fascinatie voor de Amish-cultuur komt voort uit het feit dat haar man opgroeide binnen een Mennonieten-gemeenschap. Naast schrijven houdt Wanda onder meer van fotografie, tuinieren en tijd doorbrengen met familie en Amish-vrienden. Tevens is ze een professioneel poppenspeelster en buikspreekster. Wanda, woonachtig in de staat Washington, is getrouwd met Richard en samen hebben ze twee volwassen kinderen, zes kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

Auteur: Wanda E. Brunstetter
Titel: De zoektocht
Vertaling van: The Journey
Vertaler: Marianne Grandia
Serie: Het land van morgen 1
352 pagina's
Gepubliceerd in 2013
Uitgeverij De Groot Goudriaan
ISBN: 978 90 886 5273 8

4 opmerkingen:

  1. Ik ben dol op de boeken over de Amish. Bij deze ben ik wel even huiverig bij het zien van al die personages in de stamboom. Dat lijkt me best ingewikkeld om te kunnen volgen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind Amish-romans ook altijd leuk om te lezen. Die stamboom is waarschijnlijk toegevoegd met het oog op de hele serie: in elk van de drie boeken staat éên van de leden van het gezin centraal. Het is overigens niet zo dat alle namen in het verhaal voorkomen, maar een enkeling. Het is daarom goed te volgen.

      Verwijderen
  2. Mooi, weer een serie, ik houd daar van.
    En wat je zegt in je antwoord aan Naomi, dat is ook al aantrekkelijk, dus...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, ik houd ook van series! Ik denk dat je dit boek wel mooi zult vinden.

    BeantwoordenVerwijderen