vrijdag 24 februari 2023

Julie Cantrell - Vederlicht

'Het maakt niet uit hoe groot ze zijn, of welke vorm of kleur ze hebben - veren zijn allemaal hetzelfde. Ze zijn zacht, teer. Maar ze hebben een verborgen eigenschap: ze zijn ijzersterk.'

Als Amanda Salassi als begeleidster meegaat met het schoolreisje van haar twaalfjarige dochter Ellie, wordt haar grootste angst bewaarheid: Sarah, de beste vriendin van haar dochter, verdwijnt spoorloos in het moerasland van Louisiana.

Amanda's wereld stort binnen korte tijd volledig in. Het kost het uiterste van haar krachten om niet in wanhoop ten onder te gaan. De niet-aflatende zoektocht naar Sarah wordt voor Amanda tegelijkertijd een persoonlijke zoektocht naar hoop en zin in tijden van ondraaglijk verdriet en verlies.

Walker, Louisiana. De twaalfjarige dochters van Amanda en Beth zijn van kleins af aan al beste vriendinnen. Ellie en Sarah zijn geboren op dezelfde dag en werkelijk onafscheidelijk. Om die reden worden de vrolijke meisjes menigmaal voor zusjes aangezien.

Een schoolreisje naar New Orleans eindigt in een vreselijk drama als Sarah in een onbewaakt ogenblik plotseling verdwijnt. Een grote zoekactie wordt op touw gezet om haar te vinden en vele vrijwilligers slaan de handen daarbij ineen.


Amanda voelt zich enorm verantwoordelijk voor de vermissing van Beths dochter en de bodem slaat volledig onder haar weg. Wanneer de zoektocht naar Sarah voortduurt, probeert Amanda haar weg en de zin van haar bestaan te vinden in een wereld vol van lijden.

Het zal één van je ergste nachtmerries zijn: een kind kwijtraken dat aan jouw zorg was toevertrouwd. Welke immense impact dit heeft op de (dichtste) naasten van Sarah - met name op Amanda en haar gezin - komt uitgebreid aan bod: schuldgevoelens, vechten tegen de wanhoop die je dreigt te verstikken, depressie, het uiteenvallen van een gezin en verlies (van geloof).

Er wordt ruim aandacht besteed aan al het werk dat verzet wordt om Sarah te vinden. Daarnaast heeft de schrijfster de orkaan Katrina een plek in dit verhaal gegeven; het is mooi en treffend om de parallel te zien met de innerlijke 'orkaan' die woedt bij de mensen die getroffen zijn door de tragedie van Sarahs ontvoering.

'Vederlicht' is echter niet enkel afschuwelijk en deprimerend. Het laat zien dat er te midden van de inktzwarte duisternis een vonk van licht en hoop is, dat we geliefd en waardevol zijn. Deze psychologische roman getuigt van moed, (geloofs)vertrouwen en veerkracht ten tijde van onmetelijk verdriet en pijn. Een aangrijpende en tegelijk prachtige vertelling die je niet snel loslaat.


Over de auteur
Julie Cantrell is een meervoudig bekroonde Amerikaanse bestsellerauteur. Haar oeuvre varieert van fictie en non-fictie tot prentenboeken voor kinderen. In Nederland verschenen eerder de historische romans 'Het lied van de bomen' en 'Dans van de bergen'. Naast schrijven werkt Julie met mensen die een misbruikverleden hebben, zet ze zich in voor alfabetisering en is ze lid van organisaties die de kracht van verhalen van vrouwelijke auteurs promoten. Verder is ze onder meer redacteur, verhalencoach en gediplomeerd logopediste en natuuronderzoeker. Momenteel schrijft, coacht en redigeert Julie fulltime vanuit haar huis in Houston, Texas.

Auteur: Julie Cantrell
Titel: Vederlicht
Vertaling van: The Feathered Bone
Vertaler: Roeleke Meijer-Muilwijk
415 pagina's
Gepubliceerd in 2016
Uitgeverij Mozaïek
ISBN: 978 90 239 9672 9

2 opmerkingen:

  1. Lastig. Hij klinkt heel mooi, maar ik weet niet zeker of het iets voor mij is. En aangezien ik de C al heb voor mijn alfabetchallenge, sla ik 'm voor nu even over;).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan 'm altijd later nog eens lezen, ik denk dat je deze roman wel mooi zult vinden. Ik had de 'C' van de leeschallenge ook al, maar wilde deze graag een keer lezen omdat het boek al langere tijd in mijn boekenkast stond. ;)

      Verwijderen