woensdag 24 mei 2023

Laura Frantz - De lady in de toren

Wanneer de vader van Lady Blythe Hedley in 1715 wordt uitgeroepen tot vijand van de Kroon, moet ze onderduiken in de toren van Wedderburn Castle in Schotland. Maar in een huis met zeven zonen en vele bedienden blijft haar aanwezigheid niet lang geheim.

Vlak nadat landheer Everard Hume zijn vader heeft verloren, staat Lady Blythe voor zijn poort. Hij heeft zijn handen vol aan een broer die zich in gevaarlijke politieke bochten wringt, een broertje dat sturing nodig heeft na het overlijden van hun vader en een kasteel dat hij moet onderhouden. Het zou voor iedereen beter zijn als de lady het kasteel verlaat.

Lady Blythe bevindt zich al snel in een wervelwind van intrige, ambitie en snel wisselende bondgenootschappen. Niet alleen haar fortuin en toekomst, maar ook haar leven staat op het spel.

1715, Groot-Brittannië. Lady Blythe Hedley - dochter van de hertog van Northumbrië - met halsoverkop haar geliefde thuis verlaten. Haar vader moet onderduiken vanwege zijn steun aan de Jacobieten, waarmee hij zich een vijand toont van de Engelse Kroon. Ze reist af naar het Schotse Wedderburn Castle, waar ze niet bepaald gastvrij ontvangen wordt. Om haar verblijf zo lang mogelijk geheim te houden, wordt ze ondergebracht in de toren.


Lord Everard Hume heeft veel aan zijn hoofd: zijn vader is onlangs overleden, zijn broer leidt een liederlijk leven en hij maakt zich zorgen om de jongste telg van het gezin wiens gezondheid broos is. Om nog maar te zwijgen over de vele taken die het besturen van het landgoed met zich meebrengt. Onderdak en bescherming bieden aan lady Hedley, een Saksische nog wel, is wel het laatste wat hij wil, maar zijn vader heeft toestemming gegeven. Hij zal er het beste van moeten maken.

Geruchten over een mogelijke opstand tegen de Engelse koning worden steeds heviger. Kunnen lady Hedley en de nieuwe landheer hun verschillen opzijzetten nu het gevaar heel dichtbij komt?

Begin 18e eeuw was een roerige tijd in het Verenigd Koninkrijk. De protestantse Hannoveraanse George I besteeg in 1714 de Engelse troon. De katholieke koning Jacobus II was jaren eerder verstoten. Zijn zoon, die in Frankrijk verbleef, wilde de troon heroveren, met steun van de Jacobieten die het oorspronkelijke koningshuis Stuart trouw bleven. In 1715 werd een opstand realiteit.

Laura Frantz heeft historische feiten en gebeurtenissen vakkundig met fictieve elementen weten samen te voegen tot een boeiend geheel. De vele details en beschrijvingen maken het begin van het verhaal wat breeksprakig, waardoor het even duurt voordat het je weet te pakken; toch is deze uiteenzetting - tot op zekere hoogte - nodig om de verhaallijn goed te kunnen volgen.

Verschillen in geloofsleer/-beleving en op politiek gebied spelen een centrale rol en laten de spanning stijgen. De uitgediepte personages zijn interessant en de fraai afgeschilderde ruige Schotse Laaglangen maken de sfeer compleet.

'De lady in de toren' is een intrigerende Schotse roman over een woelig stukje geschiedenis waarin vijandschap, loyaliteit, (ver)trouw(en) en liefde de boventoon voeren. Een enerverend avontuur!


Over de auteur
Laura Frantz is opgegroeid in Kentucky waar ze speelde in de bossen en rivieren die ze in haar historische romans beschrijft. Ze heeft een voorliefde voor de 18e eeuw en haar familiegeschiedenis is een belangrijke bron van inspiratie voor haar. Ze startte haar schrijfcarrière met het debuut 'De pioniersdochter', waarna er vele romans volgden, waaronder 'De bijenkoningin' (die zich net als 'De lady in de toren' in Schotland afspeelt) en 'Een ongewone vrouw'. Naast schrijven houdt ze van lezen, tuinieren, koken, lange wandelingen en reizen. Laura en haar man hebben twee volwassen kinderen en wonen in de staat Washington.

Auteur: Laura Frantz
Titel: De lady in de toren
Vertaling van: The Rose and the Thistle
Vertaler: Petra Butler-de Vries
430 pagina's
Gepubliceerd in 2023
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3406 6

Dit recensie-exemplaar heb ik mogen ontvangen van Uitgeverij KokBoekencentrum als ambassadeur van 'Tijdloze liefde'. Mijn hartelijke dank daarvoor!

2 opmerkingen: