woensdag 10 mei 2023

Hanneke Stark-ten Voorde - Een lied tussen de doornen

April 1940.

De zussen Janna en Lenie Vos hebben een kindertehuis waar ze onderdak bieden aan longpatiëntjes die vanwege hun gezondheid in de rijke boslucht van Driebergen moeten herstellen.

Alles lijkt vredig, maar op de achtergrond komt de dreiging van de oorlog steeds dichterbij. De situatie blijkt onveilig te zijn voor de kinderen en daarom worden ze door hun ouders weer naar huis gehaald.

De zussen besluiten om hun huis en hart open te stellen voor Joodse kinderen. Maar is dat niet te riskant? Mogen ze vertrouwen op de wetenschap dat ze hiertoe door God geroepen zijn?

1940, Nederland. De zussen Janna en Lenie Vos, beiden kinderverzorgster, hebben hun huis opengesteld voor longpatiëntjes. De zieke kinderen kunnen in de gezonde boslucht van Driebergen herstellen. Wanneer de oorlog uitbreekt, keren de kinderen één voor één terug naar hun ouders vanwege de onveiligheid in het land. Nu ze weer volop ruimte hebben, voelen de zussen zich geroepen Joodse kinderen een veilige plek te bieden; onder het mom van nieuwe 'patiëntjes' vermoedt niemand hun ware identiteit.


De oprukkende Duitsers en het gefluister over razzia's en concentratiekampen maken de situatie steeds gevaarlijker. Hoe lang zullen Janna en Lenie deze kwetsbare kinderen een thuis kunnen geven onder het oog van de vijand?

Hanneke Stark-ten Voorde baseerde 'Een lied tussen de doornen' op de waargebeurde geschiedenis van de Driebergse zussen Jacoba en Lammerdina Holst die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun huis en hart openstelden voor Joodse kinderen. Het verhaal wordt voornamelijk verteld door de ogen van Janna, de oudste zus, hoewel de kinderen ook een stem krijgen. De verschillende emoties, innerlijke strijd, geloofstwijfel en -vragen heeft de schrijfster invoelend weten te verwoorden.

Na een kalme, zachtaardige start krijgt het boek meer vaart en weet je aandacht tot het einde toe vast te houden. Het geloof, dat een aanzienlijke rol speelt, is op een natuurlijke wijze met het verhaal verweven en de auteur geeft een mooie christelijke boodschap mee aan haar lezers: ook al begrijpen we Gods wegen soms niet, Hij overziet alle dingen en is nabij in het lijden. Zijn genade is genoeg.

'Een lied tussen de doornen' (een prachtige, toepasselijke titel) is een schrijnende en tragische Nederlandse oorlogsroman over verraad, schuldgevoelens, gebrokenheid en vergeving die je hart niet onberoerd laat en zeker het lezen waard is! Opdat we nooit vergeten...


Over de auteur
Hanneke Stark-ten Voorde hield als kind al van het schrijven van verhalen. In 2018 en 2019 won ze twee verhalenwedstrijden en dat gaf haar de moed om iets met haar talent te doen. In april 2021 verscheen haar eerste pennenvrucht: de oorlogsroman 'Ondergaande zon'. Een jaar later volgde 'Een lied tussen de doornen' en recent kwam haar derde boek uit, 'Stem van de vrijheid', over de eetstoornis anorexia nervosa. Hanneke schrijft realistische verhalen en verwerkt er graag historische feiten in, evenals een christelijke boodschap. Naast schrijven houdt ze onder meer van lezen, tekenen en schilderen. Ze woont samen met haar man en dochtertje in Woudenberg.

Auteur: Hanneke Stark-ten Voorde
Titel: Een lied tussen de doornen
358 pagina's
Gepubliceerd in 2022
Uitgeverij De Banier
ISBN: 978 90 871 8682 1

2 opmerkingen:

  1. Deze wil ik zeker weten lezen. Mooi ook dat het op waarheid gebaseerd is. Dat geeft het voor mij toch altijd nog een extra bijzondere laag.

    BeantwoordenVerwijderen