dinsdag 16 mei 2023

Tara Johnson - Bidden tussen het onkruid

Het is 1861 en Cassie is op de vlucht. Haar gewelddadige vader heeft haar uitgehuwelijkt aan een afgrijselijke man. Gelukkig vindt ze een uitweg: verkleed als jongen sluit ze zich aan bij het leger om mee te vechten in de Burgeroorlog onder de alias Thomas Turner. Maar het verbergen van haar ware identiteit lijkt een onmogelijke opgave wanneer ze de knappe Gabriel ontmoet...

Gewapend met niets meer dan een fototoestel legt Gabe het leven aan het front vast in een poging zo zijn eigen duistere verleden uit te wissen. In Thomas vindt hij de kameraad naar wie hij al zo lang op zoek was. Beetje bij beetje durven Gabe en Thomas hun pijn en schaamte los te laten en ontstaat er ruimte voor iets nieuws: hoop. Maar is deze hoop wel bestand tegen het geheim dat Thomas met zich meedraagt?

1861, Amerika. De 18-jarige Cassie Kendrick wordt door haar opvliegende, alcoholistische vader gedwongen een huwelijk met een walgelijke, wellustige man aan te gaan. Om hieraan te ontkomen ziet ze maar één uitweg: zich verkleden als man om zich aan te kunnen sluiten bij het leger van de Unie.

Het leven van de Schotse Gabe Avery is niet gemakkelijk en wordt gekenmerkt door hard werken. Hij heeft een passie voor fotografie ontwikkeld en mag als fotograaf in dienst van een befaamde galeriehouder de Burgeroorlog vastleggen.


Wanneer Cassie - die de schuilnaam Thomas Turner heeft aangenomen - en Gabe elkaar leren kennen, raken ze al gauw bevriend; een groot goed in tijden van oorlog. Maar het geheim dat Cassie met zich meedraagt is als een dreigende schaduw die haar achtervolgt. Want als men ontdekt wie ze werkelijk is, zal dat grote gevolgen hebben...

Tara Johnson heeft met dit boek een geweldige prestatie geleverd. Vanaf de eerste bladzijde word je meegezogen om je vervolgens niet meer los te laten. De auteur heeft de gave om.vervlogen tijden te doen herleven. Haar beeldende, zintuiglijke en veelal feitelijke beschrijvingen van de verschrikkingen van de strijd geven je het gevoel onderdeel van het verhaal te zijn: je kunt de kruitdampen als het ware ruiken, de oorverdovende en afschuwelijke geluiden van kanonnen, geweren en gewonden/stervenden om je heen horen en de chaos op het slagveld - bezaaid met verminkte en dode lichamen - voor je zien. Dit maakt het een aangrijpende en intense leeservaring.

Cassie en Gabe - beiden worstelend met hun verleden - zijn treffend geportretteerd. De gesprekken van de (hoofd)personages zijn boeiend en de toegevoegde spanning laat je soms de adem inhouden. Subtiele humor zorgt voor wat luchtigs, zonder ongepast te zijn of de gruwelijkheden te bagatelliseren.

Deze prachtige roman laat zien dat er vriendschap mogelijk is te midden van vijandschap, opbloeiende liefde te midden van haat en hoop te midden van wanhoop. 'Bidden tussen het onkruid' - geïnspireerd op een waargebeurde geschiedenis - schetst de rauwheid van de Amerikaanse Burgeroorlog met pijn, verdriet, dood en rouw tot gevolg. Het getuigt eveneens van de kracht van vergeving, waarin wérkelijke vrijheid ligt. Een aanwinst, deze schrijfster!


Over de auteur
Tara Johnson is een auteur, spreekster, zangeres en gepassioneerd liefhebber van verhalen. Ze houdt ervan om in kerken, gevangenissen en op vrouwenretraites te getuigen over hoe God haar bevrijdde na jarenlang geketend te hebben geleefd als 'mensen-pleasende predikantsdochter'. Toen ze jong was, raakte ze door de film 'Gone With The Wind' geïntrigeerd door de Amerikaanse Burgeroorlog. Die fascinatie groeide uit tot alle aspecten van de Amerikaanse geschiedenis. Tara is lid van de American Christian Fiction Writers. Zij en haar man Todd wonen in Arkansas en hebben vijf kinderen, van wie er twee zijn overleden.

Auteur: Tara Johnson
Titel: Bidden tussen het onkruid
Vertaling van: Where Dandelions Bloom
Vertaler: Connie van de Velde
368 pagina's
Gepubliceerd in 2022
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3365 6

Geen opmerkingen:

Een reactie posten