woensdag 21 februari 2024

Carrie Turansky - Het dagboek van Longdale Manor

2012. Na een grote blunder wordt kunsthistorica Gwen Morris door haar grootvader naar Longdale Manor in het Lake District gestuurd om haar carrière te redden. Tijdens haar verblijf op het landgoed vindt ze een dagboek van honderd jaar oud. Deze vondst brengt haar onverwachts in verbinding met haar vader, die ze nooit heeft gekend.

1912. Na de dood van haar vader doet Charlotte Harper een pijnlijke ontdekking over het verleden van haar familie. Ze kan haar geheim met niemand delen, dus vertrouwt ze het toe aan haar dagboek. In de hoop op een nieuw bestaan reist ze met haar moeder en zusje naar het landgoed van haar grootvader. Maar daar zetten oud zeer en een nieuwe liefde haar leven opnieuw op losse schroeven.

1912. Wanneer de vader van Charlotte Harper - een bekend christelijk spreker - plotseling overlijdt, moet het gezin hun huis in Londen verkopen. Op Longdale Manor in Keswick vinden ze helaas een dichte deur; boosheid en verwijten houden moeder en grootvader al twintig jaar ver bij elkaar vandaan. Gelukkig biedt moeders jeugdvriendin hen tijdelijk onderdak op haar boerderij. Daar ontmoet Charlotte Ian, met wie ze een bijzondere band opbouwt. Maar hoe moet ze verder leven met het vreselijke geheim dat ze heeft ontdekt?


2012. Kunstspecialist Gwen Morris maakt een grote fout bij het taxeren van een schilderij en wordt door haar grootvader naar het landgoed van een vriendin gestuurd. Hier krijgt ze de kans om haar miskleun goed te maken. Lilly, de vrouw des huizes, blijkt een aardige oude dame te zijn, met wie Gwen het al snel prima kan vinden. Met haar kleinzoon David Bradford - die Longdale Manor in een luxe hotel wil veranderen - verloopt de kennismaking wat minder vlot. Dan ontdekt Gwen een dagboek uit de 20e eeuw van een vrouw die worstelt met een groot geheim. Kan dit haar helpen bij de vraagstukken in haar eigen leven?

Een historisch landgoed, een oud dagboek en een antieke, bewerkte herdersstaf: rondom deze boeiende componenten heeft Carrie Turansky haar eerste dualtimeroman opgebouwd, die zich afspeelt in het Engelse Lake District; een merengebied met ruige heuvels en schitterende vergezichten dat fraai wordt afgeschilderd.

Beide verhaallijnen zijn pakkend - het historische deel soms een tikkeltje dralend en de tijdsperiode had wat gedetailleerder mogen zijn - en sluiten mooi op elkaar aan. De geschiedenis lijkt zich te herhalen, want de levens van Charlotte en Gwen vertonen veel overeenkomsten: allebei ervaren ze pijn en verdriet (over het gemis van hun vader), hetgeen de schrijfster op invoelende wijze verwoordt.

Het geloof speelt een centrale rol en is op een aansprekende manier in het boek verweven. In zware en moeilijke tijden - dwars door twijfel en beproeving heen - leren de hoofdpersonen met vallen en opstaan op God te vertrouwen. Daarnaast wordt hen duidelijk wat de ware betekenis van vergeving is. Deze (geloofs)lessen weten je zowel te inspireren als te bemoedigen.

'Het dagboek van Longdale Manor' is een warm en prettig lezend verhaal waarin liefde opbloeit en er terloops een leuk inkijkje wordt gegeven in de schapenteelt en het werk van een kunsthistorica en een restauratie-architect. Maar bovenal is het een vertelling over diepe gekwetstheid, trouw, (geloofs)groei, dienen en genezing. Prachtig geschreven!


Over de auteur
Carrie Turansky schrijft historische verhalen die zich (voornamelijk) afspelen in het Edwardiaanse tijdperk. Haar liefde voor het kostuumdrama Downton Abbey en een bezoek aan Engeland gaven haar het verlangen om zelf een verhaal te schrijven dat zich afspeelt in deze tijdsperiode. Het resultaat werd de 'Highland Hall'-serie. Daarna volgden enkele op zichzelf staande romans en een tweeluik over de familie McAlister. Naast schrijven houdt Carrie van tuinieren, gezonde maaltijden bereiden, wandelen en tijd doorbrengen met haar familie. Ze is getrouwd met Scott en samen hebben ze vijf volwassen kinderen en elf kleinkinderen. Carrie en haar man wonen in de Amerikaanse staat New Jersey.

Auteur: Carrie Turansky
Titel: Het dagboek van Longdale Manor
Vertaling van: The Legacy of Longdale Manor
Vertaler: Willem Keesmaat
384 pagina's
Gepubliceerd in 2023
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3548 3

Dit recensie-exemplaar heb ik mogen ontvangen van Uitgeverij KokBoekencentrum als ambassadeur van 'Tijdloze liefde'. Mijn hartelijke dank daarvoor!

2 opmerkingen:

  1. Prachtig geschreven, dank je wel. Ik zou het wel een keertje door willen spittem. Is het moeilijk om de verhaallijnen te volgen? Ik bedoel: zijn ze rommelig of wel helder gescheiden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel, Aritha! Het boek is zeker de moeite waard! Er is duidelijk onderscheid tussen de twee verhaallijnen en ze zijn beiden prima te volgen.

      Verwijderen